Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky - Horní Lipka - 14. listopadu 2015

20. 11. 2015

 Dožínky 2015
aneb
„ Pestrá strava základ zdraví


     Východočeský klub celních veteránů připravil, stejně jako v minulých letech, závěrečnou akci pro rok 2015, kterou jsou již tradiční Dožínky. Při této akci se setkávají členové klubu, naši příznivci a podporovatelé, aby si připomenuli vzájemnou spolupráci při akcích, které jsme v průběhu roku zorganizovali nebo se na jejich organizaci podíleli. Po 364 dnech jsme se v sobotu dne 15. listopadu opět sešli, dnes již v bývalém objektu CS na Horní Lipce, který nám i po změně majitele poskytuje zázemí pro klubovou činnost. Jsme rádi, že většina pozvaných hostů naše pozvání přijala, Určitým  zklamáním byla neúčast celé řady členů VKCV. Příjemným překvapením naopak byla účast víceprezidentky FS SR ing. Dany Meager.

     Tradiční součástí této akce se stala výroba a následná konzumace zabijačkových produktů. Ve čtvrtek vyrazili do terénu Franta Matoulek a Láďa Brůha, aby zajistili dostatečné množství komponentů pro výrobu a krátce před polednem přivezli téměř 170 kg různých součástí vepře domácího. Poté přivezli dva brutary, které spolu s dalším od Zdeňka Fišera, vytvořily nezbytnou varnou kolonu. Ve čtvrtečním podvečeru provedl Zdeněk Stránský první přípravu masa a Lída Brůnová uvařila kroupy. V pátek ráno pak byla zahájena vlastní výroba, na níž se v průběhu dne postupně podíleli Zdeněk Stránský a Láďa Khol, kterým   asistovali   Petr Janovec, Lída Brůnová, Láďa Brůha, Míla Brandejs,Tonda Beran, Jarda Kárník st., Franta Dostál, Zdeněk Fišer a Lenka Gabrisová. Do výrobního procesu se zapojil také Petr Vytlačil, který využil akce, aby si osvojil k následnému praktickému využití některé zabijačkové dovednosti, k čemuž dostal mnoho příležitostí. Výsledkem této spolupráce bylo krátce po sedmé večerní 241 kusů jitrnic, 75 kg tlačenky, 45 kg červených krup a 10 kg prejtu. Značnou část z těchto pochoutek si většina účastníků na základě zaslaných objednávek vyzvedla u Marušky Šokové a Ivety Maixnerové a odvezli si je domů.

     V sobotu po šesté hodině ranní zatopil Petr Janovec pod jedním varných kotlů a spolu se Zdeňkem Fišerem připravili ovarové pochoutky, které byly před  desátou servírovány prvním konzumentům. V programu „Dožínek“ ani letos nechyběla exkurze do Hanušovického pivovaru Holba. A tak  před jedenáctou hodinou odjela  skupina dvaceti osmi zájemců o rozšíření znalostí, vztahujících se k výrobě piva, do Hanušovic. Na základě mimořádně kladných ohlasů z loňského roku, byla součástí výpravy také kapela Kontraband v kompletním složení. Po ukončení exkurze jsme se všichni sešli v prostorách určených k pohoštění a degustaci pivních výrobků, kde bylo připraveno k ochutnávce „ Ryzí pivo z hor “ ve formě Šeráku a Kvasničáku. Jako zákusek se podávala tlačenka a prejt,   výbornou atmosféru podpořil i skvělý hudební doprovod, při kterém si řada účastníků s chutí zazpívala, někteří i zatančili.  Původně plánovaný čas odjezdu se nepodařilo dodržet (…. jako v předcházejícícm roce) a tak jsme na Horní Lipku dorazili těsně před 18.00 hodinou. Výborná nálada se přenesla i do autobusu a po celou zpáteční cestu se zpívalo. Po příjezdu na Horní Lipku a přivítání s dalšími kolegy, následovala až do pozdních večerních hodin konzumace zabijačkových výrobků ve formě „prdelačky“, zabijačkového talíře ve složení prejt, kroupy, brambory, zelí a na závěr nemohlo chybět  vepřové s knedlíkem a zelím. Po osmé večerní začali postupně odjíždět první účastníci a po půlnoci už zůstali zejména Ti, kteří využili zázemí Horní Lipky k přenocování. V časném nedělním ránu odjeli jako první naši hosté ze Slovenska a po vydatné snídani pak  odjížděli další ze 16-ti nocležníků. Nakonec zůstala tradiční úklidová parta ve složení Gabrisová, Brůnová, Fišer, Brandejs a Brůha, která připravila objekt k předání provozovateli.

     Na závěr  bychom chtěli poděkovat téměř 50-ti  kolegům, kteří přijali naše pozvání na  tuto akci. Je to jedna z mála možností jak jim poděkovat za celoroční spolupráci a podporu naší činnosti. Naše poděkování za celoroční spolupráci patří i těm, kteří  z jakýchkoliv důvodu naše pozvání  nevyužili a akce se nezúčastnili. Jsme rádi, že mezi účastníky byli i kolegové ze Slovenské republiky.

     Rada VKCV připravuje plán činnosti na rok 2016 a věříme, že „ Dožínky “ budou opět jeho součástí.


                                 Za radu VKCV
                                 Ladislav Brůha