Jdi na obsah Jdi na menu
 


… před 70 lety byl v Končinách zavražděn štb. strážmistr Josef Hendrych

10. 7. 2017

 

…   před 70 lety byl v Končinách zavražděn štb. strážmistr Josef Hendrych

  

Já jsem v roce 1993 odešel ze služebního poměru a na celou záležitost jsem poněkud pozapomněl. Až po svém odchodu do důchodu jsem si opět událost opět připomněl, a to ještě ne sám ze seb, ale pod dojmem události, které jsem tehdy již jako veterán Policie České republiky byl přítomen.

 

    Byl jsem pozván na vzpomínkovou pietní slavnost do osady Vrchní orlice, kde byl dne 25. září 1938 zákeřně zavražděn dozorce FS Josef Navrátil. Členové Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky si každoročně tuto událost připomínají a celou akci pojali jako vzpomínku na všechny příslušníky FS, kteří v době krátce před válkou položili své životy při ostraze státní hranice první Československé republiky. Tehdy jsem si vybavil dávno zapadlou vzpomínku na Josefa Hendrycha … píše v  brožuře  JOSEF HENDRYCH – ZAPOMENUTÁ SVĚDECTVÍ Mgr. Jaromír Charamza

 

lipovy_listek.jpg

 

    Společenství veteránů Policie České republiky Pardubického kraje  připravily na sobotu dne 8. července 2017 v obci Němčice – Podrybníku, okres Svitavy vzpomínkové setkání u příležitosti sedmdesátého výročí zavraždění strážmistra bezpečnostního sboru  Josefa Hendrycha. Pietní akce se uskutečnila pod záštitou a za přítomnosti  hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Za Východočeský klub celních veteránů, který dal pro tuto vzpomínkovou akci nepřímý podnět byli přítomni Bohumil Brandejs a Jirka Panuš.

 

lipovy_listek.jpg

 

      Bylo 10. července 1947, když ve tři hodiny ráno boucháním na dveře probouzel rolník Jan Váně štábního strážmistra Josefa Doubravu a popisoval mu hrůzu, kterou právě prožil. Ve svém domě v Dolní Sloupnici byl přepaden dvěma ozbrojenými muži, ti po něm pod pohrůžkou smrti požadovali peníze a maso, a poté nenápadně zmizeli.

 

      Štábní okamžitě telefonicky vyrozuměl stanici SNB v Řetové, odkud byla informována kriminálka v Pardubicích, její příjezd byl naplánován na ráno. Stopy pachatelů směřovaly ke Končinám, kde se ovšem na mokré louce ztratily. Pátrání naplno začalo dopoledne, kdy na stanici zůstal pouze služebně nejmladší strážmistr Josef Hendrych. Vyřizoval poštu z minulých dnů a vzpomněl na syna Milana, který měl nedávno své první narozeniny. Po poledni na stanici přispěchal vrchní Havlíček s rozkazem: „Pane strážmistře, vezměte si samopal, jdeme společně prohlédnout chaty ke Končinám!“. Také ho informoval o tom, že možnými pachateli by mohli být Sedláček a Lelič z Němčic. Když dorazili do Končin, přiblížili se k chatě primáře Beníka. Místo vypadalo podezřele, Havlíček vydal rozkaz: „Strážmistře, připravte si samopal k palbě. Jdeme!“. Došli k dřevěnému schodišti, které vedlo ke srubu, příslušníci SNB začali obcházet chatu a zatímco Havlíček prohlížel zadní pravý roh chaty a nedaleký záchodek, strážmistr Hendrych pokračoval v obcházení celé boční pravé strany. Krátce nato padly dva výstřely, strážmistr Hendrych po druhém z nich upadl na zem. Vrchní strážmistr obloukem obešel stráň, ale pachatelé se mezitím zmocnili Hendrychovy Beretty a zmizeli. Přivolaný lékař Antonín Princ konstatoval smrt, která nastala po zásahu přímo do srdce.  Rok nato se u Končin sešli příslušníci SNB, aby svému kolegovi odhalili pomník.                                                                                                      -pnš-