Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva náměstkyně MF na Horní Lipce - 22. 11. 2014

25. 11. 2014

              Návštěva náměstkyně MF na Horní Lipce 

     Vzpomínkové akce při příležitosti státního svátku Dne vzniku ČSR, která se konala dne 25. října 2014 v Horním Jelení, se zúčastnila také paní náměstkyně ministra financí Mgr. Simona Hornochová, do jejíž působnosti spadá sekce  05 – Cla a daně. V rámci diskuse se členy Východočeského klubu celních veteránů, projevila zájem navštívit historickou budovu prvorepublikového Oddělení Finanční stráže na Horní Lipce, která je sídlem našeho klubu.

     A tak v sobotu 22. listopadu 2014 zástupci VKCV krátce před jedenáctou hodinou přivítali paní náměstkyni v areálu na Horní Lipce. V příjemně vyhřáté jídelně pak proběhla   debata, která se věnovala především klubové problematice. Seznámili jsme našeho hosta s dosavadní činností  klubu, dalšími připravovanými akcemi, spoluprací s celní správou a dalšími složkami, hovořili jsme i o problémech souvisejících se získáváním finančních prostředků na činnost. Paní náměstkyně vyzdvihla význam zaměření naší činnosti na propagaci historie celnictví a Finanční stráže, a ocenila také akce, které podporují udržování kontaktů s kolegy z Polska, Slovenska a především s kolegy z Celní správy ČR.
    
     Po obědě, ke kterému Maruška Šoková připravila, dle hodnocení paní náměstkyně, výbornou svíčkovou, následovala prohlídka objektu, během níž proběhlo také seznámení s jeho předválečnou i poválečnou historií. Podrobně jsme se věnovali zejména jeho využití pro potřeby Celní správy po roce 1990, včetně informace o současném stavu, kdy je vyslovena nepotřebnost a probíhají potřebné administrativní úkony, související s převodem na nového vlastníka. Během prohlídky paní náměstkyně mimořádně ocenila přínos VKCV, v minulosti i KC Orlicko, ke zkvalitnění zázemí areálu, které postupně probíhalo od roku 2002 a trvá díky členům našeho klubu až do současnosti. Krátký čas jsme věnovali i diskusi o aktuální situaci v Celní správě.  

     V závěru jsme požádali paní náměstkyni, aby podpořila co nejrychlejší převedení objektu Horní Lipka na nového vlastníka, kterým by měl být Krajský úřad pro Pardubický kraj, aby bylo zajištěno jeho smysluplné využití, pravidelná údržba a také mohla být podepsána dohoda o spolupráci mezi Krajským úřadem a VKCV. 

     Rovněž jsme paní náměstkyni pozvali na výroční členskou schůzi našeho klubu. Po téměř 3 hodinách jsme se rozloučili s příjemným pocitem, že jsme získali  příznivce, který si naší a práce a naší činnosti vůbec váží.   

                                                                                          Bh

predel.jpg