Jdi na obsah Jdi na menu
 


103. výročí narození četaře A. Hrada

9. 4. 2017

Četař Arnošt Hrad ( * 5. dubna 1914 – + 2. října 1938) , zástupce velitele srubu a příslušník hraničářského pluku č. 6, při odstoupení pohraničních území Třetí říši odmítl odejít z objektu a spáchal sebevraždu zastřelením. Byl pohřben 10. října 1938 v Praze-Bohnicích.

Podle výpovědí pamětníků se pohřeb stal tichou demonstrací nesouhlasu s kapitulací. Je to nesmazatelná připomínka odhodlání tehdejších příslušníků armády bránit republiku s nasazením svých životů.

 

Bolestivý ústup z hranice jako první připomenula pamětní deska umístěná na stěně srubu „ ilegálně “ v říjnu roku 1988 několika nadšenci z pozdější Společnosti přátel čs. opevnění. Ta na objektu vydržela cca jeden rok.

Dne 2. října 1994 pak byla na srubu odhalena oficiální pamětní deska četaři Arnoštu Hradovi a to za účasti nejvyšších představitelů Armády ČR. Následně zcizená deska byla obnovena nákladem Společnosti přátel čs. opevnění v roce 1998 při příležitosti akce „Bouda 98“. Tato deska je umístěna ve vstupní chodbičce do srubu a zde připomíná návštěvníkům smutné dny měsíce října 1938. Od roku 2002 je v minometní místnosti umístěna stálá expozice o životě tohoto četaře.

 

lipovy_listek.jpg

    V sobotu dne 8. dubna 2017 v dopoledních hodinách se u pěchotního srubu K- S 14 sešlo několik desítek lidí, aby uctili památku tohoto muže, který NEUSTOUPIL. V minometní místnosti, kde je umístěna stálá expozice na památku četaře Hrada byly položeny květinové věnce a ředitel Muzea K - S 14 seznámil přítomné s jeho životní dráhou.

    Vzpomínkové akce se zúčastnili zástupci několika veřejných organizací – Čs.obce legionářské a Bojovníků za svobodu z Ústí nad Orlicí, Veteráni Policie Č.R., Okresní rada Klubu českého pohraničí Podorlicko a delegace města Žamberk včele se starostou Jiřím Ditrtem. Samozřejmě nechyběli členové Klubu vojenské historie Erika Brno a Východočeští celní veteráni, kteří setkání u příležitosti narozeni četaře Hrada každoročně organizují.                                                 -pnš-  

 

 

Náhledy fotografií ze složky A.HRAD - 103. výročí narození