Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den válečných veteránů Ústí nad Orlicí - 10.11.2017

14. 11. 2017

 

Den válečných veteránů – Ústí nad Orlicí 10.11.2017

 

Den válečných veteránů je příležitostí veřejně si připomenout československé vlastence, kteří ve dvou válečných apokalypsách, ohraničených léty 1914 až 1918 a 1939 až 1945, nezištně a bez váhání nasazovali životy za svobodu své vlasti, za obnovení státní suverenity. V neposlední řadě je i vzpomínkou na tzv. novodobé válečné veterány, kteří zahynuli či byli zraněni během nasazení v zahraničních operacích.

 

Ð

 

          Jménem předsedy Československé obce legionářské Jednoty Ústí nad Orlicí byli zástupci Východočeského klubu celních veteránů pozváni na slavnostní setkání u příležitosti Dne válečných veteránů; akce se konala v pátek  dne 10. listopadu 2017 v Ústí nad Orlicí. Zúčastnili se ji členové klubu Bohumil Brandejs a Jirka Panuš.

Ð

 

    Tradice Dne veteránů se váže k 11. listopadu 1918. Tehdy v 11:01 hodin podepsal maršál Foche v železničním vagónu v Compiégne na řece Marně příměří s poraženým Německem císaře Viléma. Tímto příměřím bylo v konečném důsledku rozhodnuto o ukončení I. světové války – největší a nejstrašnější války, jakou kdy lidstvo poznalo. Toto datum se stalo, na paměť obětem války, v demokratických zemích Evropy, v USA a Kanadě „ Dnem veteránů “. Francie iniciovala tento den jako Den padlých nebo Den příměří již v roce 1919. Během krátké doby se pak vzpomínka na padlé rozšířila i v Severní Americe jako Den vzpomínek či Den veteránů.

 

    V novodobé České republice bylo datum 11. listopadu jako Den válečných veteránů připomínající oběti válečných konfliktů poprvé vzpomenuto v roce 2001. Hlavní pietní akt se tehdy uskutečnil v Národním památníku v Praze na Vítkově.

 

                                                                                                                       -pnš-