Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den válečných veteránů - Praha Hradčany

11. 11. 2018


 

Vojenský kostel Praha Hradčany 9.11.2018

Den válečných veteránů

V pátek dne 9. listopadu 2018 v dopoledních hodinách se ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech konala ekumenická bohoslužba ke Dni válečných veteránů, kterou sloužil hlavní armádní kaplan plukovník gšt. Jaroslav Knichal.

Vzpomínkové akce, která uctila památky obětí válečných konfliktů, se účastnili představitelé ministerstva obrany a Armády ČR; v lavicích vojenského kostela dále usedli zástupci Ekumenické rady církví a České biskupské konference a také tři druhováleční veteráni - generálmajor v.v. Emil Boček, brigádní generál v.v. Václav Kuchynka a brigádní generál v.v. Miloslav Masopust. Mezi hosty zasedli i zástupci vojenských přidělenců zahraničních armád NATO akreditovaných v České republice.

Dnešní bohoslužba je výrazem úcty a poděkování vojákům a veteránům a všem, jimž věrnost vlasti a obrana svobody a demokracie byla a je celoživotní přísahou a nejvyšší hodnotou. Ani dnes neplatí vojenská přísaha méně, ani dnes není Den válečných veteránů pouhou připomínkou minulých bitev. Ani dnes se neobejdeme bez odhodlání víry ve svobodu a bez potřeby ji vždy s největším nasazením chránit,“ v úvodu řekl hlavní kaplan AČR plukovník gšt. Jaroslav Knichal.

Ve své řeči dále shrnul úkoly armády a zmínil také jeden z cílů bohoslužby, kterým bylo připomenutí druhoválečných i novodobých vojáků, kteří padli a zemřeli pro svobodu, mír a pokoj naší vlasti.

Během ceremoniálu zaznělo čtení z Písma i Evangelia, hudební předěl písně Ubi Caritas a přímluvy. V závěru náměstkyně ministra obrany Alena Netolická zapálila svíci u desky modlitba za mír, náčelník Generálního štábu armádní generál Aleš Opata poté zapálil svíci u desky modlitba za padlé a zemřelé.

Vzpomínkový akt ukončila společná modlitba Páně „Otče náš“, áronské požehnání od oltáře a závěrečná hudba písně Adiemus.

      Pozvání k návštěvě této významné události se dostalo i zástupcům Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky. Klub zastupovali pánové Bohumil Brandejs a Jirka Panuš.

-pnš-


 

Pozn.:

  • ekumenický - týkající se všech křesťanských církví, sjednocující všechny křesťanské církve ;

  • ke zpracování textu bylo použito webu ministerstva obrany ; foto: -pnš-


 


 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vojenský kostel Praha Hradčany - 09.11.2018