Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oddělení Finanční stráže Mladkov - přednáška p. Miloše TARAŠKY dne 14. ledna 2023

Oddělení Finanční stráže Mladkov – přednáška p. Miloše TARAŠKY 14. ledna 2023

V sobotu dne 14. ledna 2023 v odpoledních hodinách se v Domě hasičů Mladkov (byl ještě vánočně vyzdoben), v rámci tematické série Besedy o historii Mladkova konala zajímavá přednáška: ODDĚLENÍ FINANČNÍ STRÁŽE MLADKOV aneb vzpomínka na pár financů.

Přednášku dával amatérský badatel p. Miloš Taraška, který se historií Mladkovského regionu zabývá už řadu let.

V úvodu seznámil posluchače s činností Finanční stráže a doslova citoval § 12 celního zákona č.114/1927 Sb. Což pro nás celnické veterány bylo velice potěšující, slyšet z jiných než vlastních úst citaci zákona, kterému říkáme Martincův, a to:

(1) Finanční stráž jest ozbrojený a stejnokrojem opatřený sbor, jehož kázeň jest přizpůsobena kázni vojenské a jenž jest určen k tomu, aby střežil celní hranici, vykonával celní dozor na přechod osob a přestup zboží na celní hranici a hraničních vodách, aby zabraňoval celním přestupkům a je objevoval, i aby konal pomocné služby u celních úřadů.

(2) Úkolem finanční stráže jest též střežiti státní hranici a dozírati na pohraniční osobní styk a na oběh zboží s hlediska kontroly patřící do oboru působnosti jiných správních odvětví podle pokynů daných celní správou.

(3) Finanční stráž může konati strážní, kontrolní a jinou službu též v jiných oborech státní služby.

(4) Služba finanční stráže bude podrobněji stanovena služebním předpisem, jejž vydá ministr financí.

Zajímavým poznatkem k historií tohoto regionu je též:

V důsledku posuvu hranice osídleného území směrem k severovýchodu se někdy v průběhu první poloviny 14. století posledním osídleným místem na této stezce před jejím vstupem do opět zmenšeného pomezního hvozdu stal Mladkov a proto také sem bylo zřejmě přeneseno z Jablonného nad Orlicí pohraniční zařízení či celnice, která je v Mladkově doložena prokazatelně svědectvím písemných pramenů k roku 1357.

Zda místo mladkovské celnice připomíná název vsi CELNÉ, doložené však až v roce 1574, ležící 2 km jižně od Mladkova a těsně na břehu Tiché Orlice, nelze rozhodnout. Jestliže bychom tento předpoklad přijali, pak lze uvažovat o tom, že celnice vznikla v místech, kde již dříve stezka překračovala Tichou Orlic. Místo je sice vzdáleno 2 km od Mladkova, ale např. i na Trstenické stezce nebyla celnice přímo v Litomyšli, ale na Hurtovských polích ještě před Litomyšlí při cestě z vnitrozemí,

takže umístění celnice před Mladkovem (ve směru z vnitrozemí) není ničím nemožným.

Přednáška byla hojně navštívena posluchači spíše seniorského věku (více než 70 osob), když mezi nimi bylo i šest členů – příznivců Východočeského klubu celních veteránů. Mezi posluchači se objevili také dvě osoby, jejichž sbírkové předměty měli co k tématu říci: originál šavle příslušníka FS a prvorepublikové časopisy Naše pohraničí svázané jako kniha a celní mečík, sice bez třapce, ale mečík to skutečně byl což naše historické srdce veterána, přijalo jako důkaz, že mezi lidmi zajímavé muzejní artefakty ještě stále jsou.

Členům rady VKCV se podařilo navázat kontakt a i následnou spolupráci s novým p. starostou Mladkova Ing. Romanem Studeným a dojednat ještě další dílčí úpravy v prostoru pomníku resp. FS Františka Kabrhela pod vrchem Adam.

Předseda VKCV kolega Brandejs seznámil krátce účastníky s našimi veteránskými aktivitami a předal přednášejícímu a nejen jemu i několik výtisků listopadového časopisu CLO – Douane ve kterém se píše o Výzbroji finanční stráže mezi lety 1918 a 1948.

Příští beseda ze seriálu Besedy o historii Mladkova bude tentokráte na téma neméně zajímavé a to: Česká menšina v období první republiky, dne 18. února 2023. Budeme tam !

-pnš-

Zdroj: Fr. Musil: Kladský sborník 2 1998

 

Náhledy fotografií ze složky Odd. FS Mladkov - přednáška 14.01.2023