Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochod FS

26. 6. 2023

7. ročník Pochodu Finanční stráže Republiky Československé

 

V pořadí 7. Pochod Finanční stráže RČS se uskutečnil v pátek 16. a v sobotu 17. června 2023. Na jeho organizaci jsme stejně, jako v předchozích ročnících, spolupracovali s kolegy z Pochodnického spolku Lanškroun. Více jak dvě desítky členů a příznivců VKCV se podílely na zajištění kompletního zázemí pro účastníky pochodu, včetně ubytování, občerstvení, stravování a obsazení kontrolních bodů na trasách. Kolegové z Pochodnického spolku zabezpečili administrativní část akce, včetně zajištění dekretů, medailí, stužek, odznaků a jejich výdeje účastníkům pochodu. Rovněž provedli vyznačení tří pochodových tras a připravili potřebné mapy.

 

Na základě loňských velmi dobrých zkušeností, jsme pro start a cíl pochodu opět využili areál bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, kde má náš klub sídlo. Ve středu 14.6. jsme v odpoledních hodinách začali připravovat zázemí pro účastníky a organizátory pochodu. I tentokrát nám po celou dobu příprav a převážnou část vlastního pochodu přálo počasí.

 

V pátečním odpoledni začínali přijíždět první účastníci pochodu, z nichž se mnozí přihlásili na páteční noční trasu 21 km, která byla nově zařazena do programu. Ubytovací kapacita v místě startu pochodu byla záhy zcela naplněna, stejně tak tomu bylo u penzionů a chalup na Horní a Prostřední Lipce, které jsme si pro účastníky pochodu zarezervovali. Mezi ubytovanými bylo také 52 kolegů ze Slovenska. Všichni bez rozdílu si pochutnávali na jídlech, která připravili Polda Kelnar s Oldou a Danou Švédovými. U výčepu se starali o plynulý průtok Šeráčku a polotmavé Holby z Hanušovického pivovaru Láďa Brůha, Jirka Novoselský a Simona Hornochová, kteří také zajišťovali obsluhu na jídelně.

 

Krátce před osmou večerní byl odstartován premiérový noční pochod v délce 21 km, na který se zaregistrovalo 79 zájemců, pro které během dne připravil Míla Král energetické balíčky, obsahující minerálku, oplatek a housku se salámem z KLMP Klášterec nad Orlicí. Součástí noční trasy byly kontrolní body na K – S 5 „ U potoka“ a na přechodu Horní Morava – Jodlów, kde se velice osvědčila kontrolní a občerstvovacískupina ve složení Václav Kotyza a Martin Michalčák,podporovaná Honzou Halbrštátem. Krátce po půlnoci začali přicházet do cíle první účastníci, poslední skupina dorazila do cíle o půl čtvrté ráno. Pro všechny byla připravena výborná zabijačková polévka a sekaná pečeně. O noční šichtu v kuchyni a jídelně se postupně podělili manželé Švédovi, Simona Hornochová,Jirka Novoselský, Honza Halbrštát a Láďa Brůha.

 

Sobotní ráno začínalo pro část organizátorů již před pátou hodinou, kdy Simona Hornochová, Míla Brandejs a Míla Král připravili pro 213 účastníků denního pochodu další posilovací balíčky. Personál kuchyně připravil pro všechny zájemce vydatnou snídani, ke které si mohli vybrat např. míchaná vajíčka, párečky nebo některý z výborných výrobků z pekárny BAPA Letohrad.

 

. Postupně přijížděli další účastníci sobotního pochodu a do desáté hodiny byly parkovací plochy zaplněny více jak sedmdesáti vozidly. Kolegové z Pochodnického spolku zajistili hladký průběh registrace účastníků, při které vydávali také balíček s jídlem a minerálkou, který byl zahrnut do účastnického poplatku, stejně jako igelitová taška s logem pochodu, medaile se stužkou a strava po příchodu do cíle.

