Jdi na obsah Jdi na menu
 


JUDr Emil Martinec - 153. výročí narození ...

25. 1. 2022

            Dne 21. ledna 2022 vzpomněli zástupci Východočeského klubu celních veteránů (Míla Brandejs a Jirka Panuš)  společně s vedením města Horní Jelení 153. výročí narození  JUDr Emil Martince, který byl prvním odborovým přednostou ministerstva financí a organizátorem celní služby. V této funkci položil pevné základy československému celnímu právu a úspěšně se vypořádal s obtížnými úkoly v oblasti organizace celní správy nové republiky a její celní hranice.
    Pod jeho vedením bylo vydáno české znění vysvětlivek k celnímu sazebníku a celní sazebník upraven pro výkon tehdejší celní služby. Od prvních dnů po říjnu 1918 intenzivně pracoval na novém celním zákonu, který byl vyhlášen, včetně prováděcího nařízení, v roce 1927. Podílel se také na úpravách obchodně politických vztahů republiky směrem k zahraničním státům.
     Jeho odborné znalosti se setkaly s uznáním nejen v Československu, ale také za jeho hranicemi. Pro svoji nestrannost, smysl pro spravedlnost, pracovitost a přátelskou povahu byl značně oblíben u svých spolupracovníků.