Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. Setkání celníků na Prostřední Lipce

Tradiční, v pořadí již 16. Setkání českých a polských celníků se uskutečnilo ve dnech 10.11. -12.11. 2023 v bývalém objektu celní správy v Prostřední Lipce. Pro všechny účastníky byly, jako na všech předchozích setkáních, připraveny upomínkové předměty ve formě skleničky a igelitové tašky s logem akce.

V pátečním odpoledni a podvečeru začali přijíždět první účastníci setkání, mezi kterými nechyběli naši polští kolegové. K večeři připravila a Jarča Synková výbornou domácí česnečku, po které se podával přírodní kuřecí plátek na žampionech s rýží. Po večeři následovala členská schůze VKCV, která byla přístupná všem účastníkům setkání. Po ukončení schůze následovalo posezení při hanušovickém pivečku a dalších nápojích. Polští kolegové, i přes chladné počasí, připravili pod altánem grilované klobásky a jelítka se zelím. Někteří účastníci během večera odjeli domů a zbytek využil možnosti ubytování v místě setkání. Vzhledem k sobotnímu programu, bylo posezení ukončeno krátce před půlnocí.

Sobotní snídaně začínala o půl sedmé a personál kuchyně ve složení Jarča Synková a Jirka Novoselský, nabízel výborné Eso párečky z KLMP Klášterec nad Orlicí nebo letohradské koláče z pekárny BAPA. Ve čtvrt na osm přijel z Králík autobus, ve kterém byli další účastníci setkání. Po cestě ještě přistoupili Standa Synek, Karel a Iva Štěpánovi a doplnili počet účastníků výletu na 34 osob.

První zastávkou našeho výletu byla Police nad Metují, kde jsme si v Muzeu stavebnic Merkur, prohlédli nádhernou a zajímavou expozici. Velmi jsme ocenili vstřícnost a ochotu paní průvodkyně, která prohlídku komentovala. Po prohlídce jsme se přemístili do hotelu OSTAŠ, kde jsme měli objednaný oběd. Také tady převládala spokojenost s kvalitou jídel, velikostí porcí a přijatelnou cenou. Po obědě jsme se vydali do Broumova, kde jsme prohlédli venkovní prostory zdejšího kláštera. Následně jsme odjeli na exkurzi do pivovaru Broumov – Olivětín. Během exkurze nás pan Ducháč, poutavým způsobem, detailně seznámil s procesem výroby zdejšího piva a historickými prostorami zdejšího pivovaru. Potom jsme se přesunuli do pivovarského muzea a obdivovali jsme rozsah a krásu vystavovaných exponátů. Na závěr jsme

v návštěvní místnosti provedli důkladnou ochutnávku různých druhů zdejšího piva. Přitom jsme si pochutnali na výborných Zbudovských klobásách, které v páteční podvečer na Prostřední Lipce vyudil Honza Halbrštát. Tuto kvalitní „ zagrychę“ ocenili i naši polští kolegové. Během ochutnávky jsme si s chutí zazpívali mnoho písniček z našeho veteránského repertoáru. Většina účastníků také navštívila zdejší podnikovou prodejnu, ve které si nakoupili různé druhy piva a upomínkových předmětů Po sedmé hodině večerní už jsme měli většinou, kromě řidiče, dostatečně nakoupeno a vydali jsme se na zpáteční cestu. Všichni bez rozdílu jsme ocenili mimořádnou pozornost, ochotu a vstřícnost paní Noskové a pana Ducháče, se kterou se nám po celou dobu věnovali, za což jim patří velké poděkování.

Pro zpáteční cestu jsme zvolili trasu přes polské území a kolem desáté večerní jsme byli zpátky na Prostřední Lipce, kde nám Jarča Synkova a Iva Štěpánová, připravily k pozdní večeři hovězí gulášek. Vzhledem k únavě z celodenního výletu, jsme v posledních minutách sobotního dne odešli spát. Po nedělní snídani jsme provedli základní úklidové operace a před půl desátou jsme se vydali na cesty domů.

Na letošním setkání se od pátku do neděle vystřídalo 43 účastníků. Na menší účasti se podepsala opakovaná změna termínu, zdravotní problémy některých stálých účastníků a také řada nečekaných, vesměs neveselých událostí. Další, v pořadí již 17. Setkání celníků, plánujeme od 4.10. do 6.10. 2024. Těšíme se na viděnou se všemi současnými i bývalými zaměstnanci celních správ České a Polské republiky, ale také se členy, příznivci a podporovateli našeho klubu.

Na závěr je třeba poděkovat těm, kteří se na zajištění akce podíleli. Byli to členové a příznivci VKCV Honza Halbrštát, Míla Brandejs, Láďa Brůha, Jirka Novoselský a Jarča Synková. Děkujeme také všem, kteří přijali naše pozvání.

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

Náhledy fotografií ze složky Setkaní celníků 2023