Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní setkání modrých baretů - Brno 2018

12. 9. 2018

Mezinárodní setkání modrých baretů – Brno 6. - 9.9.2018

Na letošním 10. výročním – 2018 – Mezinárodním setkání modrých baretů a válečných veteránů se pracovalo takřka od skončení předchozího ročníku. Několik posledních měsíců se přípravy stupňovaly, aby úsilí všech organizátorů vyvrcholilo  pro hladký průběh všech jeho částí. Do akce se zapojila řada členů spolku Československý legionář z.s. (www.cslegionar.cz) , tak mnoho ostatních organizací, institucí, společností i jednotlivců mezi nimi i  Ministerstvo obrany.

V rámci tohoto 10. výročí setkání členů asociací válečných veteránů regionu střední a východní Evropy  se dne 7. září 2018 na klubu Univerzity obrany Brno konala  Konference na téma: „Legitimita demokracie“, na  kterou byli pozváni i zástupci Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky – předseda VKCV Bohumil Brandejs a tajemník Jirka Panuš. 

      Jednalo se o setkání modrých baretů, válečných veteránů, účastníků misí OSN, OBSE, EU, NATO a dalších  zástupců asociací válečných veteránů středoevropského regionu. Účastníci byli  bývalými významnými armádními i vládními činiteli, zastávali posty velitelů kontingentů, misí, v diplomacii pak jako velvyslanci, vojenští přidělenci apod.
     Tradičně se zúčastnili zástupci z Rakouska, Polska, Slovenska, Francie, Norska, Ukrajiny, Bulharska, Chorvatska, Belgie a dalších států s osobní účastí prezidenta Světové asociace modrých baretů a také prezidenta Světové asociace válečných veteránů.
 Jednalo se již o desáté setkání v Brně a jeho okolí, které slouží k propagaci nejen města Brna, Jihomoravského kraje, ale celé ČR a jejich aktivit v rámci OSN, k propagaci Ministerstva obrany, Armády ČR, aktivit modrých baretů, válečných veteránů a jejich činnosti v zahraničí i na veřejnosti. Součástí setkání byla výše zmíněná konference, která byla zaměřena na úlohu válečných veteránů při udržování tradic a demokratických hodnot. Konference, které jsme se zúčastnili měla vysokou odborně- politickou úroveň a byla rozdělena do tří bloků:

Veteráni jako nedílná součást budoucího vývoje společnosti;
Tradice a znalost historie pomáhá;
Demokracie jako nástroj státu;

    V odpoledním bloku konference vystoupili pánové poslanci Jaroslav Foldyna za ČSSD, Mgr. Jiří Kobza za SPD, Mgr. Klaus Václav ml. za ODS, poslanec Ing. Et Ing. Jan Skopeček za ODS a Radek Koten za SPD.                                    -pnš-


Pozn. … ke zpracování textu byl použity stránky
               www.czlegionar.cz