Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolega BRŮHA Ladislav oceněn - únor 2013

25. 2. 2013

Člen Rady Východočeského klubu celních veteránů HL
kolega Ladislav BRŮHA oceněn.

     V pátek dne 1. února 2013 zaplnila kongresový sál celní školy na Jílovišti více než šedesátka  zaměstnanců celní správy a hostů, aby se zde setkala s jejím vedením a ministrem financí  M.Kalouskem. Stalo se tak u příležitosti Mezinárodního dne celníků, letos umocněným i výročím dvaceti let samostané České republiky.

    Na tomto slavnostním shromáždění převzal kolega Ladislav Brůha, člen Rady Východočeského klubu celních veteránů Čestný odznak Celní správy České republiky.

Čestný odznak Celní správy České republiky je proveden z postříbřené tombakové slitiny o rozměrech 42 x 30 mm. Má tvar okřídlené přilbice a hole, která je ovinuta dvěma navzájem propletenými hady, na horní části jsou umístěna pozlacená stylizovaná písmena CS.

     Stuha Čestného odznaku Celní správy České republiky o rozměrech 32 x 12 mm je provedena v modré barvě s bílým pruhem uprostřed. Na stuze je umístěna miniatura stylizovaných písmen CS.

stuha2013.jpg

     Udělením odznaku byla oceněna více, než čtyřicetiletá příkladná činnost veterána v řadách Československého, později Českého cechu celnického, zejména pak při výkonu funkce ředitele Celního úřadu Ústí nad Orlicí, kterou spolehlivě vykonával téměř dvacet let až do konce roku 2011.

     V oblasti přímého výkonu služby i v oblasti mimoslužební kolega Ladislav Brůha vyvíjel aktivity, které významně napomáhaly prosadit a udržet velmi dobrou pověst a jméno Celní správy ČR, mj. pak i v  oblasti mimo služebních aktivit byl i je pan Ladislav Brůha hlavním propagátorem a přímým organizátorem profesně a společensky zaměřených akcí, když některé měli celorepublikový až mezinárodním význam.

     Za všechny je třeba připomenout odhalení pamětní desky JUDr. Emila Martince, prvního odborového přednosty MF v Horní Jelení, uctění památky příslušníků finanční stráže u pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“, kteří padli při výkonu služby v letech 1938 – 1939 a památku  příslušníka finanční stráže Josefa Navrátila v Horní Orlici,.

     Vedle vzpomínkových akcí, přímo spojených s historií celnictví je třeba připomenout sportovní hry, dnes již zaniklého Celního ředitelství Hradec Králové, jejichž 10. ročník proběhl v květnu roku 2012 jako každý rok pod taktovkou Celního úřadu Ústí nad Orlicí, anebo tradiční účast celníků na vojenskohistorické akci „CIHELNA“ v Králíkách.

    Z  většiny profesních a společenských akcí se díky trvale obětavému přístupu kolegy Ladislava Brůhy, za přímé podpory některých zaměstnanců bývalého Celního úřadu Ústí nad Orlicí, vedení CŘ Hradec Králové a členů Východočeského klubu celních veteránů, staly akce tradiční.
                              ·
    Dne 31.ledna 2013 při slavnostním shromáždění příslušníku celního úřadu pro kraj Hradec Králové na Hrádku u Nechanic převzal celnický veterán kolega Ladislav Brůha z rukou ředitele CÚ pro Královéhradecký kraj plk. Mgr Petra Kašpara druhou  plaketu CŘ Hradec Králové  Za dlouholetý přínos pro Celní správu ČR