Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odchod p. generálního ředitele

27. 8. 2014

     Generální ředitel odchází

    Stejně jako celá celnická veřejnost i členové našeho klubu vzali na vědomí informaci, že ke dni 31. 8. 2014 požádal o propuštění ze služebního poměru pan generální ředitel GŘC, brigádní generál JUDr. Ing. Pavel Novotný. Většina členů VKCV měla příležitost se s panem generálním ředitelem opakovaně osobně setkat, zejména při jeho účasti na akcích organizovaných naším klubem. Velmi oceňujeme skutečnost, že jsme měli jeho trvalou podporu při vytváření podmínek pro naši činnost, která je orientována zejména na historii naší profese, ale živě se zajímáme i o její současnost. Výjimkou bylo vyslovení nepotřebnosti objektu CS na Horní Lipce, které však bylo, dle našeho názoru, spíše dílem jeho rádců z okruhu nejbližších spolupracovníků. Na základě osobních zkušeností a výstupů z jednání, kterých se naši zástupci zúčastnili, nelze zcela vyloučit, že se někteří inspirovali svými předchůdci z nejznámější české filmové pohádky. Ostatně jednáním o Horní Lipce se na našich stránkách budeme podrobně věnovat v samostatném příspěvku.

    Vážíme si také podpory při prezentaci CS na akci Cihelna v Králíkách a  převzetí záštity nad vzpomínkovými akcemi při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR v Horním Jelení, rodišti JUDr. Martince a památníku padlých příslušníků Finanční stráže na KS – 14 v Králíkách. Vnímáme i jeho přínos v oblasti postupného vytváření podmínek k položení základů profesní či firemní kultury, která je v jiných ozbrojených sborech naprostou samozřejmostí. Jejím základem je nepochybně úcta k historii profese, symbolům této historie, služebnímu stejnokroji, profesní sounáležitost a úcta k práci kolegů. Za to vše nepochybně patří panu generálnímu řediteli poděkování, neboť jsou známy  i případy služebních funkcionářů, pro které výše uvedené hodnoty neznamenají vůbec nic.

    Členové Východočeského klubu celních veteránů, z nichž řada působila mnoho let ve vedoucích služebních funkcích, pochopitelně i nadále sledují dění v současné celní správě. Nikdy jsme se netajili tím, že tzv. modernizace CS a způsob jakým byla realizována, není to, s čím bychom se mohli ztotožnit. Ohlasy z praxe ukazují, že např. tvrdé prosazování teorie o čistotě procesů do celnického řemesla, není zrovna to pravé ořechové. Ale to už je věcí a především zodpovědností stávajících služebních funkcionářů.

    Popřejme tedy kolegovi Pavlovi Novotnému do nové životní etapy především pevné zdraví, spokojenost v osobním i pracovním životě. Poděkujme mu za práci odvedenou ve prospěch CS a s velkorysostí naším členům vlastní, ho přivítejme mezi celnickými veterány, byť zatím bez členského průkazu. 


                             Za Východočeský klub celních veteránů
                                             Členové rady VKCV