Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrovolná jednotka čestné stráže

13. 4. 2015

                         Dobrovolná jednotka čestné stráže

     Možná, že jste už všichni zaznamenali, že se u královéhradeckého celního úřadu vytvořila dobrovolná jednotka čestné stráže, která měla již několikrát možnost vystoupit při různých příležitostech, ať už se jednalo o různé pietní akty či udílení ocenění.

     Historie vzniku jednotky čestné stráže sahá do roku 2011, kdy původně čestné jednotky české a slovenské celní správy slavnostně odhalily pamětní desku JUDr. Emilu Martincovi nestoru československého celnictví na budově Městského úřadu v Horním Jelení (okres Pardubice).

     Na podzim roku 2013 byla po organizačních změnách CS činnost jednotky oživena. Za přímé osobní podpory GŘ GŘC Pavla Novotného, v součinnosti s vedením Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, byla domluvena spolupráce s Armádou ČR, zahrnující společný výcvik ceremonií a bezplatný převod materiálního vybavení.

     Již v lednu 2014 proběhlo v hlavní budově Posádkového velitelství v Praze osobní setkání s velitelem posádkového velitelství plk. gšt. Ing. Milanem Virtem, kde byly mj. domluveny konkrétní termíny specifického výcviku ve služební přípravě, především pak jeho rozsah a tematické zaměření. První armádní výcvik celnické jednotky čestné stráže pod přísnou taktovkou profesionálních vojáků proběhl 15. dubna 2014, v tělocvičně posádkového velitelství. Za rok 2014 absolvovala čestná jednotka celkem 37 výcvikových hodin, rozdělených do šesti výcvikových dnů v měsíci dubnu a září. Výcvik byl zaměřen na základní pořadovou přípravu, nácvik položení věnce a kytice, provedení čestné salvy a slavnostní nástup s praporem. Završením výcvikového roku 2014 bylo přátelské setkání v kanceláři velitele Posádkového velitelství Praha, dne 2. prosince 2014.

     Jedním z velkých podporovatelů činnosti jednotky čestné stráže je Východočeský klub celních veteránů z Horní Lipky, který za její činnost vyznamenal již většinu jejich členů bronzovými klubovými medailemi. Veteránské ocenění bylo udělováno především jako projev poděkování za dlouholetou účast členů jednotky na většině slavnostních a pietních veteránských akcích.

                                                            lipovy_listek.jpg

     Posádkové velitelství Praha vysoce hodnotí činnost této celnické čestné jednotky a úzkou spolupráci v rámci výcviků a proto dne 9. dubna 2015 ocenil jeho velitel plk. gšt. Ing. Milan Virt ředitele Celního úřadu pro Královéhradecký kraj plk. Mgr. Františka Haláse udělením Pamětního bronzového odznaku Posádkového velitelství Praha – pořadové č. 378.

     Na udílení medailí posádky Praha se mimořádně dostavil generálporučík Ing. Josef Bečvář, první zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR, který osobně dekoroval vyznamenané.

     Součástí slavnostní akce bylo exhibiční vystoupení Čestných jednotek Armády ČR.

lipovy_listek.jpg

napsal
-pnš- s využitím
CLO č.1/2015