Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květnové povstání českého lidu

14. 5. 2018


Květnové povstání českého lidu

    Květnové povstání českého lidu vypuklo živelně jako výraz spontánního odporu českého národa proti okupantům a kolaborantům a jako reakce na rozklad okupačního mocenského aparátu  a rychlý vítězný postup spojeneckých vojsk.
    Začalo 1. května 1945 místními povstáními a nepokoji v několika moravských a českých městech a 5. května vyvrcholilo Pražským povstáním, jež bylo signálem k revolučnímu vystoupení českého lidu na celém okupovaném území. Do čela povstání se postavila Česká národní rada a těžištěm povstání byly boje o budovu Rozhlasu, které vyvrcholily obranou 1600 barikád v pražských ulicích.
Povstání pokračovalo až do rána dne 9. května 1945.
     Boje na pražských barikádách představují historickou událost, která se v dějinách našeho národa řadí svým rozsahem mezi zcela ojedinělé. Zúčastnili se jich i příslušníci Finanční stráže RČS. Celkem si české povstání vyžádalo v Praze 3700 lidských životů, na českém a moravském venkově zahynulo přibližně dalších 8 tisíc občanů, přičemž v počtu obětí jsou zahrnuti jak lidé, kteří bojovali proti okupantům, tak i nacisty povražděné civilní osoby.

 

     V pondělí dne 7. května 2018  se uskutečnila vzpomínka  na  Pražské  povstání u pomníku v Mukařovské ulici, kde bylo vzpomenuto padlých obránců barikád z řad přílušníků Finanční stráže RČS. Vzpomínkové akce se zúčastnili představitelé Celního úřadu hlavního města Prahy a Celního úřadu pro Středočeský kraj, kteří položili věnec ministryně financí Aleny Schillerové. Byly přítomni také zástupci Celního úřadu z ruzyňského letiště V.Havla a Celního úřadu pro Královéhradecký kraj. Akce se zúčastnilo na třicet uniformovaných příslušníků Celní správy, Čestná jednotaka Celní správy, skauti z 35. oddílu OS, školní mládež ze Základní školy Olešská ulice Praha 10, Dětský pěvecký sbor ze ZŠ Jakutská ul. Praha – Vršovice zazpíval státní hymnu a trubač Čestné jednotky zatroubil historický budíček a večerku Čs. armády z I. ČR.
     Akce, která se konala již po čtvrté měla velmi dobrou společenskou úroveň a zúčastnilo se jí na osmdesát osob.                                                    
                                                                                                    Foto a text: -pnš-

Další foto z objektivu kol. Fajstavrové najdete na:
https://www.flickr.com/gp/134521084@N07/vS8dfi