Jdi na obsah Jdi na menu
 


MZV - 15. let vysílání českých expertů do civilních misí - 19.06.2017

24. 6. 2017

 

15. let vysílání českých expertů do civilních misí 2002 - 2017

 

   Dne 19. června 2017 se v Praze konal  seminář pořádaný Ministerstvem zahraničních věcí a Prague Security Studies Institutem ku příležitosti 15. let vysílání českých civilních expertů do misí EU a OBSE;  seminář se konal v prostorách Černínské paláce MZV.

 

    Na tento seminář byli pozváni i členové Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky, kteří se jej ve složení Bohumil Brandejs a Jirka Panuš zúčastnili.

  

Seminář měl za cíl získat u účastníků lepší představu o cílech a fungování civilních misí a blíže informovat a tom kdo je zakládá a rozhoduje o jejich směřování.

 

    Veřejná panelová diskuze k tomuto tématu byla zahájena ve 14:00 hodin a úvodní slovo přednesl Petr Gajdůšek, Státní tajemník MZV ČR a Štěfan Füle, Zvláštní zmocněnec pro OBSE MZV ČR. Po té vystoupili další účastníci dikuse, převážně vedoucí účastníci misí, kteří působili na Ukrajině, Kosovu a v Afghánském Lógaru.

 

lipovy_listek.jpg

 

Civilní mise zakládají mezinárodní organizace jako je Organizace spojených národů (OSN), organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebo Evropská unie (EU). O jejich zřízení a mandátu rozhodují členské státy těchto organizací  na nejvyšší úrovni: v Radě bezpečnosti OSN, ve Stálé radě OBSE nebo v Radě EU. S jejich přítomností na svém území ovšem musí vždy souhlasit místní vláda.

 

     Na chodu misí se Česká republika podílí skrze své příspěvky do mezinárodních organizací a vysíláním českých expertů, kteří po návratu přinášejí cenné zkušenosti získané v mezinárodním prostředí. Česká republika tak v průběhu uplynulých patnácti let vyslala do evropských misí 56 civilních expertů, 145 policistů a čtyři zástupce celní správy.

lipovy_listek.jpg

   

 Čeští celníci působily v misi EUBAM – Europan Union Border Mission = Mise EU pro pomoc na hranicích pro Moldavsko a Ukrajinu. Mise EUBAM byla oficiálně zahájena v roce 2005 s dvouletým mandátem, který je od té doby pravidelně prodlužován.

    Z hlediska předávání rad místní celní správě se mise zaměřuje zejména na oblasti jako je společná kontrola hranice, či podpora s rozvojem oblastí volného obchodu. Jak je možmé vidět, nejde pouze o technickou  misi, ale součástí jsou i strategické elementy, jako je např. boj proti korupci, obchod s lidmi či nelegální migrace.

 

lipovy_listek.jpg

 

Důležitou součástí mise je také boj proti pašování. Za samotný rok 2016 tak bylo např. zadrženo 46 milionů kusů cigaret. Zejména díky této spolupráci tak klesl objem ilegálních cigaret na  trhu v Moldavsku z 5,6 % na 0,92 %. Kromě tohoto podnikly hraniční stráž a celní úřad z Moldavska a Ukrajiny za asistence expertů mise EUBAM v roce 2016 tři společné akce, kterými cílily na padělané a pašované zboží a na ilegální přeshraniční transport. Celkově pak mise přispívá k harmonizování cel, hraničních kontrol a obchodním standardům s Evropskou unií.

 

lipovy_listek.jpg

 

V odpoledních hodinách pak proběhl slavnostní křest Sborníku 15. let vysílání českých expertů do civilních misí 2002 – 2017 z něhož jsou vybrány i některé pasáže v této zprávě.

                                                                                                                      -pnš-

 

Náhledy fotografií ze složky MZV - 15. let civilních misí - 19.06.2017