Jdi na obsah Jdi na menu
 


149. výročí narození Dr. Martince - leden 2018

21. 1. 2018

pozvank.jpg

 

    Východočeští celničtí veteráni si připomenuli 149. výročí narození zakladatele československého celnictví

 

    V pátek dne 19. ledna 2018 se na Městském úřadě v Horním Jelení uskutečnilo již tradiční setkání zástupců Východočeského klubu celních veteránů s představiteli města a služebními funkcionáři obou východočeských celních úřadů. Setkali jsme se, abychom si připomenuli a uctili památku zdejšího rodáka a prvního odborového přednosty Ministerstva financí ČSR, JUDr. Emila Martince, který  se narodil 21. ledna 1869  v Horním Jelení v č.p. 38, do mlynářské rodiny Jana a Marie Martincových a stal se bezesporu nejvýznamnější osobností v historii československého celnictví.

 

    Východočeský klub celních veteránů krátce po svém vzniku v roce 2011 realizoval, dlouhou dobu připravované, odhalení pamětní desky JUDr. Emilovi Martincovi na budově Městského úřadu V Horním Jelení.

 

    Odhalení pamětní desky se uskutečnilo 28. října  2011 v rámci vzpomínkové akce, organizované naším klubem při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR. Položením věnečku a kytic k této pamětní desce jsme i v letošním roce uctili památku zakladatele československého celnictví.

 

    V rámci diskuze, která předcházela vzpomínkovému aktu, jsme probírali také organizační a personální zajištění letošních vzpomínkových akcí při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR. Vzhledem k tomu, že si budeme připomínat 100. výročí této významné události, máme zájem, aby se tato skutečnost promítla i do průběhu vzpomínkových akcí. Věříme, že pro tento záměr najdeme podporu vedoucích služebních funkcionářů Finanční správy SR a Celní správy ČR.

 

Foto: -pnš-, Vacek ;                

                             Za radu VKCV:

                             Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dr Martinec Horní Jelení - leden 2018