Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konference předsedů klubů Spolku celníků ČR ve dnech 6. - 8. dubna 2018

16. 4. 2018

                         tops.png
     Ve dnech 6.- 8. dubna 2018 se konala Konference  předsedů klubů  celníků  sdružených  ve  Spolku  celníků ČR; konference se konala v penzionu Souvlastní  Zdobnice (http://www.penzionsouvlastni.cz/), mj. v bývalém Školním a rekreačním zařízení Celní správy ČR.


    Konference projednala  informace  o činnosti  jednotlivých klubů, aktualizaci  a  evidenci členské  základny a  Rad jednotlivých klubů, zabývala  se také aplikací  novely  zákona  o  ochraně  osobních dat  (GPDR) na klubovou činnost; dále pak projednala stav a  užití  konta  Celník  v  tísni, tvorbu a vydání Ročenky Spolku za  rok 2017-2018 a plán činnosti  na rok 2018-2019.
   

Váženým hostem  byl kolega Václav  Adam, zakladatel Spolku  celníků a také  konta  Celník  v  tísni; kolega V. Adam byl prvním předsedou Spolku celníků ČR. Spolek  mu  předal blahopřání  k  jubileu a poděkování za  jeho  spolkovou  činnost.


    Po hlavním konferenčním jednání na sobotu dne 7. dubna 2018 odpoledne připravili zástupci Východočeského klubu celních veteránů pro všechny účastníky konference odpolední zájezd na  památná místa  daného regionu; cesta vedla nejprve k pomníku dozorce FS Josefa  Navrátila, kde se již po několik let konná v měsíci září vzpomínková akce u příležitosti jeho zavraždění fašistickými bojůvkami v roce 1938; tam byl také položen věneček  a připomenuta historie a  boj  jednotek Stráže obrany státu (SOS)   a příslušníků FS RČS.

                      down.png

     Po té následovalo významné poutní místo Neratov – původní Bärnwald, které bylo putním místem již od 2. poloviny XVII. století. Na pouť sem přicházely údajně až čtyři tisíce poutníků. Zázračná moc se přičítala milostné sošce Panny Marie a prameni, který vyvěrá u kostela. Právě kvůli rostoucí popularitě Neratova byl mezi lety 1723 a 1733 vystavěn barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten v roce 1945 po zásahu střelou Rudé Armády vyhořel, za komunismu bylo rozhodnuto o jeho demolici a jen zázrakem nebyl zbourán. Od roku 1992 je kulturní památkou a usilovně se začalo pracovat na jeho obnově.


​     Pohnutá historie a působivá atmosféra kostela s prosklenou střechou do Neratova stále přivádí mnoho poutníků. V kostele se pravidelně slouží bohoslužby, pořádají se tu i různé kulturní akce. Obnovena byla i komunismem přerušená poutní tradice - v polovině srpna se konají poutní slavnosti s duchovním, hudebním i divadelním programem; jedinečnou atmosféru mají v Neratově také vánoční a velikonoční svátky. V roce 1992 ve vysídlené pohraniční vsi vzniklo Sdružení Neratov. Jeho cílem je navrátit život vysídlené obci a obnovit poničené poutní místo smíření.


   ​V podvečer navštívil  konferenci  bývalý  ředitel  Celnice HK  JUDr.  Milan  Pavelka , který se zde setkal  se s bývalými kolegy a  kolegyněmi  a  společně  všichni  zavzpomínali  na zážitky  ze  služby.


    Východočeský klub celních veteránů z Horní Lipky zastupovali Jirkové Novoselský a Panuš, a  člen  předsednictva Spolku celníků ČR – předseda VKCV  Bohumil Brandejs.                                                                          -pnš-
Foto: -pnš-