První účastníci vyrazili na trasy pochodu krátce před osmou hodinou ranní, když předtím někteří využili možnosti občerstvení v našich stáncích. Organizátoři připravili pro letošní ročník 2 pozměněné denní trasy, kratší v délce 18 km a dlouhou v délce 34 km. Do kratší trasy byl zařazen kontrolní bod na K – S 5 „ Potoka“ , průchod Dolní Moravou a výstup na turistický hraniční přechod Horní Morava – Jodlów. Zde byl umístěn další kontrolní bod, na kterém průchod potvrzovali v dobových uniformách naši přátelé z KVH Třebechovice pod Orebem. Pro pochodníky bylo na tomto místě připraveno také občerstvení, které zajišťovali Karel a Iva Štěpánovi. Účastníci kratší trasy na tomto přechodu překročili státní hranici na území Polské republiky a po polském území se vraceli zpět do místa startu pochodu. Účastníci, kteří zvolili dlouhou trasu prošli horským terénem poblíž státní hranice ke kontrolnímu bodu na turistickém hraničním přechodu Horní Morava – Sedlo Puchacza . Na tomto přechodu jim kolegové z KVH Třebechovice potvrdili průchod a Martin Michalčák a Václav Kotyza zajistili občerstvení. Pochodníci pak pokračovali směrem ke Klepáči a odtud se vraceli zpět na Prostřední Lipku.

 

Krátce po poledni přicházeli první účastníci, kteří zvolili kratší trasu, do cíle pochodu. V pozdějších odpoledních hodinách se spustil vydatný déšť, který zastihl část pochodníků v závěrečném úseku denní trasy. Na místě, kde se ráno zaregistrovali, obdrželi pochodníci dekret, osvědčující absolvování pochodu, pamětní medaili se stužkou, nášivku a další upomínkové předměty Poté si všichni pochutnali na výborné klobáse z udírny, kterou připravil v potřebné kvalitě a vydal všem účastníkům Olda Švéda. Mimo řidičů, všichni využili nabídku kvalitně vychlazených piv a to 11° Šeráku a polotmavé 11°Holby, které jim v kiosku u ohniště, načepovali Zdeněk Bartoš a Zdeněk Fišer. Mnozí využili i další nabídku jídel našeho šéfkuchaře Poldy Kelnara a ochutnali vepřový či kuřecí steak, výpečky s bramborovým knedlíkem, svíčkou a další vařená a studená jídla.

 

Po 17 – té hodině zahájila koncert devítičlenná dechová kapela, ve které byli i dlouholetí členové celnického KONTRABANDU Libor Netušil a Míla Vraštil. Hudební produkci využili milovníci tance, zejména z řad slovenských kolegů. Opakovaným, neorganizovaným potleskem všichni ocenili kvalitní hudbu. V dostatečném předstihu byla, ze všeobecně známých důvodů, před úředně stanovenou hodinou nočního klidu, hudební produkce ukončena. V podvečerních hodinách začínali postupně pochodníci odjíždět a do neděle zůstalo cca 90 účastníků, kteří měli zajištěné ubytování a odjeli až po vydatné snídani.

 

Na letošní pochod se zaregistrovalo celkem 292 milovníků turistických pochodů a všem patří naše poděkování a obdiv. Na startu se objevili účastníci ze všech koutů ČR a velmi početná skupina kolegů ze Slovenské republiky. V rámci stávajících sedmi ročníků, byla letošní účast druhá nejpočetnější. Věříme, že i na příštím ročníku přivítáme obdobný počet účastníků. Jako ve všech předchozích ročnících, jsme pro zájemce připravili upomínkové sklenice, o které byl značný zájem a zůstal jenom pár kousků.

 

Záštitu nad pochodem, stejně jako při všech předchozích ročnících, převzal hejtman Pardubického kraje JUDr Martin Netolický PhD, kterému patří naše poděkování a věříme, že nám zachová přízeň i do budoucna.

 

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na přípravě a vlastním zajištění pochodu podíleli. Za Pochodnický spolek Lanškroun to byli především kolegové Lang, Čada, Vasserbauer, Minařík a Urban. Naše přátele z KVH SOS Třebechovice reprezentovali v dobových uniformách pánové Línek st., Línek ml. a Martínek. V neposlední řadě patří velké poděkování pivovaru HOLBA Hanušovice, za zapůjčení materiálu na vytvoření zázemí pro přípravu, výdej stravy a občerstvení, ale především na zajištění důstojných podmínek pro účastníky pochodu.

