Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2022

Ohlédnutí za rokem 2022

Stejně, jako v předchozích letech, se v tomto příspěvku pokusíme o stručné shrnutí aktivit Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.


Na tradičně první akci 21.1. v Horním Jelení, kde si připomínáme narození zdejšího rodáka a prvního odborového přednosty Ministerstva financí JUDr. Emila Martince, náš klub zastupovali kolegové Míla Brandejs a Jirka Panuš.
Obvyklé únorové „Dožínky„ , jejichž nedílnou součástí je výroční členská schůze, spojená s výrobou a ochutnávkou zabijačkových specialit, jsme museli opět zrušit z důvodu covidové epidemie.


V dubnu nám situace umožnila uspořádat, bez jakýchkoliv omezení, již IV. Konferenci historiků, cla celnictví a Finanční stráže. Do programu byla zařazena také vzpomínka na četaře Arnošta Hrada.


Ve spolupráci s pražskými celními úřady, zorganizovali dne 5. května zástupci VKCV při příležitosti 77. výročí květnového povstání, vzpomínkovou akci k uctění památky padlých obránců Prahy, mezi kterými byl i respicient FS Václav Bořík.
V květnu se na Prostřední Lipce konala výroční členská schůze, spojená s malými vepřovými hody. Následující den jsme absolvovali výlet do Medvědí jeskyně v polském Kletnie, do Zlatých Hor a výletní den jsme zakončili posezením v pivovaru HOLBA v Hanušovicích.


Tradičně, ve druhém červnovém víkendu, jsme uspořádali na Prostřední Lipce jubilejní 20. Sportovní hry, kterých se zúčastnilo 7 družstev, včetně polských kolegů z DUCS Wroclaw.
O týden později, jsme ve spolupráci s Pochodnickým spolkem Lanškroun, zorganizovali v sobotu 18.6. v pořadí již 6. Pochod Finanční stráže. Premiérově jsme pro tuto akci využili zázemí Prostřední Lipky, které se i vzhledem k menšímu počtu účastníků velice osvědčilo.
V pátek 24.6. jsme, po dohodě s Krajským úřadem Pardubice, zajišťovali občerstvení pro hosty pietního večera v Ležákách.

Po červencovém období klidu jsme ve dnech 8.8. – 10.8., zajistili pro naše kolegy z KCV Jíloviště setkání, jehož součástí byla i schůze, která rozhodla o ukončení činnosti klubu. Někteří kolegové následně požádali o členství ve VKCV.
Ve dnech 11.8. – 14.8. jsme již potřetí , ve spolupráci se SDH Těchonín, zorganizovali letní tábor pro mladé členy tohoto sboru.

Bohužel, ani v roce 2022 se nepodařilo zorganizovat akci „ Cihelna „ v tradičním rozsahu. Nezbývá než věřit, že rok 2023 bude návratem této akce do normálu a náš klub završí jubilejní desátou účast na této akci.
V září se, po roční přestávce,opět na Prostřední Lipce uskutečnilo setkání celnických motorkářů, zorganizované prostřednictvím našeho klubu v termínu 23.9. – 25.9.
V neděli 25. září jsme, jako každý rok, zorganizovali tradiční vzpomínkové akce na dozorce FS Josefa Navrátila u pomníku ve Vrchní Orlici a respicienta FS Františka Kabrhela u pomníčku v Mladkově pod vrchem Adam.
Jubilejní 15. Setkání českých a polských celníků proběhlo ve dnech 7.10. – 9.10. Součástí bohatého programu byl, jako každý rok, celodenní výlet, tentokrát k našim severním sousedům, při kterém jsme navštívili Klodzko a Kamieniec Ząbkowicki.
Vzpomínkové akce ke Dni vzniku samostatné ČSR se uskutečnily v sobotu 29.10. Dopoledne jsme v Horním Jelení uctili památku zakladatele československého celnictví JUDr. Emila Martince, odpoledne pak na Prostřední Lipce před budovou bývalého Oddělení FS památku padlých příslušníků Finanční stráže.
Závěrečnou akcí roku 2022 bylo předvánoční setkání aktivních i vysloužilých celníků v sobotu 3.12. na Prostřední Lipce.

Kromě zmíněných aktivit, které organizuje náš klub, se někteří naši členové pravidelně zúčastňují mnoha akcí, pořádaných jinými kluby či organizacemi.


Pro konání většiny našich klubovýh akcí využíváme zázemí bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce. Díky vstřícnosti a pochopení stávajícího vlastníka, kterým je Krajský úřad Pardubice a dobré spolupráci s provozovatelem, kterým je SOUO Králíky, máme velmi dobré podmínky pro naše aktivity. Výrazně nám také finanční podpora poskytovaná formou dotací krajským úřadem v rámci vyhlášených dotačních programů či záštit, poskytnutých pro vybrané akce.
V rámci spolupráce s vlastníkem i provozovatelem objektu Prostřední Lipka, jsme i v roce 2022 odpracovali stovky hodin při údržbě areálu, přípravě palivového dříví a podíleli se finančně na nákupu nátěrových hmot, spojovacího materiálu apod.
Při našich akcích bychom se neobešli také bez pomoci celé řady našich podporovatelů. Jsou to především firma ISOLIT Bravo Jablonné nad Orlicí a její ředitel ing. Kvido Štěpánek, zásadní je i materiální podpora pivovaru HOLBA Hanušovice. Mimořádně si vážíme podpory starostů měst a obcí, ve kterých organizujeme vzpomínkové akce. V neposlední řadě jsou to také ředitelé celních úřadů, v jejichž územních obvodech se akce konají.
Především však děkujeme všem našim členům, příznivcům a podporovatelům za pomoc a podporu při aktivitách v uplynulém roce. Věříme, že i v roce 2023, ve kterém plánujeme neméně bohatou činnost, můžeme počítat s jejich podporou.
Za radu VKCV


Ladislav Brůha, místopředseda