Jdi na obsah Jdi na menu
 


155. let výročí narození JUDr. Emila MARTINCE, nestora čs. celnictví

V pátek dne 19. ledna 2024 se na Městském úřadě v Horním Jelení, tak jako každoročně sešli zástupci Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka (předseda emeritní celní rada Bohumil Brandejs), kurátor sbírek Východočeského památníku celnictví Králíky (emeritní celní inspektor Jirka Panuš), ředitel Celní úřadu pro kraj Hradec králové (plk. Mgr. Leoš Bouda), zástupcem ředitele Celního úřadu pro kraj Pardubice (plk. Vízdal Robert) s vedením města Horní Jelení starostou p. Petrem Tupcem a místostarostou p. Františkem Cachem.

Krátce pak projednali spolupráci organizace vzpomínkových akcí během roku 2024 se závěrem, že k tradičnímu společnému setkání a oslavám, dojde tak jak už se stalo tradici k 28. říjnu Dne vzniku Československé republiky. Průběh oslav bude během roku doplňován a upřesňován.

Během jednání byly projednány některé otázky ve věci spolupráce mezi Východočeským klubem celních veteránů a p. Ing. Novotným kronikářem města, jež se týkají hlavně historie obce související s životem rodáka z Horního Jelení p. Dr Emila Martince, nestora čs. celnictví, který se narodil dne 21. ledna 1869, před 155. lety a další historické zajímavosti.    -pnš-