Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cihelna 2018 byla vyhodnocena

11. 10. 2018


Vyhodnocení Cihelny 2018


    Ve čtvrtek 4. října se uskutečnilo vyhodnocení 21. ročníku vojensko – historické vzpomínkové akce „Cihelna 2018“. Pozvání přijali představitelé většiny složek, které se na organizaci této akce podílely, aby provedli vyhodnocení vlastního průběhu akce. Hostitelem byl již tradičně Východočeský klub celních veteránů, který byl na jednání zastoupen Jaromírem Vackem a Ladislavem Brůhou. Po roční přestávce, způsobené rekonstrukcí objektu, jsme vyhodnocení pořádali opět na Horní Lipce.


    Krátce před půl čtvrtou hodinou odpolední jsme přivítali první účastníky, kteří si pochutnali na kulajdě a po drobném občerstvení, přišlo na řadu vlastní jednání. Vyhodnocení zahájili starostka města Králíky paní Jana Ponocná a zástupce ředitele Agentury logistiky ve Staré Boleslavi, plk. ing. Zdeněk Kolomý. Zástupci Armády ČR formou připravené prezentace s komentářem, vyhodnotili organizaci Cihelny 2018. Potom následovaly příspěvky zástupců jednotlivých složek, kteří se vyjádřili jak k přípravě akce, tak jejímu vlastnímu průběhu. Celní správu ČR zastupoval na vyhodnocení kolega Václav Kánský z CÚ pro Pardubický kraj, který kladně hodnotil spolupráci se všemi složkami a potvrdil zájem o účast na příštím ročníku. V závěrečném vystoupení plk. Kolomý potvrdil příslib podpory ze strany velení AČR i pro příští rok. Na úplný závěr oficiální části poděkovali účastníci vyhodnocení za dlouholetou podporu a spolupráci starostce města Králíky, paní Janě Ponocné, která po říjnových komunálních volbách ve funkci končí. Členové rady VKCV Ladislav Brůha a Marie Šoková předali paní starostce kytici a upomínkové předměty v podobě klubového trička a ručníku s logem Merkura.


   Poté následovalo tradiční posezení, při kterém se diskutovalo a vzpomínalo, tentokrát už neformálně, ale také zejména o historii Cihelny. K dobré atmosféře nepochybně přispěla i výborná večeře v podobě marinované vepřové krkovice na zelenině, doplněná později Zbudovskou klobásou ohřátou ve zdejší udírně. Hanušovický 11°Šeráček opět potvrdil výbornou kvalitu ryzího piva z hor. Pokud se týká ročníku příštího, tak v diskuzi zástupci jednotlivých složek projevili zájem podílet se opět na organizaci. Pokud jde o účast VKCV lze předpokládat, že bude zahrnuta do plánu klubové činnosti a schválena na výroční členské schůzi. Podoba a rozsah naší účasti bude záviset na jednání s nově zvolenými zastupiteli Králík..


   Letošní Cihelně mimořádně přálo počasí, což přispělo k bezproblémovému průběhu a vysoké návštěvnosti. Hlavní ukázka přiblížila návštěvníkům akce události, které bezprostředně předcházely zahájení II. světové války. Vzpomínková akce má svoji vlastní nekomerční atmosféru, přispívá významným způsobem k upevňování historického povědomí a k posilování národní hrdosti a vlastenectví. Umožňuje také prezentaci činnosti ozbrojených sborů a dalších složek IZS. Dává také prostor pro prezentaci dalších organizací včetně škol. Nezastupitelný je také její přínos pro propagaci Králického regionu, o kterém se díky ní dozvídají tisíce návštěvníků. Těší nás, že od roku 2006 se na tom podílejí i celníci, včetně východočeských celních veteránů. Věřme, že tomu tak bude i nadále.


    Na závěr je třeba poděkovat těm, kteří nám pomáhali zajistit letošní vyhodnocení Cihelny. Kromě členů VKCV Marie Šokové, Jaromíra Vacka, Ládi Brůhy a Honzy Halbrštáta, nás tradičně posílil všestranně zdatný Olda Švéda. Poděkování patří také kuchařkám Lídě a Lucii Brůnovým, které kromě přípravy stravy, provedly následně úklid pronajatých prostor
    Vyhodnocení Cihelny 2018 bylo definitivní tečkou za letošním ročníkem. Organizátoři se nepochybně začínají připravovat na ročník příští, a proto jim popřejme do nelehké, ale mimořádně záslužné činnosti hodně zdaru, sil a zejména podpory od nově zvolených zastupitelů.
                                               Za radu VKCV: Ladislav Brůha, místopředseda

Foto: Vacek
       

 

Náhledy fotografií ze složky Cihelna 2018 vyhodnocení - 4.10.2018