Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. setkání celníků na Horní Lipce ve dnech 23. - 25. září 2016

30. 9. 2016

10. setkání celníků na Horní Lipce

     Jubilejní 10. setkání celníků se uskutečnilo ve dnech 23. – 25. září 2016 v bývalém areálu celní správy v Horní Lipce. Tato, dnes již tradiční akce vznikla z iniciativy pracovníků bývalého CÚ v Ústí nad Orlicí v roce 2004 v souvislosti s ukončením výkonu služby na státní hranici. Od roku 2011 je organizátorem  Východočeský klub celních veteránů, který má v objektu, jehož novým majitelem je Krajský úřad pro Pardubický kraj, i nadále své sídlo. Stejně jako v minulém roce převzal záštitu nad naším setkáním hejtman Pardubického kraje pan Martin Netolický.

     Příprava areálu byla zahájena ve čtvrtek a podíleli se na ní Karel Štěpán, Evžen Malý, Jarda Kárník st., Franta Dostál, Franta Matoulek, Marie Šoková a Láďa Brůha. Další parta ve složení Míla Brandejs, Franta Halás a Zdeněk Fišer prováděla finální práce u pomníku respicienta Finanční stráže Františka Kabrhela. V pátek nám pak vydatně pomohl i Zdeněk Mamula, který dorazil ve čtvrteční podvečer.

     Program letošního setkání byl rozložen do tří dnů a byl zahájen v pátečním podvečeru exkurzí ve firmě IVECO (Karosa) ve Vysokém Mýtě, která je největším výrobcem autobusů v ČR a třetím největším výrobcem v Evropě. Účastníky exkurze dopravil do Vysokého Mýta a zpět firemní autobus CROSSWAY. Příjemným překvapením pro 32 účastníků exkurze bylo připravené občerstvení před zahájením prezentace firemní historie i současnosti, které zajistila finanční ředitelka firmy paní Markéta Kopecká, která byla po celou dobu exkurze naší průvodkyní. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od automobilek neprobíhá výroba autobusů sériově, podílí se na konečné podobě výrobků významným způsobem rukodělná práce. Na vlastní oči jsme se tak mohli přesvědčit o šikovnosti dělníků z celé řady profesí. Krátce před půl desátou večerní jsme se vydali na zpáteční cestu na Horní Lipku, kde nás očekávali nově přišedší kolegové, se kterými jsme se podělili o nové zážitky. Po dobrém gulášku a při tradičně chutném Šeráčku, jsme si za kytarového doprovodu Karla Adámka a Radka Mužíka spolu s polskými kolegy také zazpívali.

     Sobotní dopoledne bylo vyhrazeno prodlouženému spánku, členové a oficiální příznivci VKCV se krátce po desáté hodině sešli na členské schůzi, které skončila   před dvanáctou. Po vydatném obědě jsme se vydali na autobusový výlet do polského Kamieńczyku, kde nám náš kamarád Janek Ląk zprostředkoval prohlídku dřevěného kostelíka z roku 1710, který je nejcennějším ze čtyř dochovaných dřevěných kostelů v celém Kladsku a je chráněnou památkou. Po prohlídce kostela jsme se přesunuli na rybárnu ZUBR, kde jsme poseděli v příjemném prostředí a ochutnali místní rybí speciality. Krátce po 16-té hodině jsme se vydali na zpáteční cestu na Horní Lipku, kde nás čekala celá řada  nových účastníků setkání.

     Po večeři se rozproudila zábava a k dobré náladě přispěl i koncert celnického KONTRABANDU. V průběhu  sobotního dne se v areálu na Horní Lipce prostřídalo téměř pět  desítek kolegů a kamarádů, kteří se velmi dobře bavili. V pozdních sobotních večerních hodinách se účastníci postupně rozcházeli do svých domovů či ubytovacích prostor na Horní Lipce.

     Nedělní program byl již tradičně vyhrazen také pro milovníky turistiky, kteří se krátce před devátou  vydali na 14-ti kilometrovou túru přes vrch Klepý, horské sedlo Puchacz do polského městečka Międzygórze, odkud je po 14 – té hodině dopravil autobus zpět na Horní Lipku, kde pro ně byla připravena výborná svíčková na smetaně z dílny Marušky Šokové, kterou ocenilo všech deset účastníků.

     Pro příznivce profesní historie byla připravena vzpomínková akce u pomníku dozorce FS Josefa Navrátila ve  Vrchní Orlici, po které následovala v místním kostelíku zádušní mše za padlé příslušníky FS. Kromě  tradičních aktérů této vzpomínkové akce se letos na jejím důstojném průběhu podíleli také členové skautského oddílu z Králík.

     Vedle vzpomínkové akce ve Vrchní Orlici, byla součástí letošního setkání také vzpomínková akce na respicienta FS Františka Kabrhela, který zahynul výbuchem granátu při výkonu strážní služby v úseku silnice mezi Mladkovem a Českými Petrovicemi poblíž Vrchu Adam. Tato akce byla spojena se znovuodhalením pomníčku, který byl přemístěn z bezprostřední blízkosti silnice na vyvýšený břeh. Tomu předcházelo zhotovení nové pamětní desky, jednání s majitelem pozemku, provedení terénních úprav, zhotovení a instalace přístupových schodů a přemostění příkopu. Na tom se podíleli jak členové VKCV (Panuš, Brandejs, Brůha), tak naši podporovatelé František Halás a Zdeněk Fišer, kteří měli zásadní podíl na provedení terénních úprav či zhotovení schodů. Veškeré náklady spojené s přemístěním a opravou pomníku byly hrazeny z prostředků VKCV. Vlastní odhalení pomníku, kterého se kromě jiných zúčastnil starosta obce Mladkov pan Šmok, provedla paní Kabrhelová, manželka syna respicienta FS Františka Kabrhela. Po ukončení vzpomínkové akce byl pro její účastníky připraven slavnostní oběd na Horní Lipce.

     Nabídky z programu letošního 10. Setkání využilo více jak 60 zájemců, kteří si jako upomínku odvezli tradiční skleničku a igelitovou tašku s logem setkání.

     Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na průběhu a přípravě setkání podíleli a věříme, že nám pomohou i v roce příštím. Byli to  Lenka Gabrisová, Lída Brůnová, Dana Vágnerová, Míla Brandejs, Jarda Kárník st., Franta Dostál, Evžen Malý, Franta Matoulek, Petr Janovec, Zdeněk Fišer, František Halás, Karel Štěpán, Marie Šoková, Zdeněk Mamula a Láďa Brůha. Obvykle tento příspěvek končil pozdravem a pozváním na další ročník.

     Vzhledem k tomu,že se v lednu 2017 uskuteční výroční členská schůze VKCV, která je po 2 letech opět volební, uvidíme jak se k této akci postaví nově zvolená rada klubu. Kromě toho bude v průběhu příštího roku zahájena rozsáhlá rekonstrukce hlavní budovy areálu Horní Lipka, který nám poskytuje nezbytné zázemí. Tak tedy věřme, že i přes výše uvedené se všichni ve zdraví znovu setkáme na 11. setkání celníků v roce 2017.

 

                                      Za radu VKCV
                                      Ladislav Brůha, místopředseda