Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. ročník Sportovních her východočeských celníků

6. 10. 2021

19. ročník Sportovních her východočeských celníků

 

 

Poslední zářijový víkend letošního roku byl v programu akcí, pořádaných VKCV,

vyhrazen pro 19. ročník sportovních her. Zázemí nám poskytl opět areál bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce a vzhledem k pozdějšímu termínu her, jsme využili také sportovní halu v Červené Vodě. Pozvání přijalo 6 družstev: Povedená partička celníků, Finanční úřad Pardubice, Krajský úřad Pardubice, Torzo celní legie Jičín, Dolnośląski Urząd Cełno - Skarbowy Wroclaw a domácí Východočeský klub celních veteránů.

 

Již ve čtvrtek zahájila pracovní četa VKCV ve složení Polda Kelnar, Míla Brandejs, Jirka Novoselský a Láďa Brůha přípravu potřebného zázemí. V pátek nás posílili ještě Jaromír Vacek a Tomáš Pinkas. Příprava proběhla, vzhledem k osvědčené sestavě našeho PTP hladce. Pro každé družstvo jsme připravili oddělené zázemí ve stanových přístřešcích. Odpoledne začínali přijíždět první účastníci her. Jako vůbec první na svém silném stroji Olda Kouřil, který je od roku 2003 neodmyslitelnou součástí her. O žaludky účastníků se během pátečního večera staral Polda Kelnar a většina si pochutnávala na opečené jitrničce s bramborem a zelím.

 

V sobotu po snídani se uskutečnil nástup všech zúčastněných družstev ke slavnostnímu zahájení her. Účastníky, přivítal místopředseda VKCV Ladislav Brůha, který je seznámil s organizačními záležitostmi. Popřál účastníkům příjemný pobyt na Prostřední Lipce a co nejvíce sportovních úspěchů. Následovalo seznámení s hracím řádem, které provedl kolega Tomáš Pinkas. Poté byly hry oficiálně zahájeny vztyčením vlajky, které za zvuků znělky v podání Zuzky Jeníkové, provedl člen rady VKCV Jirka Novoselský.

 

Po slavnostním zahájení odjeli účastníci autobusem do Červené Vody, kde byly na programu soutěže v odbíjené a nohejbalu. Vzhledem k možnosti hrát na více kurtech, zvolili organizátoři hrací systém každý s každým, což znamenalo pro každé družstvo 5 zápasů. V odbíjené zvítězilo družstvo Povedené partičky a nejlepším volejbalistou byl vyhlášen Lukáš Halva z vítězného družstva. Na družstvu pořádajícího VKCV se projevila absence 4 hráčů základní sestavy (Ivan Horochovský, Roman Švéda, Pepa Hendrych a Eva Šíchová), kteří se různých důvodů nemohli her zúčastnit, a obsadilo 5. místo.

 

Poté následovala přestávka na oběd, který proběhl ve stanu postaveném vedle sportovní haly. K obědu nám přivezl Honza Halbrštát od kuchařek z Prostřední Lipky vepřový řízek s bramborový salátem. Občerstvení ve stanu zajišťovali po celou dobu soutěží Iva a Karel Štěpánovi, kteří mají zásluhu na vzorném dodržování pitného režimu všemi účastníky. Velké poděkování patří Mgr. Radkovi Bílému, řediteli ZŠ v Červené Vodě, který zajistil přípravu stanu včetně vnitřního vybavení.

 

Po obědě pokračovaly sportovní hry turnajem v nohejbalu, ve kterém zvítězilo mužstvo Povedené partičky před Finančním úřadem Pardubice. Pořadatelský tým obsadil, stejně jako ve volejbale, 5. místo a navíc se mu zranil klíčový hráč Vojta Skalník. Nejlepším nohejbalistou byl vyhlášen Míla Kopřiva z FÚ Pardubice.

 

Po ukončení obou soutěží, krátce po 16 – té hodině, odvezl autobus účastníky her zpět na základnu v Prostřední Lipce, kde následovala večeře a po ní posezení pod altánem a u táboráku, které se protáhlo do prvních nedělních hodin.

 

V neděli po snídani pokračovaly hry soutěžemi ve střelbě a stolním tenisu. Ve střelbě potvrdilo své kvality družstvo Finančního úřadu Pardubice, které spolehlivě obhájilo loňské prvenství. Nejlepší střelkyní byla Dana Vágnerová z TCL Jičín se 40 body z pěti ran a nejlepším střelcem Boguslaw Kort z DUC-S Wroclaw z 39 body. Velkou naději na medailové umístění měl pořadatelský tým, jehož někteří členové však neunesli tíhu odpovědnosti, o čemž svědčí 13 nastřílených bodů u jednoho ze střelců. Ke třetímu místu i po tomto selhání chyběl jediný bod. I v této disciplíně se projevila neúčast tradičně spolehlivého kanonýra Ivana Horochovského.

