Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. ročník Sportovních her východočeských celníků 2023

26. 6. 2023

 

 

Ve dnech 10.6. a 11.6. se uskutečnil 21. ročník Sportovních her východočeských celníků, jejichž pořadatelem je od roku 2012 Východočeský klub celních veteránů. Zázemí nám poskytl opět areál bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce, kde má náš klub také své sídlo. Pozvání přijalo 7 družstev : Povedená partička celníků, Finanční úřad Pardubice, Krajský úřad Pardubice, Torzo celní legie, Dolnośląski Urząd Cełno - Skarbowy Wroclaw, Celní hradecká pátračka a pořadatelský Východočeský klub celních veteránů.

 

Od středy probíhaly přípravy zázemí, do kterých postupně do pátečního podvečera zapojili Míla Brandejs, Jirka Novoselský, Honza Halbrštát, Láďa Brůha, Jaromír Vacek, Evžen Malý, Tomáš Pinkas, Ivan Horochovský a Martin Michalčák. Pro každé družstvo jsme připravili vlastní zázemí pod stanovými přístřešky. V pátek krátce po 16 – té hodině začínali přijíždět první účastníci her, pro které jsme zajistili ubytování v budově areálu her a ve dvou přilehlých penzionech. Na večerním posezení už bylo 40 účastníků her, o jejichž stravování se postaraly Jitka Šnýdrová a Jarča Synková.

 

Po sobotní snídani, následoval nástup všech zúčastněných družstev ke slavnostnímu zahájení her. Mezi 60 účastníky, které přivítal místopředseda VKCV Ladislav Brůha, byla i tentokrát, celá řada pamětníků, kteří se zúčastnili prvních her v roce 2003. Po krátkém seznámení s organizačními záležitostmi, popřál účastníkům příjemný pobyt na Prostřední Lipce a co nejvíce sportovních úspěchů. Následovala informace o rozlosování a hracím řádu, kterou provedl kolega Tomáš Pinkas. Poté byly hry oficiálně zahájeny vztyčením vlajky,které za zvuků znělky v podání trumpetisty Libora Netušila, provedl předseda VKCV Míla Brandejs..

 

Po slavnostním zahájení byly rozehrány soutěže ve stolním tenisu a volejbalu. Obě soutěže byly přerušeny pouze během polední přestávky, při které si účastníci si pochutnali na hovězím guláši, připraveném v naší zrenovované polní kuchyni. Krátce po páté hodině odpolední byli známi první vítězové. Ve stolním tenisu vyhrálo družstvo FÚ Pardubice, které mělo v sestavě nejlepšího hráče Mílu Kopřivu. Družstvo VKCV, které obhajovalo loňské prvenství, obsadilo v sestavě Tomáš Pinkas a Zdeněk Kosek, tentokrát druhé místo. Ve volejbalu obhájilo prvenství družstvo Povedené partičky, ve kterém startovala nejlepší volejbalistka her Hana Melounová. Nejlepší volejbalistou her byl zvolen Lukáš Halva mladší, který jako kapitán dovedl družstvo celnických veteránů k bronzové medaili.

 

Po ukončení obou soutěží, následovala večeře, při které si účastníci pochutnali na specialitách z naší veteránské kuchyně. Po večeři probíhal prodloužený společenský večer při tradičním táboráku a doplňování tekutin ve formě světlého Šeráku a polotmavé HOLBY z Hanušovic.

 

Po nedělní snídani pokračovaly hry soutěžemi ve střelbě a nohejbalu. Ve střelbě zvítězilo družstvo Celní pátračky Hradec Králové,veteráni neobhájili loňskou stříbrnou medaili a skončili těsně třetí.Nejlepším střelcem byl Vašek Mareš z družstva Torzo celní legie, který nastřílel 46 bodů z 50-ti možných. Nejlepší střelkyní byla Hana Melounová z Povedené partičky. V dramatickém nohejbalovém finále se družstvu Povedené partičky podařila odveta za loňskou finálovou prohru s Torzem celní legie a vybojovalo první místo. Smečař vítězného družstva Lukáš Halva st. byl vyhlášen

nejlepším nohejbalistou. Nohejbal byl jedinou disciplínou, ve které veteráni nezískali medaili a skončili na čtvrtém místě.

 

V celkovém hodnocení družstev obhájilo, díky vyrovnaným výkonům ve všech disciplínách, prvenství mužstvo Finančního úřadu Pardubice. Nejvšestrannějším sportovcem her byl vyhlášen Pavel Schauer z TCL, který podával výborné výkony ve všech soutěžních disciplínách. Družstvo Východočeského klubu celních veteránů, které v celkovém hodnocení obsadilo třetí místo, reprezentovali Zdeněk Kosek, Tomáš Pinkas,Jan Marek,Vojta Skalník, Ivan Horochovský, Pepa Hendrych, Roman Švéda, Jarda Výprachtický, Honza Halbrštát a Lukáš Halva mladší, který kromě kvalitních výkonů na hřišti, zvládl beze zbytku i roli kapitána veteránského týmu.

 

Kromě oficiálních disciplín proběhl také šachový turnaj, kterého se zúčastnilo sedm hráčů a o první místo se podělili Jan Breburda z družstva FÚ Pardubice a Evžen Malý z družstva VKCV. Nejstarším účastníkem turnaje byl pan Ladislav Vágner, který ve svých 84 letech byl zdatným soupeřem ostatním šachistům.

 

V rámci závěrečného ceremoniálu byli také oceněni Ti, bez nichž by se hry nemohly uskutečnit. Tedy kuchařky, personál ve stáncích, rozhodčí a další, kteří sklidili zcela oprávněně velké poděkování ve formě potlesku všech zúčastněných. Bohužel se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit Otta Mach, který připravil veškeré potřebné tabulky a další materiály. Na zpracování výsledků, kompletaci diplomů se podíleli Leoš Valach a Tomáš Pinkas. Do přípravy a zajištění průběhu her se zapojilo 22 členů,příznivců a podporovatelů našeho klubu,viz příloha. Na závěr 21. ročníku sportovních her byla tradičně ze stožáru předsedou VKCV Mílou Brandejsem stažena vlajka. Závěrečnou fanfáru tentokrát odtroubil Míla Vraštil.

 

Sportovní hry jsou akcí, která klade, kromě jiného, vysoké finanční nároky na její zajištění. Je třeba poděkovat Krajskému úřadu Pardubice za dlouhodobou finanční podporu, firmám ISOLIT Bravo,OEZ Letohrad, Dřevotvar Jablonné a pivovaru HOLBA Hanušovice za poskytnutí věcných cen. Pivovaru HOLBA pak navíc za zapůjčení stánků a dalšího vybavení k zajištění potřebného zázemí. Velké poděkování patří také členům, příznivcům a podporovatelům našeho klubu, kteří se podíleli na zajištění her.

 

Východočeský klub celních veteránů úspěšně pokračuje v tradici pořádání sportovních her, založené v roce 2003 bývalým CŘ Hradec Králové a do roku 2011 pořádaných tehdejším CÚ Ústí nad Orlicí. Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a těší nás, že všichni účastníci letošních her mají zájem zúčastnit se dalšího ročníku.

Zájem o účast na „ sportovkách „ mají i další družstva, nově i slovenští kolegové, kteří se zúčastňují Pochodu Finanční stráže. Pořadatelé by rádi přijali další družstva, to však předpokládá přesun míčových her do areálu v Králíkách, kde je k dispozici více kurtů. Vedle toho je třeba vyřešit ubytování účastníků, protože kapacita v areálu her je omezena a většina dalších ubytovatelů odmítá ubytování pouze na 1 noc. Nějaké řešení ale určitě najdeme.Těšíme se opět na viděnou na 22. Sportovních hrách, které bychom chtěli uspořádat v termínu 7.6. – 9.6. 2024 opět v Prostřední Lipce.

 

Ladislav Brůha, místopředseda VKCV

7.6. – 11.6.2023 – 21. Sportovní hry

 

Pohotovostní řidiči – Brandejs, Halbrštát,Novoselský

 

7.6. - přeprava materiálu z Hanušovic a Králík, příprava buňky na stolní tenis

Brandejs, Brůha, Novoselský

8.6. - zahájení výstavby zázemí na PL, příprava kurtu

Brandejs,Brůha,Novoselský,Halbrštát,Malý

Kuchyně: Šnýdrovi

 

9.6. - dokončení výstavby zázemí, přípravy kurtu atd. od 9.00

Brandejs,Brůha, Novoselský, Pinkas, Horochovský, Michalčák, Halbrštát

Ubytovací agenda – Brůha,Vacek

Kuchyně od - Synková, Šnýdrová

Výčep, jídelna - Halbrštát, Šnýdr,Novoselský

Výčep kiosek - Michalčák,Kotyza

Bufet zasedačka - Synek

 

10.6. kuchyně od 6.30 - Synková, Šnýdrová

bufet zasedačka - Šnýdr, Synek

venkovní výčepy od 7.30 - Bartoš,Kotyza

gril,udírna od 15.00 - Halbrštát

 

zahájení 8.30 - Brůha,Pinkas, Brandejs, Netušil

obsluha výsledkového počitadla, údržba kurtu – Michalčák s kolektivem

rozpis zápasů, evidence výsledků,tisk diplomů: Valach,Pinkas

 

 

11.6. kuchyně od 6.30 - Synková, Šnýdrová, Molková

bufet, zasedačka - Šnýdr, Synek

venkovní výčepy od 7.30 - Bartoš, Kotyza

zajištění střelecké soutěže: Brandejs,Výprachtický

obsluha výsledkového počitadla,údržba kurtu – Michalčák,

příprava vyhlášení výsledků: Brůha,Valach,Novoselský

 

 

Nominace VKCV:

Volejbal – Pinkas,Horochovský,Švéda R.,Hendrych,Skalník,Výprachtický,Kosek

Nohejbal - Marek,Kosek,Skalník,Halva ml.

Stolní tenis – Kosek,Pinkas

Střelba - Horochovský,Výprachtický, Skalník, Halbrštát

Rozhodčí volejbal – Halva ml.,Halva st.,Kouřil

nohejbal – Souček,Kylar