Jdi na obsah Jdi na menu
 


Členské průkazy, průkazy pro příznivce a odznaky Východočeského klubu celních veteránů

6. 6. 2022

      V závěru měsíce května 2022 převzal  ředitel Muzea K-S14  Ing. Sicha do sbírek Východočeského památníku celnictví členské průkazy členů VKCV a průkazy  příznivců tohoto klubu. Tyto průkazy byly předány do muzejních sbírek společně s členskými odznaky (zlatý) a odznaky pro příznivce (stříbrný) a kopií rodného listu – certifikátem výrobce (fa Martin Faltus – Insignia, Ústí nad Orlicí). Průkazy a odznaky o průměru 41,3 mm byly předány členům a příznivcům Východočeského klubu celních veteránů  dne 13. května 2022 v závěru členské schůze.
     Důvod vydání vlastních průkazů a odznaků je více méně prostý: od roku 2013 se nepodařilo radě VKCV přes veškeré úsilí a urgence, aby předsednictvo Spolku celníků ČR spolkové odznaky a hlavně spolkové členské průkazy pro členy VKCV Radě klubu dodalo. A tak proto VKCV vydal pro své členy a také i pro své příznivce členské a příznivecké odznaky vlastní.
    Předání odznaků i průkazů pro Památník celnictví, bylo provedeno na základě Rozkazu GŘ cel Praha č.57/2015 – viz přiložený text:
Dne 17. června 2015 byl schválen brig.gen. Mgr Petrem Kašparem  generálním ředitelem GŘ cel Praha rozkaz č. 57/2015 ve věci  Udělování služebních medailí, čestných odznaků a písemných poděkování v Celní správě České republiky, ve kterém se v čl. 5 Odznak CÚ v odst.(7)  říká:   V termínu do jednoho roku od prvního udělení odznaku CÚ předá ředitel celního úřadu jednu sadu odznaku CÚ (všechny stupně) do sbírkového fondu Kabinetu historie celnictví v Plzni.
Muzeu celnictví v Plzni budou odznaky a průkazy předány příležitostně.    -pnš-