 

Naopak v závěrečné disciplíně, kterou byl turnaj ve stolním tenisu, zvítězilo mužstvo VKCV v sestavě Zdeněk Kosek a Tomáš Pinkas. Nejlepším hráče byl vyhlášen Aleš Novák z TCL Jičín.

 

V celkovém hodnocení družstev obhájilo, díky vyrovnaným výkonům ve všech disciplínách, prvenství mužstvo Finančního úřadu Pardubice. Nejvšestrannějším sportovcem her byl po zásluze vyhlášen Míla Kopřiva z FÚ Pardubice, který podával výborné výkony ve všech soutěžních disciplínách. Družstvo Východočeského klubu celních veteránů, které v celkovém hodnocení obsadilo čtvrté místo, reprezentovali Zdeněk Kosek, Tomáš Pinkas, Jindra Rozínek, Jan Marek, Jarda Výprachtický, Rosťa Bittner, Vojta Skalník, Linda Horáčková a šachista Evžen Malý.

 

Kromě oficiálních disciplín se také uskutečnil šachový turnaj, kterého se zúčastnilo 10 hráčů. Celkovým vítězem se stal Evžen Malý z domácího týmu. Za pozornost a obdiv stojí účast pana Ladislava Vágnera, který ve svých 82 letech byl zdatným soupeřem ostatním účastníkům a převzal ocenění pro nejstaršího účastníka her. Podrobné výsledky všech soutěží, budou umístěny na našem webu www.vkcv.estranky.cz pod odkazem Informace ke sportovním hrám 2021.

 

Součástí závěrečného ceremoniálu bylo také ocenění těch, bez nichž by se hry nemohly uskutečnit, tedy kuchařek, personálu ve stáncích, rozhodčích a dalších, kteří sklidili zcela oprávněně velké poděkování ve formě potlesku všech zúčastněných. Poděkování patří Ottovi Machovi, který se tentokrát her nezúčastnil, ale připravil všechny potřebné tabulky pro evidenci výsledů, diplomy a pamětní listy. Vzpomínku jsme věnovali také bezvadné kamarádce a kolegyni Ivetě Maixnerové, která byla nedílnou součástí organizačního týmu od roku 2003 a moc nám všem chybí. Na přípravě a průběhu her se podílelo 20 osob.

 

V pořadí 19. ročník sportovních her byl tradičně zakončen sejmutím vlajky, které za zvuků fanfáry v podání trombonistky Zuzky Jeníkové, provedl předseda našeho klubu Míla Brandejs.

 

Sportovní hry jsou akcí, která klade, kromě jiného, vysoké finanční nároky na její zajištění. Je třeba poděkovat Krajskému úřadu Pardubice za finanční podporu, firmám ISOLIT Bravo, OEZ Letohrad a pivovaru HOLBA Hanušovice za poskytnutí věcných cen. Pivovaru HOLBA navíc za zapůjčení stánků a dalšího vybavení k zajištění potřebného zázemí. Velké poděkování patří také členům, příznivcům a

podporovatelům našeho klubu, kteří se podíleli na zajištění her a také dalších akcí, při kterých získáváme prostředky na činnost VKCV. Jejich nemalá část je opakovaně uvolňována na pořádání sportovních her, abychom udrželi přijatelnou výši startovného a nákladů na ubytování, hrazených přímo účastníky her.

 

Část letošních sportovních her se uskutečnila v nově otevřené sportovní hale v Červené Vodě, která nám poskytla bezvadné podmínky a zázemí pro soutěže v nohejbale a volejbale. Poděkování za mimořádnou ochotu a vstřícnost patří správci haly ing. Jelínkovi. Organizátoři her zváží, zda nevyužít toto zázemí pro uspořádání turnaje či menší formy sportovních her v zimním či časně jarním období.

 

Východočeský klub celních veteránů úspěšně pokračuje v tradici sportovních her, založené v roce 2003 bývalým CŘ Hradec Králové a do roku 2011 realizované prostřednictvím tehdejšího CÚ Ústí nad Orlicí. Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a těší nás, že všichni účastníci letošních her mají zájem zúčastnit se i příštího jubilejního ročníku. Organizátoři her věří, že se všichni ve zdraví sejdeme na 20. Sportovních hrách, které bychom chtěli uspořádat opět v červnu, a to ve dnech 10. 6. – 12.6. 2022 v Prostřední Lipce.

 

 

Za organizační výbor SH a radu VKCV

Ladislav Brůha