Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy Dne vzniku RČS na Jílovišti - 26. října 2016

2. 11. 2016

     Den vzniku samostatné RČS na Jílovišti – 26. října 2016

     Dne 26. října 2016 proběhlo ve Školním středisku Celní správy ČR v Jílovišti u Prahy slavnostní předání ocenění vybraným zaměstnancům CS u příležitosti 28. října – Dne vzniku samostatného československého státu.

     Při této příležitosti převzal celní inspektor v.v. Jiří Panuš Čestný odznak Celní správy České republiky, který mu předal generální ředitel Generálního ředitelství cel plk. Mgr. Milan Poulíček. Slavnostnímu aktu byl přítomen předseda VKCV plk. v.v.  Bohumil Brandejs.

     Návrh na udělení Čestného odznaku Celní správy ČR pro celního inspektora v.v. Jiřího Panuše vycházel z dlouholeté, téměř čtyřicetileté (1967 – 2006) trvající příkladné činnosti jmenovaného v řadách celní správy, u tehdejší celnice Hradec Králové a jejich odbočkách  a několikaletém působení u celních odboček Rozvadov a Cínovec. Později pak u Celnice Králíky, zejména na železniční odbočce Miedzylesie (PR);  během služební kariery vykonával mnoho různých funkcí až po  funkci zástupce ředitele Celního úřadu Králíky.

     V oblasti přímého výkonu služby i v rámci mimoslužebních aktivit pan Jiří Panuš vyvíjel aktivity v oblasti přímé organizace vzpomínkových akcí, jejichž hlavním cílem bylo a stále je si připomenout významné historické události v životě příslušníků finanční stráže, resp. celní správy. Za všechny lze uvést již tradiční vzpomínku na JUDr. Emila Martince, prvního odborového přednostu MF v obci Horní Jelení; tuto osobnost pro celní správu objevil, zpracoval její životopis a nadále se ve svém badatelském úsilí o ní zajímá.  Z jeho podnětu došlo ke vzniku stálé expopzice Finanční stráže RČS v pěchotním srubu K-S14 „U cihelny“, která byla první a je jedinou stálou expozicí v ČR i SR ; každoročně u příležitosti oslav Dne vzniku RČS se u tohoto pěchotního srubu koná akt k uctění památky padlých financů, kteří položili životy v rámci jednotek SOS v letech 1936-38.

     Opomenout nelze aktivní přístup k zahraniční spolupráci například se Spolkem historie celnictví a finanční správy v Bratislavě, Klubem celníků Michalovce anebo s veterány Hraniční stráže PR – Związek Źołnierzy Wojska Polskiego Międzylesie (PR). Vedle vzpomínkových akcí, přímo spojených s historií celnictví pan celní inspektor v.v. Jiří Panuš aktivně podporuje pravidelná setkání příslušníků celní správy v činné službě s těmi, kteří strávili většinu svého profesního života ve službách celní správy a služební poměr již ukončili. Mezi tradiční akce s téměř pravidelnou zahraniční účastí patří sportovní hry Východočeského klubu celních veteránů anebo podzimní setkávání celníků v areálu bývalé stanice celní stráže v Horní Lipce.

     V podpoře či přímé organizaci výše uvedených aktivit pan Jiří Panuš v rámci svých zdravotních omezení úspěšně pokračuje i v pokročilém věku v postavení tajemníka rady Východočeského klubu celních veteránů. Z většiny akcí spolupořádaných klubem se díky dlouhodobé podpory jmenovaného staly již tradiční, profesně zaměřené a společensky významné události.

                                                       lipovy_listek.jpg

Čestný odznak celní správy České republiky převzali v minulosti i plk v.v. Bohumil Brandejs – předseda Východočeského klubu celních veteránů a místopředseda  klubu plk. v.v. Ladislav Brůha.