Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pamětní kniha padlých čs. letců R.A.F. z let 1939-1945

14. 11. 2022

PAMĚTNÍ KNIHA PADLÝCH ČS. LETCŮ R.A.F.

Součástí Ekumenické bohoslužby ve Vojenském kostele byla i pietní vzpomínka u Pamětní knihy padlých čs. letců v řadách RAF z let 1939-1945. Pamětní kniha padlých československých letců R.A.F. z let 1939–1945 byla nově adjustovaná ve Schwarzenberské kapli katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, III. nádvoří.

Pro knihu byla navržena schrána, která umožňuje její důstojnou adjustaci a prezentaci. Pro celkové formování návrhu byla rozhodující čitelnost obsahu knihy, tj. jmen letců a míst jejich posledního působení. Plocha, na které je kniha vystavena, je nakloněna pod úhlem 30° směrem k pozorovateli. Krycí sklo s ochrannou vrstvou proti UV je opatřeno antireflexní úpravou - odlesky nelámou a neruší pohled. Po stranách na skle jsou gravírované emblémy leteckých perutí R. A. F. československých letců. Plocha, na které je kniha umístěna volně sestupuje dolů a měkce se ohýbá a vytváří plochu pro umístění věnce a květin. Je rozčleněna lineárními pruhy symbolizujícími vzdušné proudy při rychlém pohybu letadla a objekt je navržen z duralu – leteckého materiálu, s odpovídající povrchovou úpravou.

S historii čs. pilotů v rámci R.A.F. seznámil přítomné ředitel VHÚ brigádní generál Aleš Knížek, vzpomínkovou kytici položil ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany plukovník Robert Speychal, závěrečnou modlitbu pak přednesl emeritní pražský arcibiskup Dominik Duka. Přítomen byl také Mons. Jan Graubner, současný 37. arcibiskup pražský a 25. primas český.

Této významné události se také zúčastnili členové Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka, Bohumil Brandejs – předseda a Jirka Panuš – kurátor sbírek Východočeského památníku celnictví.

-pnš-