Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky za rok 2017

27. 2. 2018

Dožínky za rok 2017

   Východočeský klub celních veteránů připravil, stejně jako v minulých letech, pro své členy, příznivce a podporovatele tradiční „ Dožínky “, při kterých se setkávají členové klubu, naši příznivci a podporovatelé, aby si připomenuli vzájemnou spolupráci při akcích, které jsme v průběhu roku zorganizovali nebo se na jejich organizaci podíleli. Vzhledem k rekonstrukci objektu na Horní Lipce, jsme museli tuto oblíbenou akci přesunout až na poslední únorový víkend roku 2018.

   Tradiční součástí této akce je výroba a následná konzumace zabijačkových produktů. Během týdne jsme provedli nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Do místa konání akce jsme přepravili i nezbytné kotle Brutar, které vytvořily třístupňovou varnou kolonu. Ve čtvrtek odpoledne pak Lída Brůnová uvařila kroupy a v pátek ráno byla zahájena vlastní výroba, na níž se postupně pod vedením pana řezníka Buchtela podíleli Petr Janovec, Lída Brůnová, Iveta Maixnerová, Láďa Brůha, Míla Brandejs, Jarda Kárník ml., Franta Dostál, Zdeněk Fišer a namísto Lenky Gabrisové, nám vypomohla Zdena Kalousová. Premiérově se do výrobního procesu zapojili Milan Vraštil, Jaromír Vacek, Zdeněk Mamula a zejména pak Milan Jireš a Polda Kellnar, kteří osvědčili své všestranné schopnosti a dovednosti. V rámci oběda jsme provedli kontrolu ovarových specialit s hořčicí, křenem a chutným chlebem z letohradské pekárny. Krátce po sedmé hodině večerní bylo v našem konsignačním skladu připraveno k distribuci více jak 230 kusů jitrniček, 27 šišek tlačenky a 45 kg červených krup. Průběžně pak přijížděli další účastníci, kteří po dobré večeři diskutovali do pozdních večerních hodin.

    V sobotu (24.02.2018) před sedmou hodinou ranní, zatopili jako vždy, Petr Janovec a Zdeněk Fišer pod jedním z varných kotlů, aby spolu a Jardou Kárníkem připravili ovarové pochoutky, které byly po deváté hodině podávány nejen účastníkům dožínek, ale také účastníkům výroční členské schůze VKCV, která byla vhodně zakomponována do časového rozpisu dožínek.

   Po dvouhodinové výročce pokračoval program dožínek obědem, ke kterému se podávala tradiční prdelačka, prejt a červené kroupy s brambory a zelím. K tomu nemohl chybět ani náš oblíbený 11° Šeráček v provedení světlém a polotmavém. Ve spokojené atmosféře pak probíhala odpolední debata. Mezitím kolegyně Maruška Šoková a Iveta Maixnerová připravily, na základě zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky obsahující zabijačkové produkty. Po třetí hodině odpolední se 25 účastníků akce rozloučilo dočasně s ostatními a odjeli na tradiční návštěvu pivovaru Holba v Hanušovicích. Stejně jako v předchozích letech, byli mezi účastníky zájezdu členové celnické kapely Kontraband, ale také i naši slovenští kamarádi Tomáš Achs a Peter Fabián ze Spolku historie colníctva a Finančnej správy SR. Většina účastníků projevila zájem o prohlídku výrobních prostor pivovaru, menší skupina pak provedla přípravu společenské místnosti, ve které jsme po ukončení prohlídky všichni sešli. K ochutnávce piva nám hostitelé připravili 11° Šerák a oblíbený Kvasničák. K jídlu se podávala naše tlačenka a Zbudovská klobása z Klášterce nad Orlicí. Výbornou atmosféru vytvořila celnická kapela Kontraband, jejíž produkce jsme využili ke zpěvu i tanci. Na přání nám kolega Peter Fabián zazpíval krásnou slovenskou písničku „Zahučali hory “. Rovněž manželé Václavkovi, kteří se nám premiérově věnovali, přispěli ke všeobecné spojenosti. Závěrečnou skladbu, kterou byla „ Zbraslavská polka “ známá více jako „ Už kamarádi pomalu stárnem “, si zazpívali všichni. Po osmé večerní jsme odjížděli z Hanušovic a dobrá nálada nám vydržela po celou zpáteční cestu. Nepochybně k tomu přispěl i sborový zpěv oblíbených písní, např. „ Když jsme táhli k Jaroměři “, „ Když jsem šel na půdu pro hrábě “ a celé řady dalších hitů.. Po příjezdu na Horní Lipku a přivítání s nově přišedšími kolegy, následovala večeře, ke které se podávaly vepřové výpečky s knedlíkem a zelím, někteří nepohrdli povidlovými a tvarohovými koláči. Dobrá nálada vydržela až do prvních nedělních (25.02.2018) hodin, kdy se zpívalo za hudebního doprovodu.

     Po nedělní snídani postupně odjížděli hosté, kteří využili zázemí objektu k přenocování. Tradiční úklidová parta pak připravila objekt k předání provozovateli a jako poslední odjížděli z Horní Lipky Míla Brandejs, Míla Král a Láďa Brůha.

   Při dožínkách jsme poprvé také měli možnost ocenit komfort, který poskytuje ubytovaným zrekonstruovaná hlavní budova. Tomu budeme věnovat samostatný příspěvek.

    Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání a těší nás, že mezi nimi byl i pan hejtman Netolický, který si podrobně prohlédl zrekonstruované a nově vybavené prostory. Poděkování za celoroční spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání nevyužili a akce se nezúčastnili. Se všemi se těšíme na „ Dožínky 2018 “ a pokud jde o termín jejich konání a programové náležitosti, tak v souladu s duchem doby, vyhlásíme vnitroklubové korespondenční referendum.

Za radu VKCV:

Ladislav Brůha, místopředseda

Foto: Brandejs, Vacek, -pnš-

 

Náhledy fotografií ze složky Dožínky alias vepřové hody za rok 2017