Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva seniorů GŘC v Králíkách

9. 11. 2018

 

Návštěva seniorů GŘC v Králíkách

Ve středu 31. října 2018, jsme krátce po poledni přivítali v areálu bývalého Oddělení Finanční stráže Prostřední Lipka partu našich vrstevníků z Klubu seniorů Generálního ředitelství cel.

Tematický zájezd ke 100. výročí vzniku ČSR připravil emeritní vrchní celní rada PhDr. Ada Šalek, ve spolupráci s emeritním celním inspektorem Jirkou Panušem. Organizačně ho zajišťoval Ing. Vladimír Pilát, ve spolupráci s emeritním celním radou Ladislavem Brůhou. Účastníky zájezdu byli nejen bývalí kolegové (důchodci) z GŘC, ale i z Prahy a Středočeského kraje. Hlavním smyslem této akce bylo připomenutí nelehké služby i života našich předchůdců, příslušníků Finanční stráže a celníků v Orlických horách, na hranicích s tehdy militantním Německem. Cílem zájezdu tak byla návštěva nově otevřeného Východočeského památníku celnictví v Králíkách a Muzea čs. opevnění z let 1934-38 v pěchotním srubu K-S 14.

Při této příležitosti si prohlédli areál a nově zrekonstruovanou hlavní budovu, které jsou nyní ve vlastnictví Krajského úřadu pro Pardubický kraj. Všichni byli příjemně překvapeni zázemím, které areál bývalého Oddělení Finanční stráže a později Celní stanice Horní Lipka nabízí. Zároveň byli zklamáni, že už nepatří celníkům. Našim kolegům jsme nabídli oběd, který připravila Maruška Šoková, jejíž hovězí vývar a svíčková na smetaně s domácím houskovým knedlíkem, sklidily zaslouženou pochvalu. Stejně tak všichni ocenili 12° Keprník z pivovaru HOLBA Hanušovice, který jim natočil výčepní Jaromír Vacek. Po krátké přátelské besedě a celnickém vzpomínání u kávičky a domácí rolády z dílny paní Molkové, jsme se rozloučili a svěřili členy výpravy do rukou našeho tajemníka Jirky Panuše a příznivce našeho klubu Tondy Neterdy, kteří zajišťovali tematickou, poznávací a naučnou část programu. Prohlídka pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“ (http://militaryclub.info/cihelna) byla pro všechny účastníky zájezdu více než zajímavá; vojenskou odbornou částí je provázel dlouholetý správce objektu Toník Neterda. Mimořádný ohlas měla trvalá expozice „Historie Finanční stráže RČS 1918-1948“, kterou s fundovaným a velmi zajímavým výkladem provedl kolega Jirka Panuš.

Následně se všichni přesunuli na Velké náměstí v Králíkách, kde byla v budově bývalého gymnázia otevřena nová muzejní expozice „Východočeský památník celnictví“ (http://celnici.militaryclub.info/). Tato unikátní expozice na 154 metrech čtverečných ukazuje dlouhou historii celnictví od časů starého Egypta až po současnost. Všem zúčastněným se líbila, zvláště když mohli na fotografiích vidět a mnohdy poznávat své kolegy a kolegyně v uniformách, které nejenom pamatují, ale i sami přímo mnoho let oblékali.

Expozice z historie celnictví byla otevřena dne 12. září 2018 za účasti bývalých generálních ředitelů CS i současného vedení GŘC, představitelů Spolku celníků ČR a hejtmana Pardubického kraje pana Martina Netolického. Pardubický kraj na její zřízení přispěl největší nemalou částkou.

Závěrem prohlídky se kolega Panuš, který účastníky provázel, zmínil i o tom, že vlastně památník celnictví je otevřen jen několik měsíců a on už nosí v hlavě a plánuje jeho rozšíření o další 88 čtverečných metrů, tj. o dalších 52 % plochy. Depozitář čítá na třitisíce položek, všechny jsou evidenčně digitalizovány a mají svou fotografickou dokumentaci.

Jsme rádi, že jsme se mohli setkat a pohovořit s bývalými kolegy, kteří zasvětili svůj život celnické profesi a zpříjemnit jim jejich pobyt na Králicku. Věříme, že pokud to bude možné, tak si setkání v našem regionu zopakujeme.


 

Za radu VKCV: Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

 

 


 

 

Náhledy fotografií ze složky Klub seniorů z GŘC - 31.10.2018