Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brigádní generál Petr Kašpar odchází z řad celní správy

28. 6. 2016

Brigádní generál Petr Kašpar odchází z řad celní správy

     Členové Východočeského klubu celních veteránů, stejně jako většina zaměstnanců  celní správy, byli velice překvapeni informací, že generální ředitel Celní  správy ČR, brigádní generál Mgr  Petr Kašpar, požádal ke dni 30. 6. 2016 o propuštění ze služebního poměru ze zdravotních důvodů. Vzhledem k tomu, že v našich řadách je spousta pamětníků, zdůvodnění odchodu a znalost dotčeného, vzbuzuje u našich členů oprávněné pochybnosti, zda opravdové důvody nejsou jiné. Tomu nasvědčuje řada informací, které se postupně objevují, ale je pro nás těžké si objektivně ověřit jejich pravdivost.

     Petr Kašpar pracoval v celní správě od roku 1988, prošel celou řadou pracovišť a funkcí. Zřejmě nejspokojenější a nejúspěšnější období prožil jako vedoucí směny na železničním přechodu Lichkov – Miedzylesie a později jako vedoucí referátu BPP na tehdejším Oblastním úřadě v Králíkách, kde se cítil jako ryba ve vodě. Jeho pozdější angažmá ve vedoucích funkcích byla, dle našeho názoru, poznamenána ne vždy příliš šťastnou rukou při výběru nejbližších spolupracovníků. Tak tomu nepochybně bylo i ve funkci generálního ředitele. Z vynikajícího praktika se postupně měnil ve služebního funkcionáře, který uvěřil skupině teoretiků a „ obchodníků s deštěm, „ , kteří po vzoru  mladých mičurinců vnášeli do celní správy prvky řízení, které jsou mnohdy těžko slučitelné s praktickým výkonem kompetencí CS a ovlivňují funkčnost některých útvarů. A tak se jako mnoho jiných, včetně těch, kteří ho dnes  kritizují, podílel na tzv. modernizaci CS nebo prosazování čistoty procesů, jejímž výsledkem jsou začasté až tragikomické dopady do praxe. Bohužel většina těchto organizačních změn směřovala k tuhé centralizaci agend, za kterou se mnohdy skrývá především neschopnost či pohodlnost služebních funkcionářů řídit útvary mimo budovu, ve které sami mají kancelář. Je třeba všem také připomenout, že drtivá většina organizačních změn byla realizována dávno před nástupem Petra Kašpara do funkce GŘ a podíleli se na nich téměř všichni relevantní vedoucí služební funkcionáři CS. Jejich role nebyla v žádném případě zanedbatelná, což pochopitelně platí také pro celou řadu současných i bývalých funkcionářů PV OO CS.

     Na druhou stranu měl pan GŘ jasnou vizi o CS jako bezpečnostním sboru, který by měl být svoji akceschopností a funkčností přinejmenším na úrovni ostatních složek,  podléhajících režimu zákona č. 361/2003 Sb. Nevíme, zda se od doby našeho odchodu z činné služby něco změnilo, ale je nám dostatečně známa „obětavost“ příslušníků CS při čerpání všech výhod plynoucích z výše uvedeného zákona a mimořádná vynalézavost při obcházení řady povinností zejména v oblasti služební přípravy. Obdobný vztah má, dle našeho názoru, celá řada zaměstnanců CS k historii celnické profese, služební zdvořilosti či služebnímu stejnokroji, jehož si mnozí váží nejvíce ve dnech, kdy se vyplácí finanční stejnokrojová norma. V této oblasti tedy zřejmě se svými záměry narazil a to nejen u podřízených.

     Pokud je nám známo, tak za dobu jeho působení se CS dařilo plnit úkoly fiskálního charakteru a dokončuje se reorganizace agendy pátrání atd. To jsou zcela jistě věci velmi aktuální a pro budoucnost CS potřebné. Je otázkou, jak byly tyto záměry komunikovány a jakými metodami byly zaváděny do praxe. Protože profese celníka byla pro většinu z nás celoživotním povoláním, není nám dění v CS lhostejné a nadále se o něj zajímáme. Doufáme proto, že v pozadí odchodu pana generálního ředitele není také vyřizování osobních účtů a okruh osob, ze kterého má vzejít jeho nástupce, není totožný s okruhem sympatizantů a přátel těch, kteří budou o novém generálním řediteli rozhodovat.

     Za Východočeský klub celních veteránů bychom brig. gen. Petru Kašparovi chtěli poděkovat za dlouhodobou podporu naší činnosti, která je zaměřena na propagaci historie i současnosti celnické profese, prosazování zásad profesní hrdosti a sounáležitosti a udržování kontaktů se současnými i bývalými zaměstnanci CS. Rovněž mu děkujeme za téměř 30 let práce ve prospěch celní správy, ve které výrazně převažuje to pozitivní a prospěšné. Popřejme mu do další životní etapy hodně spokojenosti, pohody a především co nejrychlejší uzdravení. A protože splňuje všechny náležitosti, určené stanovami pro přijetí mezi celnické veterány, tak ho v případě zájmu rádi v našich řadách uvítáme.


 

                      Rada Východočeského klubu celních veteránů