Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2016

20. 2. 2017

 Veteránské ohlédnutí za rokem 2016

 

    Stejně jako v minulých letech se v  tomto příspěvku pokusíme o stručné shrnutí činnosti členů Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v menu - Aktuality a Fotoalbum.

 

   V sobotu 16. ledna proběhla na Horní Lipce výroční členská schůze našeho klubu, která bilancovala naši činnost v roce 2015 a schválila plán činnosti na rok 2016.

 

  V pondělí 26.1. jsme si již tradičně v  Horním Jelení spolu s představiteli města a vedoucími služebními funkcionáři CÚ pro Pardubický a Královéhradecký kraj, připomenuli 147. výročí narození JUDr. Emila Martince. Při této příležitosti jsme se také dohodli na spolupráci při vzpomínkových akcích ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR, které se uskutečnili 29. října 2016.

 

   V sobotu 6. dubna se už potřetí konala v režii VKCV u srubu K – S 14 vzpomínková akce na četaře Arnošta Hrada, od jehož narození uplynulo 102. roků.

 

      Ve čtvrtek 5. května zorganizoval VKCV v Praze vzpomínkovou akci u pomníku respicienta FS Václava Boříka, který padl v průběhu Pražského povstání v květnu 1945. Akce se zúčastnila celá řada významných funkcionářů CS ČR, Spolku celníků ČR a dalších institucí. Klub na akci zastupovali předseda Brandejs a tajemník Panuš.

 

          Ve dnech 18. – 19. června jsme zorganizovali 14. ročník sportovních her, kterých se zúčastnilo 10 družstev, další dvě družstva jsme z kapacitních důvodů nemohli do soutěží přijmout. Záštitu nad touto akcí převzal pan hejtman Martin Netolický, který se her v sobotu také osobně zúčastnil.

 

    V srpnu jsme se ve dnech 19. – 20.již pošesté podíleli na organizaci vzpomínkové akce Cihelna, na které jsme zajišťovali občerstvení ve stanu pro VIP hosty a také stánkový prodej pro veřejnost. Premiérově jsme se na dodávku občerstvení pro VIP hosty zúčastnili poptávkového řízení, ve kterém jsme uspěli.

   Tradičně jsme pro kolegy z CS zajistili stravování, ubytování a zápůjčku stanu a pomůcek pro expozici CS. V říjnu jsme zajistili zázemí pro vyhodnocení Cihelny za účasti zástupců všech složek, které se na její organizaci podílejí.

 

     V měsíci září jsme ve dnech 23. – 25. 9. připravili jubilejní 10. setkání celníků na Horní Lipce, nad kterým opět převzal záštitu hejtman Pardubického kraje pan Martin Netolický.

   Program setkání jsme obohatili o páteční exkurzi u výrobce autobusů IVECO ve Vysokém Mýtě. Součástí sobotního programu byl výlet na polskou stranu hranice, kde jsme si prohlédli kostelík v Kamieńczyku a ochutnali rybí speciality na zdejší rybárně.

   Milovníci turistiky se v neděli tradičně vydali na horskou túru přes vrch Klepý do polského městečka Międzygórze.

    Nedílnou součástí setkání je již tradičně vzpomínková akce u pomníku dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a mše za padlé příslušníky FS. Tato byla také součástí nedělního programu, který se rozšířil o vzpomínku na respicienta FS Františka Kabrhela, jehož pomníček se nachází u silnice pod vrchem Adam. Tento pomníček jsme přemístili na nové místo, osadili novou pamětní deskou, upravili jeho okolí a přístup k němu.

 

   Ve spolupráci s oběma východočeskými celními úřady a pod záštitou pana GŘ, jsme dne 29. října 2016 již pošesté uspořádali vzpomínkové akce u příležitosti státního svátku Dne vzniku ČSR. V dopolední části v Horním Jelení u pamětní desky JUDr. Emila Martince a v odpolední části u srubu K - S14 „U cihelny“ v Králíkách. Akcí se zúčastnila náměstkyně ministra financí JUDr. Alena Schillerová, GŘ GŘC plk. Milan Poulíček a další představitelé celní správy. Vzpomínky v Horním Jelení se zúčastnil také pan hejtman JUDr. Martin Netolický. Tradičně se této akce zúčastnili kolegové ze  Spolku historie colnictva a Finančnej správy SR. V letošním roce se vzpomínkové akce uskuteční 28. října 2017.

 

   V listopadu jsme pak pro naše členy a příznivce uspořádali tradiční „ Dožínky “, jejichž součástí byla kromě konzumace zabijačkových pochoutek i návštěva pivovaru Holba v Hanušovicích. Jako každý rok, byly i letos dožínkové slavnosti úspěšné a připravené výrobky velmi dobré.

 

   Kromě výše uvedených akcí jsme akceptovali celou řadu pozvání na akce organizované jinými kluby a organizacemi. Zástupci VKCV Bohumil Brandejs a Jiří Panuš, se zúčastnili  např.vzpomínky na parašutisty skupiny Barium v Žamberku a dalších šesti společenských a historických akcí.

 

   Velmi úzce spolupracujeme s Muzeem K – S 14, jehož činnost se v rámci našich možností snažíme podporovat i finančně. Mimořádně oceňujeme práci kolegů z K-S14 při přípravě trvalé expozice Historie celnictví pod Králickým Sněžníkem v budově bývalého gymnázia v Králíkách, na kterou jsme přispěli finančním darem.

 

   Zájem o spolupráci s naším klubem projevují i další subjekty. Zahájili jsme oficiální spolupráci s Pochodnickým spolkem Lanškroun v rámci přípravy na I. ročník Pochodu Finanční stráže RČS. Poskytli jsme také finanční dar ZŠ v Králíkách na zahraniční jazykový pobyt jejich žáků.

 

  VKCV se v průběhu celého roku podílel také na podpoře a organizaci celé řady turistických a poznávacích akcí, porad a dalších aktivit. Pomáhali jsme jako každý rok při údržbě areálu na Horní Lipce, kde má náš klub sídlo.

 

   Děkujeme všem našim členům a příznivcům, včetně rodinných příslušníků, kteří nám nezištně pomáhají a věnují práci pro VKCV stovky hodin ze svého volného času, poskytují svá soukromá vozidla apod. Bez jejich podpory, bychom žádnou akci nemohli uspořádat. Mimořádně oceňujeme podporu naší činnosti ze strany Krajského úřadu Pardubice a pana hejtmana Netolického.

  Velice si vážíme spolupráce se služebními funkcionáři CS, bez které bychom se zejména u vzpomínkových akcí, souvisejících s prezentací historie i současnosti naší profese neobešli.

 Rada  VKCV