Jdi na obsah Jdi na menu
 


77. výročí tragického konce paraskupiny BARIUM ...

17. 1. 2022

b.png

  

Operace BARIUM byl krycí název pro paradesantní výsadek vyslaný během II. světové války z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava. Výsadek byl organizován zpravodajským odborem exilového Ministerstva národní obrany a byl řazen do třetí vlny výsadků.
    Výsadek tvořili velitel npor. Josef Šandera, radista četař asp. Josef Žižka a šifrant četař Tomáš Býček. Jejich úkolem bylo znovunavázání spojení s domácím odbojem a předávání zpravodajských informací do Londýna. Pro tento úkol byli vybaveni vysílačkami Marta a Zlata. Dalším úkolem bylo vytvoření ozbrojené skupiny, která by otevřeným bojem zahájila povstání. Jednalo se o první výsadek po roční přestávce.
Výsledky činnosti výsadku byly hodnoceny jako výborné; příslušníkům skupiny se podařilo vytvořit rozsáhlou zpravodajskou síť a navíc aktivizovat odboj v celé oblasti.



Vzpomínkového shromáždění se zúčastnili i zástupci Východočeského klubu celních veteránů se sídlem Králíky – Prostřední Lipka kol. Bohumil Brandejs – předseda klubu a členové veteráni Jan Halbrštát a správce sbírek Východočeského památníku celnictví Jirka Panuš.