Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2023

5. 1. 2024

 

 

Stejně, jako v předchozích letech, se v tomto příspěvku pokusíme o stručné shrnutí aktivit Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.

 

Na tradičně první akci v Horním Jelení, kde si připomínáme narození zdejšího rodáka a prvního odborového přednosty Ministerstva financí JUDr. Emila Martince, náš klub zastupovali kolegové Míla Brandejs,Jirka Panuš a Jirka Novoselský.

 

Po Covidem vynucené dvouleté přestávce, jsme ve dnech 23.2. – 26.2. opět zařadili do programu oblíbené „Dožínky„ , jejichž součástí je výroba a ochutnávka zabijačkových specialit. V sobotu se uskutečnila také výroční členská schůze..

 

V dubnu jsme v Prostřední Lipce zorganizovali IV. Konferenci historiků, cla celnictví a Finanční stráže. Součástí programu byly prohlídky Památníku celnictví, Muzea K – S14 a vzpomínka na četaře Arnošta Hrada.

 

Na poslední dubnový víkend jsme pro naše členy, příznivce a podporovatele připravili výlet, jehož součástí byla exkurze v JE Dukovany a prohlídka historického jádra města Třebíče.

 

Ve spolupráci s pražskými celními úřady, zorganizovali kolegové Brandejs a Panuš dne 5. května při příležitosti 78. výročí květnového povstání, vzpomínkovou akci k uctění památky padlých obránců Prahy, mezi kterými byl i respicient FS Václav Bořík.

 

Na druhý květnový víkend jsme připravili setkání se slovenskými kolegy z CÚ Žilina, kteří se pravidelně zúčastňují Pochodu Finanční stráže od prvního ročníku. Tentokrát navštívili Památník celnictví, Vojenské muzeum a Dolní Moravu.

 

V termínu 24,5. – 26.5. se družstvo VKCV premiérově zúčastnilo mistrovství CS ve volejbalu, které se konalo v Čeladné.

 

Ve druhém červnovém víkendu, jsme uspořádali na Prostřední Lipce 21. ročník Sportovních her, kterých se zúčastnilo 7 družstev, včetně polských kolegů z DUCS Wroclaw.

 

O týden později, jsme ve spolupráci s Pochodnickým spolkem Lanškroun, zorganizovali v pátek 16.6. a v sobotu 17.6. již 7.ročník Pochodu Finanční stráže. Premiérově jsme do programu zařadili páteční noční trasu a znovu jsme využili zázemí Prostřední Lipky, které poskytlo téměř třem stovkám účastníků perfektní zázemí.

 

Od naší poslední účasti na akci vojensko – historické akci Cihelna v Králíkách, uplynuly dlouhé 4 roky a tak jsme letošní, plnohodnotný program ve dnech 18.8. – 19.8. 2023 přivítali. Znovu jsme se stali členy organizačního týmu a podíleli se na zajištění akce. Pro některé z nás to byla jubilejní patnáctá účast a vzhledem k zájmu organizátorů o další spolupráci, pravděpodobně nebyla poslední.

 

Následující týden po Cihelně, jsme od 24.8. do 27.8. již počtvrté zorganizovali na Prostřední Lipce letní tábor pro mladé členy SDH Těchonín. Také tato spolupráce by měla pokračovat i v příštích letech.

 

Pro naše kolegy z bývalého Klubu celních veteránů Jíloviště jsme připravili zázemí pro jejich každoroční setkání. Tentokrát proběhlo ve dnech 19.9. – 21.9. a do programu jsme zařadili i celodenní výlet do Polska.

 

V termínu 22.9. – 24.9. září se na Prostřední Lipce uskutečnilo setkání celnických motorkářů zorganizované prostřednictvím našeho klubu.

 

V sobotu 23. září jsme, jako každý rok, zorganizovali tradiční vzpomínkové akce na respicienta FS Josefa Hanyka u Obecního úřadu v Helvíkovicích, dozorce FS Josefa Navrátila u pomníku ve Vrchní Orlici a respicienta FS Františka Kabrhela u pomníčku v Mladkově pod vrchem Adam.

 

Po dohodě s Krajským úřadem Pardubice, jsme se v sobotu 7.10. podíleli na zajištění oslav 150. výročí Moravské pohraniční dráhy, které se konaly v prostorách železniční stanice v Dolní Lipce.

 

Ve čtvrtek 12.10. jsme po čtyřleté přestávce zajišťovali vyhodnocení akce Cihelna, kterého se zúčastňují zástupci všech složek, které se podílely na srpnové akci.

 

Vzpomínkové akce ke Dni vzniku samostatné ČSR se uskutečnily v sobotu 28.10. Dopoledne jsme v Horním Jelení uctili památku zakladatele československého celnictví JUDr. Emila Martince, odpoledne pak na Prostřední Lipce před budovou bývalého Oddělení FS památku padlých příslušníků Finanční stráže.

 

V pořadí 16. Setkání českých a polských celníků tentokrát proběhlo ve dnech 10.11. – 12.11. Součástí bohatého programu byl, jako každý rok, celodenní výlet, během kterého jsme navštívili Muzeum stavebnic Merkur v Polici nad Metují, klášter a pivovar v Broumově.

 

Závěrečnou akcí roku 2023 bylo předvánoční setkání aktivních i vysloužilých celníků v sobotu 2.12. na Prostřední Lipce.

 

Kromě výše uvedených aktivit, které organizuje nebo se na jejich organizaci podílí náš klub, se někteří naši členové pravidelně zúčastňují celé řady akcí, pořádaných jinými kluby či organizacemi.

 

Pro konání většiny našich klubových akcí využíváme, na základě smluvních ujednání, zázemí bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce. Díky vstřícnosti a pochopení stávajícího vlastníka, kterým je Krajský úřad Pardubice a bezproblémové spolupráci s provozovatelem, kterým je SOUO Králíky, máme velmi dobré podmínky pro naše aktivity. Výrazně nám také finanční podpora poskytovaná formou dotací krajským úřadem v rámci vyhlášených dotačních programů či záštit, poskytnutých pro vybrané akce.

 

V rámci velmi dobré spolupráce s vlastníkem i provozovatelem objektu Prostřední Lipka, jsme stejně jako v předchozích letech, odpracovali stovky hodin při údržbě areálu, přípravě palivového dříví a podíleli se finančně na nákupu potřebného materiálu.

 

Při našich akcích bychom se neobešli také bez pomoci celé řady našich podporovatelů. Jsou to především firma ISOLIT Bravo Jablonné nad Orlicí a její ředitel ing. Kvido Štěpánek, zásadní je i materiální podpora pivovaru HOLBA Hanušovice. Mimořádně si vážíme podpory starostů měst a obcí, ve kterých organizujeme vzpomínkové akce. V neposlední řadě jsou to také ředitelé celních úřadů, v jejichž územních obvodech se akce konají.

 

Především však děkujeme všem našim členům, příznivcům a podporovatelům za pomoc a podporu při aktivitách v uplynulém roce. Na zajištění akcí se během roku podílelo 49 členů, příznivců a podporovatelů našeho klubu. Věříme, že i v roce 2024, ve kterém plánujeme neméně bohatou činnost, můžeme opět počítat s jejich podporou.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda