Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den vzniku samostatného československého státu - Horní Jelení a pěchotní srub K-S14

31. 10. 2014

            Vzpomínkové akce při příležitosti státního svátku
           Dne vzniku samostatné Československé republiky

    V sobotu  25. října 2014 se po roce opět setkali v Horním Jelení a v Králíkách příznivci nejen celnické historie, aby si připomenuli 96. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků a také významného podílu našich  předchůdců na  utváření jeho státních institucí a obraně jeho hranic.

    Východočeský klub celních veteránů byl i v letošním roce hlavním garantem a organizátorem akcí, nad jejichž konáním převzal záštitu pan generální ředitel Celní správy ČR, plk. Petr Kašpar. Významným přínosem pro uspořádání akce byla spolupráce s vedoucími služebními funkcionáři celních úřadů pro Královéhradecký a Pardubický kraj, kteří význam akce potvrdili i svou osobní účastí. To stejné platí o spolupráci se Spolkem historie celnictví a Finanční správy SR a Finanční správou Slovenské republiky.

    Do seznamu hostů letošních vzpomínkových akcí se promítla celá řada okolností, některé z tradičních hostů jsme uvítali v nových funkcích. Mimořádně příjemným překvapením a zároveň velkým oceněním činnosti Východočeských celních veteránů, byla účast  náměstkyně ministra financí Mgr. Simony Hornochové. Velice si vážíme také účasti Ing. Jiřího Žežulky, zástupce generálního ředitele Generálního daňového ředitelství ČR.

    Tradičními hosty byli představitelé Finanční správy SR, která byla letos zastoupena pplk. Monikou Máčayovou a pplk. Róbertem Nosianem.

   Nechyběli ani naši přátelé a kamarádi ze Spolku histórie colníctva a Finančnej správy SR včetně předsedy Janka Ščerbíka.

    Jsme velmi potěšeni, že mezi nás zavítali také kolegové z CÚ Olomouc, představitelé Klubu veteránů Policie ČR, předseda Klubu celních vysloužilců Slezska Láďa Vallo a řada dalších.

    V dopolední části jsme v Horním Jelení uctili památku JUDr. Emila Martince, kdy zástupci jednotlivých složek položili kytice u pamětní desky na budově městského úřadu a vystupující řečníci připomenuli význam jeho osobnosti pro celnictví nově vzniklé Československé republiky. VKCV využil této příležitosti k tomu, aby předal klubové tričko končícímu místostarostovi města panu Janu Petrašovi, který s námi řadu let spolupracoval. Po ukončení vzpomínkové akce následovalo krátké pohoštění v budově Městského úřadu a odjezd do objektu CS v Horní Lipce.

predel.jpg

    Po slavnostním obědě byla účastníkům zpřístupněna  výstavka, která byla v objektu instalována při tradičním zářijovém setkání celníků a byla  zaměřena na 55. výročí zahájení společných služeb na HCP Lichkov – Miedzylesie. Výstava byla doplněna o některé nové exponáty historických stejnokrojů Finanční stráže, ze sbírky Zdenka Zídky, který je pravidelným účastníkem těchto vzpomínkových akcí.

predel.jpg

   Poté se účastníci začali postupně přemisťovat ke srubu K-S 14 U Cihelny, kde je koncertem přivítala Dechová harmonie Letohrad. V 15:30 hodin byla zahájena státními hymnami vzpomínková slavnost na počest příslušníků Finanční stráže, kteří jako členové jednotek Stráže obrany státu položili své životy při obraně Československé republiky v letech 1938 a 1939. Po projevech zástupců jednotlivých složek byly položeny věnce u repliky hraničního sloupu, který symbolizoval státní hranici. Součástí programu bylo také  ocenění těch, kteří s naším klubem dlouhodobě spolupracují a pomáhají nám při naší činnosti. Celkem bylo předáno deset klubových medailí a mezi oceněnými byli mimo jiné Iveta Maixnerová, Michaela Brůžová, František Matoulek a Zdeněk Bartoš. Následovalo předání ocenění ze strany Muzea K-S14, které provedl ředitel Richard Sicha, od Klubu celních vysloužilců Slezska, které provedl jeho předseda Ladislav Vallo a poslední ocenění předal plk. Vladimír Lang, ředitel věznice Mírov.

    Po ukončení vzpomínkové akce se účastníci vrátili na Horní Lipku na slavnostní večeři. Po večeři se rozproudila diskuze, příznivci kvalitní hudby se přesunuli do stanu, kde koncertovala část Dechové harmonie Letohrad doplněná o členy celnického Kontrabandu Milana Vraštila a Libora Netušila. Někteří z účastníků večerního posezení ocenili prodloužení sobotní noci o jednu hodinu.

predel.jpg

    Na průběhu letošních vzpomínkových akcí se významným způsobem podílelo také šest členů nově ustavené čestné jednotky při CÚ pro Královéhradecký kraj, kteří se podíleli na zajištění čestné stráže, kladení věnců, střílení čestné salvy a významně nám pomohli i po ukončení vzpomínkové slavnosti. Vysoká úroveň jejich výcviku se významně promítla do kvality jimi zabezpečovaných ceremoniálních činností. Je třeba ocenit přínos ze strany kolegů z CÚ Pradubice,
Štěpánka, Šnevajse a Krpálka, pro důstojný průběh ceremoniálů.

   Je také zásluhou všech výše uvedených, že vzpomínkové akce měly velmi pozitivní ohlas jak mezi pozvanými hosty, tak mezi občany obou měst, ve kterých se akce konaly. Za to jim patří velký dík a věříme, že schopnosti a dovednosti, které předvedli, by mohly být zúročeny např. při rozšíření čestné jednotky, při jejímž personálním obsazování by mohl posloužit jako vzor VKCV, který  považuje hranice, ať ty krajské či státní, za spojovací nikoliv dělící čáru pro svoji činnost.

    V souvislosti s působením čestné jednotky na vzpomínkových akcích, nám nezbývá nic jiného než vyslovit politování nad neúčastí kolegů z čestné jednotky FS SR. Plně si uvědomujeme, že VKCV nemá žádný nárok se účasti dožadovat, a že některými služebními funkcionáři FS SR nemusíme být považováni za odpovídajícího partnera. Na základě průběhu událostí ve dnech 23.10. a 24.10. 2014, vztahujících se k zajištění účasti čestné jednotky FS SR, se bohužel nemůžeme zbavit dojmu, že někteří aktéři usilovali více než o zajištění účasti o pravý opak. V této věci bychom se velice rádi mýlili, protože spolupráce se slovenskými kolegy je jedním ze stěžejních cílů naší činnosti.

predel.jpg

    Na závěr bychom chtěli poděkovat za podporu všem, kteří se podíleli na organizaci vzpomínkových akcí. Děkujeme panu generálnímu řediteli GŘC za převzetí záštity a osobní účast na této akci, služebním funkcionářům krajských celních úřadů personální a materiální podporu a osobní účast. Nelze opomenout ani podporu ze strany starostů obou dotčených měst a Muzea K-S14 U Cihelny.

    Poděkování patří zejména dlouhé řadě těch, kteří připravili potřebné zázemí a  na úkor svého osobního volna zajišťovali celý víkend stravování a občerstvení.

    Děkujeme také všem, kteří přijali naše pozvání a svoji účastí ocenili práci organizátorů.

          Nashledanou 24. října 2015 v Horním Jelení a na K-S 14
                          při oslavách 97. výročí vzniku ČSR.



                                       Rada VKCV