Jdi na obsah Jdi na menu
 


JUDr Martinec - 148. výročí narození

18. 1. 2017

 

 Východočeští celničtí veteráni si připomenuli narození zakladatele československého celnictví

 

    Dne 21. ledna 1869 se v Horním Jelení narodila bezesporu nejvýznamnější osobnost v historii československého celnictví, první odborový přednosta MF JUDr. Emil Martinec. Zástupci Východočeského klubu celních veteránů si 148. výročí jeho narození připomenuli v úterý 17. ledna 2017  v místě jeho rodiště.

   

    V budově městského úřadu jsme se již tradičně setkali s představiteli města a zástupci obou východočeských celních úřadů. Při více jak hodinové diskuzi jsme se, kromě jiného, zabývali také organizací letošních vzpomínkových akcí při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR, které se uskuteční v sobotu  28. října 2017 od 10.00 hodin v Horním Jelení a od 15.30 hodin  u pěchotního  srubu K – S14 v Králíkách.

 

   Poté jsme společně uctili památku zdejšího slavného rodáka položením květů u jeho pamětní desky na budově Městského úřadu. Při společném obědě jsme si připomenuli uplynulá léta vzájemné spolupráce. Věříme, že i v sedmém roce od jejího zahájení  bude stejně úspěšná jako dosud.

 

Rada Východočeského klubu celních veteránů

 

Foto: j. fajstavrová

             -pnš-

 

lipovy_listek.jpg

 

   EMIL MARTINEC se narodil 21. ledna 1869 v Horním Jelení – městečku mezi lesy na okrese Pardubice. Vystudoval práva na Karlově universitě a v roce 1895 vstoupil na Moravě do služeb finanční správy. Delší dobu pracoval u okresního finančního ředitelství v Uherském Hradišti a později u zemského finančního ředitelství v Brně se zabýval agendou nepřímých daní a monopolů.

    V celní agendě byl činný od počátku své kariéry a vynikl zejména jako inspektor finanční stráže. Měl tedy nejlepší předpoklady k tomu, aby hned po vzniku samostatného československého státu byl povolán k ministerstvu financí jak organizátor celní služby a k položení základů československého celního práva. S úspěchem zdolal obtížný úkol organizace nové celní hranice i celní správy republiky československé.

    Pod jeho vedením byl vypracován Celní zákon č.114/1927 Sb., který vstoupil v účinnost dnem 1. ledna 1928 a tím zároveň pozbyla účinnosti všechna  ustanovení upravující celní právo až na ustanovení, jimž zákon vyhradil další platnost. Týmž okamžikem bylo sjednoceno celní právo v Československé republice, jež se dosud zakládalo na dvou, podle různých zásad vybudovaných základních zákonech.

     Československý celní zákon z roku 1927 byl jedním z nejmoderněji pojatých celních zákonů ve světovém měřítku a splňoval úkoly jak fiskálního, tak i ochranného pojetí cla. Lze bez nadsázky říci, že v dějinách celnictví zaujímá místa nejvyšší.  

    Dále se zasloužil o vydání českého znění vysvětlivek k celnímu sazebníku a celní sazebník byl upraven pro výkon celní služby. Vynikající měrou se zúčastnil úpravy obchodně politických vztahů republiky k cizím státům.

    Cenných Martincových zkušeností bylo využito v době hospodářské krize, kdy bylo nutno dovoz usměrňovat devizovou komisí, jejímž byl od roku 1932 funkcionářem. Od zřízení československé obilní společnosti v roce 1934 byl jejím vládním komisařem, a tuto zodpovědnou funkci zastával i po svém odchodu do výslužby, kam odešel dnem 1. ledna 1935.

   JUDr Emil Martinec, odborový přednosta plnil všechny své úkoly s krajní svědomitostí a jeho odborné znalosti byly uznávány i za hranicemi státu.

 Život mu dopřál dostatek svěžesti duševní i tělesné, a vždy jej charakterizoval jiskrný pohled a pevný krok. Pro svoji nestranost a vlídnost byl neobyčejně oblíben u svých spolupracovníků.

     Dr Emil Martinec zemřel dne 30. listopadu 1945, zachován všemi kolegy ve vděčné paměti.                   

                                                                            -pnš-

                                                                                           

 

Náhledy fotografií ze složky JUDr Martinec - 17. ledna 2017