Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celní správa v běhu času - 10. října 2014

15. 10. 2014

                                 Celní správa v běhu času

   Dne 10. října 2014 byla za přítomnosti generálního ředitele GŘC plk. Mgr. Petra Kašpara, zástupce ředitele CÚ pro Královéhradecký kraj plk. Mgr. Františka Haláse a hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France otevřena výstava "Celní správa v běhu času".

   Výstava je umístěna ve vestibulu Regiocentra, tedy bývalého pivovaru nyní sídla Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a potrvá do 26. listopadu 2014. Lze  jí navštívit v pracovní dny do 19 hodin., v sobotu a v neděli  od 13 do 17 hodin. 

   Výstava krátce mapuje historii celnického řemesla přes významné historické mezníky - vznik samostatného československého státu,  období socialismu, 25. let od listopadu 1989, rozdělení státu k 1. lednu 1993, 10. let vstupu do EU a správy spotřebních daní a poslední významnou změnu k 1. lednu 2013 - přechod na dvoustupňové řízení. Větší část dokumentů informuje o současných kompetencích celní správy.

   K vidění jsou mj. i padělky a napodobeniny zboží porušující práva duševního vlastnictví a výrobky porušující Úmluvu CITES.

predel.jpg

    Slavnostní vernisáže se zúčastnil i předseda Východočeského klubu celních veteránu emeritní celní rada Bohumil Brandejs, který na této výstavě informoval hejtmana Královéhradeckého kraje p. Bc. Lubomíra France o existenci celnického klubu veteránů a seznámil ho s naší činností.

Pan hejtman se živě zajímal o práci celnického veteránstva a přislíbil možnost vzájemného  setkání s Radou VKCV v nejbližší době.

-pnš-