Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klodzko - 5.7.2014

23. 7. 2014

 

klodzko.jpg

Fotografie k prohlédnutí ZDE

 

Jednodení zájezd – Klodzko 5. července 2014

    Počátkem měsíce července se konal jednodenní zájezd do Kladské oblasti, kterého se zúčastnili celničtí veteráni, kteří tímto krajem po mnoho let projížděli v dálkových rychlících a odbavovali cestující v obou směrech. Tentokrát však jejich dopravním prostředkem byl minibus.

   První zastavením byla malebná horská obec Międzygórze (Mezihoří), známá až do roku 1945 pod německým označením Wölfelsgrund (Vlčí důl), svého času  populární oblast Slezského Švýcarska.

   Její populární atrakcí pro někoho možná vůbec ta největší a nejvyšší je vodopád na svazích Sněžníku a druhý nejvyšší v Sudetech. Vznikl na tektonickém zlomu říčky Wilczky, padá 22 m hluboko do vodního kotle pod skalním zlomem a dál pokračuje tzv. americkým kaňonem, lemovaným 25 m vysokými skalními stěnami.

   Hlavním cílem však bylo Kłodzko, které  je vynikajícím výchozím bodem pro turisty, kteří odtud vyjíždějí na túry po nedalekých horských cestách. Skalnatá území a krásná krajina, která se před nimi otevírá při pohledu z horských vrcholků, je ideálním místem pro každého, kdo si alespoň na chvíli touží odpočinout od ruchu a shonu města.

   Turistickou atraktivitu města dále podtrhuje jeho poloha v centru Kladské kotliny. V blízkosti se nacházejí vyhlášená lázeňská města, výletní místa, známá střediska zimních sportů a další turistické zajímavosti polsko-českého pohraničí. Za svůj neopakovatelný charakter Kłodzko vděčí neobvykle bouřlivé a fascinující více než tisícileté historii. Atmosféru města dotvářejí početné architektonické památky – kulturní dědictví a výsledek práce předešlých generací.

   Na závěr si účastnici poseděli v příhraničním Kamieńczyku (Steinbach) v bývalém prvorepublikovém centru pašeráckého obchodu. Ne však u sedláka Braunera, kde se dalo koupit dle vyprávění pašeráků všechno a odkud putoval i kokain do velkých měst na Vysočině.

   Dnes účastníci zájezdu seděli v tamní rybárně, kde lze konzumovat ryby na všeliko možné způsoby.

Jedna z nejmenovaných účastnic o výletu řekla: „ … nemělo to chybu !

-pnš-