Jdi na obsah Jdi na menu
 


BARIUM v Žamberku, osada Polsko - 23. ledna 2023

barium-2023-plakat_page-0001.jpg

V sobotu 21. ledna 2023 ve 14:00 hodin si město Žamberk připomnělo již 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM gestapem.

Pietní akt se uskutečnil v místě někdejší tragédie na statku rodiny Žabkových v Žamberku, osada Polsko. Příběh paradesantní skupiny BARIUM veřejnosti přiblížili ve svých projevech starosta města Žamberka Jiří Mencák a badatel Vladislav Severin. Celým pietním aktem provázel moderátor Martin Mimra.

Této vzpomínkové akce se tradičně účastní zástupci různorodých organizací a spolků, které se aktivně zajímají o historii a konkrétně s Bariem je často pojí i osobní vzpomínky. Položeno bylo více než 20 věnců a květin a návštěvnost byla úctyhodná – u pamětní desky se sešlo více než 150 přátel. Čestnou stráž u pomníku drželi členové Klubu vojenské historie Rota Nazdar a Četnické pátrací stanice Pardubice.

Členové Junáka – českého skauta ze střediska Hradec Králové vyrazili i tentokrát k památníku pěšky. Cesta jim zabrala celou noc, do Žamberka dorazili před polednem a celkem ušli přes 70 km. Přes noc napadl čerstvý sníh, ale odpoledne bylo počasí přívětivé.

Organizátoři této vzpomínkové akce v závěru poděkovali všem účastníkům za to, že zůstávají této tradiční vzpomínce věrni a že do Žamberka vždy rádi váží cestu mnohdy z poměrně vzdálených koutů naší republiky. –pnš-

Zdroj: https://www.zamberk.cz/osobnosti-a-historie/ms-1179/p1=1179

 

 

Vzpomínkového shromáždění se zúčastnili i zástupci Východočeského klubu celních veteránů se sídlem Králíky – Prostřední Lipka kol. Bohumil Brandejs – předseda klubu a členové veteráni Jirka Novoselský a Jirka Panuš, mj. bývalí Žamberáci.