Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky

25. 2. 2020

Dožínky 2019

 

Nedílnou součástí plánu činnosti Východočeského klubu celních veteránů se stalo setkání členů, příznivců a podporovatelů, které se každoročně koná pod názvem

Dožínky „. Tato akce je formou poděkování všem, kteří nám v uplynulém roce pomáhali při organizaci našich akcí. Součástí programu je také sobotní dopolední výroční členská schůze. Dožínky 2019 se konaly ve dnech 20.2. – 23.2. 2020 v sídle našeho klubu, kterým je školící středisko Krajského úřadu Pardubice v Prostřední Lipce č.p. 16, ve kterém má náš klub sídlo.

 

Tradiční součástí akce je výroba a následná konzumace zabijačkových produktů. Během týdne jsme provedli nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Ve čtvrtek Míla Brandejs a Láďa Brůha dopravili do místa konání 3 varné kotle Brutar, jeden z nich okamžitě využil Polda Kelnar k vaření masa do sulcu. Pomáhali mu manželé Šnýdrovi a Olda Švéda, který nám připravil výborný oběd ve formě vepřového steaku, kterému předcházela neméně dobrá kulajda od Lídy Brůnové, která jako každý rok uvařila také 10 kg krup. Po loňské úspěšné sulcové premiéře, vzrostla objednávka na 120 misek. Čtvrteční podvečer jsme využili k oloupání cibule a česneku. Výrobní program byl ve čtvrtek ukončen po osmé hodině večerní.

 

. V pátek byla čtvrteční sestava posílena o Petra Janovce, Ivetu Maixnerovou, Martina Michalčáka, Mílu Vraštila,Jardu Kárník st.,Zdenka Fišera a Lenku Gabrisovou. Všichni byli k dispozici řezníkovi panu Buchtelovi a plnili jeho pokyny. S cílem dosáhnout co možná největší čistoty procesů byly vytvořeny pracovní týmy PT1 – PT3 tak, aby podpůrné činnosti byly odděleny od hlavního výrobního programu, lebo „ na všetko nám treba špecialistov“. Obsluhu varného soustrojí, včetně štípání a řezání dříví, pocelý den zajišťovali Martin Michalčák a Láďa Brůha, ostatní se zapojili do dílčích procesů vlastní výroby. Krátce před dvanáctou jsme si pochutnali na čerstvém ovaru s hořčicí,vejmrdou a chutném chlebu z letohradské pekárny. Vzhledem k tomu, že jsme se nepřipojili k akci „ Suchý únor“ , mohli jsme si dopřát světlý 11° Šeráček a polotmavou 11°HOLBU z Hanušovického pivovaru. Letošní výrobní program jsme obohatili o kvalitní veteránskou klobásu, která se stejně jako ostatní výrobky, panu Buchtelovi mimořádně povedla. Výroba byla ukončena v podvečerních hodinách, kdy jsme si spolu s kolegy, kteří průběžně přijížděli, pochutnali na pečených kroupách a prejtu. V průběhu večera jsme ochutnali i premiérovou klobásu. Celkem jsme uložili . do chladící buňky 250 kusů jitrniček, 33 šišek tlačenky, 60 kg červených krup, 265 klobásek a 120 misek sulcu. Potom přišlo na řadu večerní posezení, které se některým protáhlo až do prvních sobotních hodin.

 

V sobotu, jako obvykle, před sedmou hodinou ranní Petr Janovec zahájil varný proces další várky ovarových specialit, aby si na nich mohli pochutnat účastníci výroční členské schůze ještě před jejím zahájením. Krátce před desátou hodinou jsme tak všichni mohli ochutnat několik druhů vepřového masa, srdíčko, jazyk či ledvinky. Jako příloha nesměl chybět letohradský chléb z pekárny BAPA, hořčice a pro zjemnění dechu a uvolnění dýchacích cest také oblíbený křen.

 

Po dvouhodinovém schůzování pokračoval program dožínek obědem, ke kterému se podávala tradiční prdelačka, prejt a červené kroupy s brambory a zelím. K tomu nemohl chybět ani náš oblíbený 11° Šeráček v provedení světlém a 11°HOLBA polotmavém. Odpolední posezení jsme využili ke vzpomínání na léta prožita v celní správě. Iveta Maixnerová spolu s Jitkou a Pavlem Šnýdrovými připravili, na základě zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky obsahující zabijačkové produkty. O půl páté začala večeře, ke které byly podávány vepřové výpečky s knedlíkem a zelím. Po večeři se někteří účastníci vypravili, jak říká kolega Jaromír Vacek, domů bydlet.

 

Nedílnou součástí této akce, je již tradiční exkurze v pivovaru HOLBA Hanušovice. Jako vždy v předchozích letech, byli mezi účastníky zájezdu také členové celnické kapely Kontraband, tentokrát v kompletním složení. Kmenoví členové Zuzka Jeníková,Petr Daniel, Karel Adámek,Radovan Mužík,Libor Netušil a Míla Vraštil, byli posíleni o hostující Milana Fogla a Jakuba Noska. Letošní posezení se premiérově uskutečnilo v nové společenské místnosti, sousedící s prostorami pivovarského muzea, které jsme si mohli v klidu prohlédnout. K ochutnávce piva nám hostitelé připravili 11° Šerák a 12°Keprník. Postupně jsme také ochutnali výborný sulc Poldy Kelnara, tlačenku a klobásky. K pohodové atmosféře přispěla celnická kapela Kontraband s mimořádně silnou dechovou sekcí, jejíž zpěváky doplňovali milovníci zpěvu z řad VKCV. Manželé Václavkovi, kteří se podíleli na zajištění exkurze a ochutnávky ryzího piva z hor, přispěli svým přátelským přístupem ke všeobecné spojenosti. Na závěr pobytu v pivovaru jsme si společně zazpívali „ naši veteránskou hymnu“, kterou je polka „ Už kamarádi pomalu stárnem “. Po jedenácté hodině jsme se rozloučili s našimi hostiteli a vydali se na zpáteční cestu. Po příjezdu na Prostřední Lipku někteří účastníci pokračovali v posezení, ostatní se uložili ke spánku.

 

Po nedělní snídani postupně odjížděli hosté, kteří využili zázemí objektu k přenocování. Tradiční úklidová parta připravila objekt k předání provozovateli, vrátili jsme zapůjčený materiál a před jedenáctou hodinou dopolední jako poslední odjížděli z Prostřední Lipky Míla Brandejs a Láďa Brůha. Míla Brandejs se cestou zastavil u Milana Jireše, který nám při zabijačce v minulých letech pomáhal a předal mu na ochutnání zabijačkovou výslužku, stejně jako našim kolegům z Klubu vojenské historie Třebechovice, kteří s námi spolupracují při pořádání pochodu FS a historických akcích.

 

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání .Těší nás, že mezi hosty byli Ing. Václav Kubín,starosta města Králíky, Ing. Richard Sicha, ředitel Muzea K – S14 a Jaromír Charamza, koordinátor policejních veteránů Pardubického kraje. Poděkování za celoroční pomoc a spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání nevyužili a akce se nezúčastnili. Se všemi se těšíme na „Dožínky 2019“ , které by se měly opět uskutečnit v únorovém termínu. Po dohodě s řezníkem panem Buchtelem, připravíme opět nějaké překvapení. Mezitím nás však čeká celá řada akcí, které na letošní rok připravujeme.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dožínky