Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANLET - valná hromada - červen 2014

29. 6. 2014

               ANLET – valná hromada – Praha 25. června 2014

Asociace nositelů legionářských tradic, o.s. je sdružení fyzických a právnických osob. Má celostátní působnost a sama je právnickou osobou, její sídlo je: Banskobystrická 2080/11, 160 00 Praha 6; … její hlavní motto zní:

     Být hrdinou neznamená mít maršálskou hůl či vítězit v bitvách, které rozhodují o osudu lidstva. Někdy jen stačí podat pomocnou ruku trpícímu…

   Asociace je dobrovolná, nezávislá, nepolitická a nezisková organizace, jejímž cílem je udržovat v paměti národa osobnosti a události, které se zapsaly do české historie v období 20. století.

     Posláním asociace je podporovat rozvoj poznání a rozvíjet povědomí veřejnosti o historii vlastního národa. Vzdělávat občany, publikovat a šířit prověřená fakta o historii národa a podporovat tak vlastenectví, aby si občané byli vědomi, že žijí v zemi, která má bohaté tradice a významné osobnosti, které ovlivnily chod dějin tohoto státu, Evropy i světa.

predel.jpg

 

     Protože myšlenky a činnost  Anletu  je  blízká činnosti našeho klubu, přihlásil se Východočeský klub celních veteránů k členství v asociaci. Spolu s kolegou Jirkou Panušem jsme se ve středu 25. června 2014 zúčastnili valné hromady Anletu. V souvislosti s účinností změn, které přinesl nový občanský zákoník, bylo nutné upravit i organizační strukturu  Anletu v souladu s novou právní normou. Proto se Anlet stává spolkem ve smyslu občanského zákona.

    Nosnou částí činnosti je pořádání pietních vzpomínkových akcí a vydávání časopisu Historický kaleidoskop. Úspornými opatřeními minulých vlád se i Anlet dostal do svízelné finanční situace, která významně dopadla na jeho činnost.

    Zejména bylo nutné upustit od tiskového vydávání časopisu, který vychází  zatím jen v elektronické podobě (http://www.historickykaleidoskop.cz/) a budou se hledat finanční zdroje pro jeho opětovné vydávání.

Bude zachováno:

  • pořádání akcí Český patriot, oceňující osobnosti, které se významně a bez nároku na odměnu podílí na zachování paměti národa a výchově k vlastenectví a hrdosti na Českou republiku,
  • Vlčí máky - pocta všem padlým ve válečných konfliktech ve výroční den, v den Válečných veteránů; den 11. listopad byl vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiegne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje I. Světové války,
  • a pořádání výstav jako jsou př. putovní výstavy Osudové kroky české státnosti http://www.osudove-roky.cz/vystava/, Antropoid „ Někomu život, někomu smrt “ http://www.nekomuzivot-nekomusmrt.cz/, a nová putovní výstava ke 100. výročí rozpoutání I. světové války http://www.osudove-roky.cz/vystava-velka-valka/ .


     V souladu s myšlenkou úcty k historii a tradicím zástupci našeho Východočeského klubu celních veteránů Bohumil Brandejs a Jirka Panuš tuto činnost Anletu na valné hromadě podpořili.  -MB-