Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letci Ústeckorlicka na válečném nebi - přednáška 20. listopadu 2017

4. 12. 2017

 

Letci z Ústeckoorlicka na válečném nebi - přednáška 20. listopadu 2017

      Králická akademie volného času,  Městská knihovna a muzeum Města Králíky připravily na den 20. listopadu 2s017 od 17:15 hodin přednášku Letci z Ústeckoorlicka na válečném nebi.

     Přednáška se konala v Městské knihovně a hlavním protagonistou byl spisovatel literatury faktu p. Josef HAVEL,  příznivec Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky. Besedy se zúčastnilo na padesát osob a ze strany posluchačů byla hodnocena vysoce kladně.

    Pan Josef Havel je nositelem Ceny Egona Ervína Kische – Čestného uznání za významné dílo literatury faktu (2007) a Čestného uznání Miroslava Ivanova v kategorii produkce literatury faktu (2013) a dalších cen a uznání. Je též nositelem plakety Ministerstva obrany za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí v letech 1938-1945 na ústeckoorlicku a péči o válečné hroby (2014).

 

K jeho významným dílům, která tvoří v tandemu s manželkou, patří zejména, :

 

  • Nikdy se nevzdávat – životní osudy brigádního generála v.v. Zdeňka Škavrady, prvorepublikového vojenského pilota, účastníka polské válečné katastrofy, anabáze v SSSR, příslušníka 310. stíhací perutě RAF, pak vězně řady německých zajateckých táborů a nakonec horníka v ostravsko-karvinských dolech.  Vydáno v roce 2007 .
  • Štvancem svědomí – ojedinělý příběh člověka, československého letce Jiřího Mikuleckého, který byl v boji od prvního sestřelu na Podkarpatské Rusi až po závěrečné operace II. světové války. Prodělal anabázi po SSSR, přežil potopení zlatého konvoje i nasazení 312. čs. stíhací perutě RAF. Vydáno v roce 2002.
  • Rebel v oblacích  - životní příběh československého pilota Otakara Hrubého, létajícího během II. světové války ve službách francouzského a pak britského královského letectva RAF.  Jeho neuvěřitelné příhody nejednou na hranici života i smrti a naopak chvíle plné až černého humoru. Vydáno v roce 2012. Tato kniha je závěrečnou částí trilogie o čs. letcích na válečných frontách:  Štvancem svědomí, Nikdy se nevzdávat.

 

         Pan Havel s manželkou patří k význačným filmovým amatérům a od založení  v roce 1961 až po ukončení činnosti v roce 1991 vedl Amatérské filmové studio v Ústí nad orlicí. Vznikly zde tři desítky filmových kronik, obsahující 110 reportáží ze života města Ústí nad orlicí i samostatná řada monotematických filmů, zachycujících významné události, mizející řemesla, zvyky apod.

       Při přednášce byly promítnuty dva krátké originální filmy ze života čs. pilotů RAF v Anglii, které měly v Králické knihovně přímo světovou premiéru.

 

Ë

 

 

Náhledy fotografií ze složky Letci z Ústeckoorlicka na válečném nebi