Jdi na obsah Jdi na menu
 


JUDr Emil Martinec - 147. výročí narození

27. 1. 2016

Veteráni nezapomínají na zakladatele československého celnictví

     V pondělí 25. ledna 2016 si zástupci Východočeského klubu celních veteránů připomenuli v Horním Jelení osobnost JUDr. Emila Martince, který se v tomto městě narodil dne 21. ledna 1869. Památce této bezesporu nejvýraznější osobnosti československého celnictví jsme se poklonili již popáté. V budově městského úřadu se k nám připojili zástupci obou východočeských celních úřadů a také náměstek GŘ pro pátrání, plk. Mgr. František Halás. Při diskuzi s představiteli města, jsme se   domluvili na termínu letošních vzpomínkových akcí při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR, které se uskuteční v sobotu  29. října 2016 od 10.00 hodin v Horním Jelení a od 15.30 hodin u pěchotního  srubu K – S14 v Králíkách.

     Setkání se zúčastnil také pan Mgr. Zbyněk Přibyl, učitel gymnázia ve Vysokém Mýtě, na kterém JUDr. Emil Martinec studoval a úspěšně složil maturitní zkoušku.  Pan Přibyl se snaží zmapovat životní příběhy významných osobností, které studovaly na vysokomýtském gymnáziu a velice přivítal nabídku našeho klubu ke spolupráci při zdokumentování životních osudů prvního odborového přednosty ministerstva financí ČSR.

     Následně jsme společně uctili památku zdejšího slavného rodáka položením květů u jeho pamětní desky na budově Městského úřadu. Při obědě jsme pokračovali v diskuzi a vzpomínali na vzájemnou spolupráci s městem Horní Jelení, která se datuje od samého vzniku našeho klubu v roce 2011. Věříme, že podzimní vzpomínková akce bude důstojným završením první společné pětiletky.


Rada Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky

 

Náhledy fotografií ze složky JUDr E.Martinec - 147. výročí narození