Jdi na obsah Jdi na menu
 


CELNICE KUNŠTÁT 8. ZÁŘÍ 2012

20. 9. 2012

     Dne 8. září 2012 ve 14:00 hodin se uskutečnila vzpomínková akce k událostem z roku 1938 s bojovou ukázkou, kterou připravila  obec Orlické Záhoří ve spolupráci s VHK Armfort, Muzeem pevnost Hanička, za partnerství města Rokytnice v Orlických horách.

     V příhraniční obci Orlické Záhoří na hraničním přechodu do Polska (Mostowice) se sešli příznivci historie, aby společně s veřejností vzpomněli smutné výročí staré více než sedmdesát let. Tehdy ve dnech 19. - 22.září 1938 došlo v obci Kunštát k vážným nepokojům a byl opakovaně přepaden tamnější celní úřad. Budova byla díky příslušníkům finanční stráže, kteří byli v té době organizováni společně s příslušníky četnictva a vojenských posil do jednotek SOS (Stráž obrany státu) ubráněna a útočníci z řad sudetoněmeckého Freikorpsu byli odraženi. Při této obraně byl zraněn pomocný dozorce František Bílek a dozorce finanční stráže Jaroslav Horký. Přes tato zranění lze zkonstatovat, že početně slabší osádka celnice dokázala proti evidentní přesile budovu uhájit a vyslala tak německým útočníkům jasný vzkaz, že to na Kunštátě nebude tak snadné jako třeba v Nové Vsi nebo Bartošovicích, kde přeci jenom oproti statečné obraně tamních posádek dosáhl Freikorps jistých úspěchů.

      Čas se ale bohužel začal naplňovat a tito stateční obránci státních hranic vyslaní do předpolí velmi intenzivně budovaného opevnění museli nakonec uposlechnout rozkazů svých nadřízených a ustoupit za demarkační čáru vytvořenou na základě podpisu mnichovské dohody po odstoupení pohraničních území Německu. 

       V doprovodném programu bylo možno shlédnout některé druhy vojenské techniky z různých historických období, historicky oblečené účinkující v uniformách i civilních oblecích. Celá akce byla pořádána v prostoru úředně povolené jednorázové střelnice, což byl důvod nejen pro dodržování bezpečnostních opatření, ale pro diváky možnost vidět účinkující z bezprostřední blízkosti a slyšet celou řadu zvukových efektů. Po skončení ukázky si mohli  především malí diváci vyzkoušet svezení v kolopásovém transportéru, který v rámci ukázky vystupoval. Zdar celé akce podpořilo i občerstvení, které tak jako v předcházejících letech bylo bezchybné.

    Východočeští celničtí veteráni zajistili pro návštěvu této akce osmimístný dopravní prostředek zn. Ford a při zpáteční cestě do Králík navštívili  památeční kostel v Neratově a pomník dozorce FS Josefa Navrátila na Vrchní Orlici v Bartošovicích v Orlických horách.

-pnš-