Jdi na obsah Jdi na menu
 


IV. Konference historiků cla,celnictví a Finanční stráže

24. 4. 2023

 

  Ve dnech 14.4. – 16.4.2023 se uskutečnila IV. Konference celnických historiků, které se zúčastnily téměř čtyři desítky příznivců historie celnictví a Finanční stráže z České a Slovenské republiky. Ve čtvrtečním odpoledni a podvečeru dorazilo prvních 23 účastníků, jako vždy nejdelší trasu absolvoval náš kamarád Marcel Šejvl ze slovenských Michalovců, který v Žilině přibral Marcela Šuštiaka a Rudu Muščíka. Pan Tomáš Šustek přijel z Bratislavy do Hanušovic vlakem a část cesty do místa konání konference absolvoval tradičně pěšky. Další účastníci přijeli z Plzně, Děčína, Olomouce, Humpolce, Mladé Boleslavi, Prahy, Karviné a řady dalších míst v ČR. Společně jsme strávili příjemný večer, ke kterému přispěla i kvalitní večeře, ke které se podával hovězí gulášek nebo zabijačková směs s bramborem a zelím. K tomu nemohlo pochopitelně chybět výborné 11° pivečko z HOLBY Hanušovice, v provedení světlém a polotmavém.

  Po páteční snídani zahájil konferenci předseda VKCV Bohumil Brandejs, který přivítal účastníky a seznámil je s programem a organizací konference, která se opět konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Místopředseda VKCV Ladislav Brůha předal informace ke stravování, ubytování a dalším organizačním záležitostem  Poté byl zahájen vlastní program konference, na kterém se se postupně až do nedělního oběda přednáškami podíleli lektoři Marcel Šuštiak z Východočeského památníku celnictví,  Radek Galaš ředitel Muzea Policie ČR, emeritní celní rada  Adolf Šalek člen Východočeského klubu celních veteránů,  Hana Bartošová a Radek Slabotínský z Technického muzea v Brně,  Zbyšek Šustek ze Slovenské akademie věd Bratislava, Dana Šramková z Masarykovy univerzity v Brně, Jaroslav Beneš z ČSOL Mladá Boleslav, plk . Josef Vachtl ředitel CÚ pro hlavní město Praha, vojenský historik  plk.v.v.  Petr Majer předseda ČSOL Frýdek Místek, pan Miroslav Trávníček ze slezské strany Pradědova království, mjr.Zdeněk Čejka z CÚ pro Olomoucký kraj,  Petra Majerová z celně technické laboratoře GŘC a  Miroslav Hus vedoucí historik Západočeského muzea v Plzni. Všem patří velké poděkováním poutavé přednášky, které zaujaly všechny posluchače. Obsahovou náplň jednotlivých přednášek je možné najít na našich webových stránkách pod odkazem Informace ke IV. Konferenci historiků. Kromě oficiálního programu konference, byla k diskuzím využita i večerní posezení, při kterých mnozí z nás zavzpomínali také na léta prožitá v celnickém stejnokroji.

  Součástí pátečního programu konference byla také prohlídka Východočeského památníku celnictví a Památníku obětem internace v Králíkách. Sobotní podvečer pak byl vyhrazen prohlídkám Památníku padlých příslušníků Finanční stráže v jednotkách SOS a Památníku četaře Arnošta Hrada  v Muzeu K – S14, jejichž památku uctili účastníci položením věnců. Tuto část programu zajišťovali ředitel Muzea K – S14 Richard Sicha a kurátor sbírek emeritní celní inspektor Jiří Panuš, člen našeho klubu.

 Konference byla zakončena nedělním obědem, ke kterému se podávala špikovaná  vepřová kotleta s domácím houskovým knedlíkem, z dílny našeho šéfkuchaře Poldy Kelnara.

  K organizaci akce byly, stejně jako v předchozích ročnících, využity prostory bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, které přispěly k důstojnému průběhu konference. Všichni účastníci ocenili kvalitní organizaci přednášek a perfektní týlové zajištění akce. Projevili také zájem o účast na V. Konferenci, kterou  plánujeme v termínu 11.4. – 14.4. 2024.  Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a svou účastí ocenili úsilí a práci organizátorů a těšíme se na setkání v příštím roce. Poděkování patří také Krajskému úřadu Pardubice a zejména panu hejtmanovi Martinovi Netolickému za trvalou podporu akce od jejího vzniku.

    Velké uznání za organizaci programové části konference patří členům VKCV Mílovi Brandejsovi, Jirkovi Panušovi a Ádovi Šalkovi. Na kvalitním týlovém zabezpečení se podíleli naši členové Jirka Novoselský, Polda Kelnar, Honza Halbrštát, Láďa Brůha, naši příznivci a podporovatelé manželé Synkovi a Olda Švéda, kteří výrazně přispěli ke spokojenosti účastníků a úspěšnému průběhu akce.

 Za radu VKCV
 Ladislav Brůha, místopředseda