Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konference příznivců historie celnictví a Finanční stráže RČS

22. 1. 2019

 

Konference příznivců historie celnictví a Finanční stráže RČS

Východočeský klub celních veteránů se od svého založení věnuje, kromě celé řady dalších aktivit, udržování a rozšiřování povědomí o profesní historii. Jednou z akcí, která k tomu nepochybně přispěla, byla I. Konference historiků, kterou členové a příznivci klubu zorganizovali ve dnech 17. – 19. ledna 2019. Jako zázemí jsme využili areál prvorepublikového Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, který byl po vyslovení nepotřebnosti bezúplatně převeden do majetku Krajského úřadu pro Pardubický kraj.

Ve středečním podvečeru přivítali členové rady VKCV Bohumil Brandejs a Ladislav Brůha první účastníky konference, kterými byli JUDr. Dana Šramková z Masarykovy univerzity v Brně a Ing. Zbyšek Šustek ze Slovenské akademie věd v Bratislavě.

Ve čtvrtek 17. ledma byly, po úvodních slovech předsedy VKCV Bohumila Brandejse a tajemníka Jiřího Panuše, zahájeny jednotlivé přednášky. Bohumil Brandejs prezentoval osobnost JUDr. Emila Martince a jeho význam pro celnictví ČSR. K tomu využil i nejnovější materiály z pozůstalosti jeho syna Ing. Emila Martince, které společně s kolegou Jiřím Panušem objevili v depozitáři Národního technického muzea v Praze. Dalším přednášejícím byl ředitel CÚ pro hl. město Prahu, plk. Mgr. Josef Vachtl. Jeho informace byly zaměřeny na hospodářskou situaci a celní politiku po vzniku samostatné ČSR.

Po polední přestávce pokračoval program přednáškou ing. Šusteka ze SAV v Bratislavě. Tématem byla měnová odluka od RU, kolkování bankovek a zavedení čsl. měny na dodatečně získaných územích. Následovala přednáška Mgr. Zdeňka Přibyla, učitele gymnázia ve Vysokém Mýtě, která byla zaměřena na léta, kdy JUDr. Emil Martinec na tomto gymnáziu studoval. První den konference byl zakončen prezentací historie celních úřadů pro Královéhradecký a Pardubický kraj, kterou zajistili por. Ing. Jitka Fajstavrová a por. Ing. Václav Kánský. Při večerním posezení pak pokračovala diskuze nad jednotlivými přednáškovými okruhy.

Po páteční snídani se účastníci konference vydali do Horního Jelení, rodiště JUDr. Emila Martince, kde je přivítali starosta města Petr Tupec a místostarostka Bc. Simona Poláková. Pan starosta a předseda VKCV využili přijetí v obřadní síni městského úřadu k předání pamětní plakety přítomným účastníkům konference, mezi kterými byli JUDr.Šramková, Ing.Šustek, plk.Mgr.Jiří Pražák a plk.Mgr.Leoš Bouda. Při krátkém občerstvení seznámil kronikář pan ing. Novotný účastníky s historií města. Další částí programu bylo uctění památky JUDr. Emila Martince, který se narodil 21. ledna 1869, položením kytic k pamětní desce, umístěné na budově městského úřadu. Poté následovala prohlídka Horního Jelení, spojená s návštěvou některých míst, která byla zmíněna v informacích o jeho historii. Po jedenácté hodině se účastníci rozloučili a odjeli zpět do místa konání konference.

Páteční odpolední program byl věnován prohlídkám expozic umístěných ve Východočeském památníku celnictví a v Muzeu K – S14. Při těchto prohlídkách zajišťovali odborný výklad tajemník našeho klubu Jiří Panuš a příznivec VKCV Antonín Neterda. Po návratu na Prostřední Lipku přijel pozdravit účastníky konference starosta města Králík ing. Václav Kubín. Podvečerní program byl věnován promítání dokumentů o pašování a diskuzi o dosavadním programu konference.

Úvod závěrečného sobotního dne patřil řediteli Muzea K – S14 ing. Richardu Sichovi, který informoval o expozicích a sbírkových fondech Východočeského památníku celnictví a Muzea K – S14. Program pokračoval přednáškou doc. Marie Mackové z Univerzity Pardubice, zaměřenou na historii Finanční stráže v Čechách v letech 1842 – 1918. Téma Finanční stráže bylo také obsahem další přednášky, kterou zajišťoval ing. Jaroslav Beneš a byla věnována období 1918 – 1949. Odpolední program byl vyhrazen tématům Hrabství Kladské – historická země koruny české a hrabata Althannové majitelé Králicka, která prezentovali Ing. Stanislav Krčmář a jeho syn Filip. Konferenci zakončil poděkováním účastníkům a organizátorům předseda VKCV Bohumil Brandejs.

Každému přednášejícímu byla vždy na závěr jeho přednášky a prezentace předána pamětní plaketa JUDr. Emila Martince. Zástupce veteránů Policie ČR Pardubického kraje npor. v.v. Jaromír Charamza, předal při zahájení konference ocenění řediteli CÚ pro Pardubický kraj, plk. Mgr. Jiřímu Pražákovi. Všemi účastníky byla konference hodnocena jako mimořádně zdařilá, drobnou vadou na kráse byl menší zájem ze strany bývalých i současných zaměstnanců celní správy. Pokud jde o místo konání, tak v případě dalších obdobných akcí, neuvažujeme o změně. Areál poskytuje potřebné zázemí, včetně kvalitního ubytování. Přípravu stravy, obsluhu a úklid můžeme zajistit prostřednictvím našich členů a příznivců, což odpovídá finančním možnostem našeho klubu

Kolega Jirka Panuš připravil odbornou část akce a Bohumil Brandejs ji po celé tři dny moderoval. Na týlovém zabezpečení se podíleli Ladislav Brůha a naši příznivci Pavel a Jitka Šnýdrovi. Výbornou stravu, po celou dobu konání, připravovala tradičně naše kuchařka paní Bohuslava Molková. Všem, bez rozdílu, patří velké poděkování.

Mimořádně si vážíme podpory ze strany hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, který převzal nad konferencí záštitu. Věříme, že na jeho sobotní telefonický dotaz, zda tato akce bude mít své pokračování, se nám podaří najít kladnou odpověď.

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

Foto. M.Wecker

I. konference historiků cla a FS RČS

 

Foto: -pnš-

I. konference historiků cla a FS RČS – 19.01.2019

I. konference historiků cla a FS RČS – 18.01.2019

I. konference historiků cla a FS RČS – 17.01.2019