 

Níže přikládáme personální rozpis členů, příznivců a podporovatelů VKCV, kteří se podíleli na přípravě a vlastním zajištění pochodu, všem patří velké poděkování. Mnohé z nich bychom marně hledali ve fotogalerii, protože fotografie u dřezů, sporáků, výčepů nejsou zdaleka tak atraktivní jako ty, které byly pořízeny v krásné přírodě pod Králickým Sněžníkem. Přesto i právě té, nepříliš početné partě lidí, kteří se nonstop od pátečního odpoledne až do nedělní snídaně, starali o stravování a občerstvení pro cca 300 osob, patří velký obdiv a dík. Byli to také oni, kdo svou obětavou prací přispěli k velké spokojenosti účastníků pochodu.

 

Bezprostředně po ukončení pochodu, probíhá vždy diskuze o dalším ročníku. Ten příští, v pořadí osmý, plánujeme v pátek 14.6. a v sobotu 15. 6. 2024. Účastníkům opět nabídneme pozměněné trasy po obou stranách státní hranice v podhůří Králického Sněžníku. Místo startu a cíle pochodu bude opět v areálu bývalého OFS v Prostřední Lipce.

 

Většina účastníků pochodu si pochvalovala přátelskou atmosféru, kvalitní zázemí a mimořádnou ochotu organizátorů. To nás těší, ale zároveň zavazuje napříště. Ještě jednou děkujeme účastníkům pochodu za přijetí našeho pozvání, přejeme pohodové letní dny a těšíme se nashledanou na 8. ročníku Pochodu Finanční stráže RČS v roce 2024.

 

 

 

Za radu Východočeského klubu celních veteránů

Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

personální zajištění akce VKCV ve dnech 14.6. – 19.6.2023

 

Pohotovostní řidiči: Brandejs,Halbrštát

 

Středa 14.6. – příjezd do 15.00 hodin – Brůha,Novoselský,Brandejs,Kelnar

Zahájení přípravy zázemí na PL

Inventura zásob

Doprava nápojů z Helvíkovic

 

Čtvrtek 15.6. od 9.00

Příprava zázemí na Prostř.Lipce, doprava materiálu ze SOU(udírna,válendy) Brůha,Brandejs,Novoselský,Kelnar,Halbrštát

 

Pátek 16.6.

Dokončení přípravy zázemí na Prostřední Lipce, příprava balíčků na noční pochod: Brůha,Brandejs,Novoselský,Král

Ubytovací agenda : Brůha,Brandejs

Výčep,jídelna:Brůha,Novoselský,Hornochová,Halbrštát

Výčep kiosek: Bartoš

Zasedačka přístavek: alko a nealko nápoje, káva, čaj, cukrovinky, prodej sklenic: Král

Kuchyně: Kelnar,Švéda,Švédová

Parkování vozidel: Novoselský

Noční kontrolní bod Horní Morava – Jodlów od 18.00 – 01.30: Michalčák,Kotyza,Halbrštát

 

Sobota 17.6.

Příprava balíčků na denní pochod od 5.00 hodin: Král,Hornochová,Brandejs

Kuchyně,jídelna : Kelnar, Švéda, Švédová,Hornochová,Brůha,Novoselský

Zasedačka přístavek: alko a nealko nápoje ,káva, čaj, cukrovinky, prodej sklenic: Král

Výčep kiosek:Fišer,Bartoš

Gril, udírna: Švéda

Odpadové hospodářství, zásobování, parkování vozidel účastníků:Novoselský

Kontrolní bod Horní Morava – Jodlów

od 7.30 - Štěpánovi - občerstvení; 2 x KVH Třebechovice

Kontrolní bod Puchacz:

od 8.30 Kotyza,Michalčák,Halbrštát - občerstvení; 1 x KVH Třebechovice

Fotodokumentace:Panuš,Brandejs

Hudební produkce od 17.00 do 21.30: Netušil,Vraštil + 7

Neděle 18.6

 

Kuchyně snídaně - Kelnar,Švéda,Švédová

Zasedačka přístavek:alko, nealko nápoje, káva, čaj, cukrovinky, prodej sklenic: Král

Výčep,jídelna – Brůha, Švédová,Novoselský

 

Kolegům Halbrštátovi a Štěpánovi děkujeme za zapůjčení plynových vařičů na kontrolní body, kolegovi Michalčákovi za zapůjčení centrály na noční kontrolní bod v pátek.Likvidace zázemí byla provedena v neděli skupinou ve složení: Brůha,Brandejs,Novoselský,Halbrštát,Michalčák,Kotyza,Bartoš

V pondělí byl proveden odvoz materiálu do Hanušovic a dokončen úklid užívaných prostor.