Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky – poslední akce klubu v roce 2016

22. 11. 2016

     Dožínky – poslední akce klubu v roce  2016

 

    Východočeský klub celních veteránů připravil, stejně jako v minulých letech, závěrečnou akci letošního roku, kterou jsou tradiční Dožínky, při kterýchi se setkávají členové klubu, naši příznivci a podporovatelé, aby si připomenuli vzájemnou spolupráci při akcích, které jsme v průběhu roku zorganizovali nebo se na jejich organizaci podíleli. V sobotu 19. listopadu 2016  jsme se opět sešli na Horní Lipce, která nám i nadále poskytuje zázemí pro klubovou činnost.

    Tradiční součástí této akce je výroba a následná konzumace zabijačkových produktů. Během středy (16.11.) jsme zajistili nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Do místa konání akce jsme přepravili i nezbytné kotle Brutar, které vytvořily třístupňovou varnou kolonu.

     Ve čtvrtek (17.11.)  pak Lída Brůnová uvařila kroupy a v  pátek (18.11) ráno  byla zahájena vlastní výroba, na níž se pod vedením pana řezníka Buchtela podíleli Petr Janovec, Lída Brůnová, Láďa Brůha, Míla Brandejs, Tonda Beran, Jarda Kárník st., Jarda Kárník ml., Franta Dostál, Zdeněk Fišer a Lenka Gabrisová. V podvečer bylo pro účastníky Dožínek připraveno více jak  200 kusů jitrniček, 19 šišek tlačenky, 40 kg červených krup a 10 kg prejtu.  Začali se také sjíždět první účastníci, kteří pak diskutovali do pozdních večerních hodin.

    V sobotu (19.11.) po šesté hodině ranní zatopil, jako vždy, Petr Janovec pod jedním z varných kotlů a spolu se Zdeňkem Fišerem připravili ovarové pochoutky, které byly před  desátou servírovány prvním konzumentům. Kolegyně Šoková a Maixnerová pak připravily, na základě zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky obsahující zabijačkové produkty. Po ochutnávce ovaru, se  před jedenáctou hodinou vypravila  skupina 26-ti zájemců do Hanušovic, na tradiční návštěvu pivovaru Holba. Stejně jako v předchozích dvou letech, byli mezi účastníky zájezdu členové celnické kapely  Kontraband. Většina účastníků projevila zájem o prohlídku výrobních prostor pivovaru, menší skupina pak provedla přípravy společenské místnosti, ve které jsme po ukončení prohlídky všichni sešli. K ochutnávce piva nám hostitelé připravili filtrovaný Šerák a lahodný Kvasničák, k jídlu se podávala naše tlačenka. Ve skvělé formě se představil celnický Kontraband, který přispěl k velmi dobré atmosféře. Výborná nálada se přenesla i do autobusu a po celou zpáteční cestu se zpívalo.

    Po příjezdu na Horní Lipku a přivítání s nově přišedšími kolegy, následovala  konzumace tradičních zabijačkových výrobků. V podvečer pak začali postupně odjíždět první účastníci a  zůstali zejména místní a Ti, kteří využili zázemí Horní Lipky k přenocování. K nedělní snídani se podávala zabijačková polévka a po snídani postupně odjížděli poslední hosté. Tradiční úklidová parta pak  připravila objekt k předání provozovateli.

    Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání. Poděkování za celoroční spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání  nevyužili a akce se nezúčastnili. Se všemi se těšíme na „ Dožínky 2017 “, které by se měly konat již v nově upravených prostorách na Horní Lipce.

 

                                           Za radu VKCV:

                                           Ladislav Brůha

 

Náhledy fotografií ze složky Dožínky - 19.11.2016