Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí Východočeského klubu celních veteránů za rokem 2018

1. 2. 2019

 

 

Ohlédnutí VKCV za rokem 2018

Stejně jako v minulých letech se v tomto příspěvku pokusíme o stručné shrnutí činnosti členů Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.

 

V pátek 19. ledna jsme si tradičně v Horním Jelení spolu s představiteli města a vedoucími služebními funkcionáři CÚ pro Pardubický a Královéhradecký kraj, připomenuli 149. výročí narození JUDr. Emila Martince. Využili jsme této příležitosti k prvním konzultacím o organizaci vzpomínkových akcích ke 100. výročí vzniku samostatné ČSR. Dohodli jsme se na zhotovení pamětní plakety ke 150. výročí narození JUDr Emila Martince, na jejímž zhotovení se finančně budou podílet Krajský úřad Pardubice, Městský úřad Horní Jelení a náš klub. Finanční příspěvek VKCV byl schválen ve výši 15.000,- Kč.

 

V sobotu 24. února se ve zrekonstruovaných prostorách na Horní Lipce uskutečnila výroční členská schůze, která vyhodnotila činnost klubu za předchozí rok, schválila roční plán činnosti a dílčí změny v personálním obsazení rady VKCV. Součástí VČS byly také tradiční „Dožínky“ spojené s konzumací zabijačkových specialit.

 

V sobotu 14. dubna jsme již popáté zorganizovali u srubu K – S 14 vzpomínkovou akci na četaře Arnošta Hrada, od jehož narození uplynulo 104. roků.

 

V pondělí 7. května VKCV zorganizovali kolegové Brandejs a Panuš, ve spolupráci s pražskými celními úřady, již počtvrté v Praze vzpomínkovou akci u pomníku respicienta FS Václava Boříka, který padl v průběhu Pražského povstání v květnu 1945. Akce se zúčastnila celá řada významných funkcionářů CS ČR, Spolku celníků a dalších institucí.

 

Ve dnech 15. – 17. června jsme pro příznivce sportování uspořádali 16. Sportovní hry východočeských celníků, ke kterým jsme po roční přestávce opět využili zázemí bývalého objektu CS na Horní Lipce.

 

V pátek 6. července jsme ve spolupráci s Pochodnickým spolkem Lanškroun, připravili 2. ročník Pochodu Finanční stráže RČS, který se stává každoroční součástí našeho plánu činnosti. Akce byla organizačně velmi náročná, ale po všech stránkách byla kladně hodnocena. Proto jsme v závěru roku zahájili přípravu dalšího ročníku.

 

Do srpnového programu jsme zahrnuli premiérově organizaci letního dětského tábora pro mladé členy Sdružení dobrovolných hasičů Těchonín, který se uskutečnil ve dnech 9. – 12. srpna a podle ohlasů to byla akce úspěšná. Spolupracovali jsme při její organizaci s CÚ pro Pardubický kraj, který zajistil ukázky z oblasti služební kynologie.

 

Ve dnech 18. - 19. srpna jsme se zúčastnili vzpomínkové akce Cihelna, při které jsme zabezpečili občerstvení ve stanu pro VIP hosty a také stánkový prodej pro veřejnost. Tradičně jsme pro kolegy z CS zajistili stravování, ubytování a zápůjčku pomůcek pro expozici CS. V říjnu jsme využili zázemí Horní Lipky k vyhodnocení Cihelny 2018 za účasti zástupců všech složek, které se na její organizaci podílejí.

 

V měsíci září jsme na Horní Lipce ve dnech 7. – 9. září připravili 12. Setkání celníků. Program setkání zahrnoval, mimo jiné, také páteční exkurzi v pivovaru HOLBA a sobotní výlet na hrad Bouzov.

 

Tradiční součástí našeho zářijového programu je vzpomínková akce u pomníku dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a zádušní mše za padlé příslušníky FS ve zdejším kostele. Odpolední program je věnován vzpomínce na respicienta FS Františka Kabrhela, jehož pomníček se nachází u silnice pod vrchem Adam. Tyto vzpomínky se uskutečnily 29. září 2018.

 

Od roku 2011 jsou nedílnou součástí naší činnosti vzpomínkové akce ke Dni státního svátku vzniku samostatné ČSR. Ve spolupráci s Městem Horní Jelení, Krajským úřadem Pardubice, Muzeem K – S14, Spolkom historie colníctva SR a oběma východočeskými celními úřady jsme je v sobotu 27. října pořádali již poosmé. Dopolední část v Horním Jelení u pamětní desky JUDr. Emila Martince a odpolední část pak u srubu K - S14 U cihelny v Králíkách.

 

V sobotu 24.listopadu jsme připravili na Horní Lipce setkání zaměstnanců bývalého CÚ Ústí nad Orlicí.

 

V listopadu zorganizovali kolegové Brandejs a Panuš ve spolupráci s celními úřady pro kraj Středočeský a hl. města Prahy zádušní mši v kostele sv. Matěje v Praze Dejvicích za JUDr. Emila Martince., který zemřel 30.11.1945.

 

Kolegové Brandejs a Panuš zastupovali a úspěšně prezentovali činnost našeho klubu na celé řadě dalších akcí v rámci celé ČR. Při řadě našich akcí dlouhodobě spolupracujeme s Muzeem K – S 14.

 

Za tímto stručným přehledem, který nezahrnuje celou řadu dalších drobných aktivit, jednání či prací, se skrývá velké množství hodin odpracovaných našimi členy, příznivci, podporovateli a jejich rodinnými příslušníky. Patří jim velké poděkování, protože bez jejich práce, zapůjčení soukromých motorových vozidel apod., bychom žádnou akci nemohli uspořádat. Mimořádně oceňujeme podporu naší činnosti ze strany Krajského úřadu Pardubice a pana hejtmana Martina Netolického. Velice si vážíme spolupráce se služebními funkcionáři CS, bez které bychom se zejména u vzpomínkových akcí, souvisejících s prezentací historie i současnosti naší profese jen těžko obešli. V neposlední řadě je třeba poděkovat vedení SOU v Dolní Lipce, které je provozovatelem bývalého objektu celní správy v Prostřední (Horní) Lipce za pochopení pro naši činnost. Věříme, že spolupráce se všemi výše uvedenými, bude pokračovat i v roce 2019.

 

Rok 2018 byl z pohledu členů rady, kterým pomalu končí dvouleté funkční období, úspěšný. Definitivní hodnocení však provedou naši členové, příznivci a podporovatelé na výroční členské schůzi 23. února 2019, na které bude zvoleno vedení VKCV na další 2 roky.

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda