Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní den celníků - Celní úřad pro Královéhradecký kraj

30. 1. 2018

Ředitel hradeckého celního úřadu udělil ocenění při příležitosti Mezinárodního dne celníků

 

 V domě U Špuláků na Velkém náměstí v Hradci Králové proběhl dne 29. ledna slavnostní akt při příležitosti Mezinárodního dne celníků. Pozvání na setkání, v jehož rámci si přítomní připomněli význam celnické profese, přijali vybraní příslušníci celní správy a hosté, kteří se významným způsobem zasadili o dobré jméno celního úřadu či jsou jim připisovány mimořádné zásluhy v oblasti spolupráce. Východočeský klub celních veteránů z Horní Lipky zastupoval jeho předseda emeritmí celní rada Bohumil Brandejs.

 

           Čestný odznak  bronzového a stříbrného stupně udělil ředitel Celního úřadu pro Královéhradecký kraj plk. Leoš Bouda jedenácti oceněným. Mezi nimi nechyběli ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje plk. David Fulka, ředitel Věznice Valdice plk. Jiří Mach, či bývalý ředitel hradeckého celního ředitelství JUDr Milan Pavelka.

 

      Ředitel Bouda udělil čestný odznak jako projev ocenění pomoci člověku v tísni nstržm. Martinu Grimovi, pracovníkovi oddělení výkonového zpoplatnění Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, jenž se v pozici svědka dopravní nehody bez zaváhání rozhodl zachránit lidský život.

 

      Nezapomněl ani na bývalé příslušníky, kteří věnovali službě u královéhradeckého celního úřadu více než 30 let a nedávno oslavili nebo v roce 2018 oslaví významná životní jubilea. Sváteční chvíle prožívali v doprovodu svých nejbližších.


         Velmi slavnostní ráz dodala ceremonii účast čestné jednotky, jíž  pokyny udílel velitel šavlí vz. 24 ČET za zvuků slavnostní fanfáry v podání trumpetisty.

 

Î

     Mezinárodní den celníků je ve světě slaven od roku 1982 a je spojen s 1. zasedáním Rady pro celní spolupráci v Bruselu, které proběhlo 26. ledna 1953. V roce 1994 přijala Rada pro celní spolupráci pracovní název Světová celní organizace (WCO), aby zdůraznila svoji celosvětovou působnost po vzoru nově vytvořené Světové obchodní organizace (WTO). V roce 1965 se členem této mezinárodní instituce stalo i tehdejší Československo.

 

Tisková zpráva CS ČR, CÚ pro kraj HK;

zpracoval -pnš-