Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odhalení hraničního sloupu na Prostřední Lipce

1. 10. 2020

 

V pondělí 28. září se v Prostřední Lipce sešli příznivci historie, aby se zúčastnili odhalení repliky hraničního sloupu před budovou bývalého Oddělení Finanční stráže. Datum 28. září je spojeno se Dnem české státnosti. Členové a příznivci Východočeského klubu celních veteránů považují hraniční orientační sloupy, které byly umisťovány na celních cestách a celních přechodech samostatné Československé republiky od roku 1925, za významný symbol státnosti a samostatnosti. Právě proto se staly jedním z prvních terčů německých okupantů a byly při jejich vpádu na naše území bezohledně a důsledně likvidovány.

Hraniční sloup umístěný před budovou prvorepublikového Oddělení Finanční stráže, má trvale připomínat historii Finanční stráže a statečnost jejich příslušníků při ochraně a obraně státních hranic Československé republiky v letech 1918 – 1939 a 1945 – 1948. Mnozí z nich položili při výkonu služby to nejcennější, svůj život.

V blízkosti hraničního sloupu byla umístěna na budovu informační tabule se základními údaji, vztahujícími se k historii Finanční stráže a hraničních orientačních sloupů. Východočeský klub celních veteránů věnuje nejen historii Finanční stráže a celnictví, významný prostor ve své činnosti. Udržování historického povědomí, profesní hrdost a sounáležitost jsou hlavními myšlenkami, které vedly ke vzniku našeho veteránského klubu a snažíme se je naplňovat.

Děkujeme všem, kteří přijali pozvání na odhalení hraničního sloupu a tím ocenili naše úsilí a odvedenou práci. Děkujeme zejména panu starostovi Václavovi Kubínovi za trvalý zájem o naší činnost, která nepochybně přispívá k informovanosti o historii Králického regionu. Velké poděkování patří Krajskému úřadu Pardubice za pochopení a podporu našich aktivit.

Je třeba poděkovat také všem, kteří se na přípravě, zhotovení a vlastní instalaci hraničního sloupu podíleli. Největší poděkování bezesporu patří panu Kvidovi Štěpánkovi, řediteli firmy ISOLIT Bravo Jablonné nad Orlicí, který zajistil zhotovení repliky hraničního sloupu a bez jehož pomoci bychom nebyli schopni tento záměr realizovat. Poděkování za nezištnou pomoc patří také Zdeňkovi Fišerovi, správci objektu Prostřední Lipka č.p. 16. V neposlední řadě pak děkujeme našim členům a podporovatelům Mílovi Brandejsovi, Jirkovi Novoselskému,Tomáši Pinkasovi, Láďovi Brůhovi, Poldovi Kelnarovi Milanovi Jirešovi a Oldovi Švédovi.


 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda


pdf.png


 

 

Náhledy fotografií ze složky Odhalení hraničního sloupu - 28.09.2020