Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poupata ožehlá nenávistí - I. a II. vydání

15. 4. 2016

Poupata ožehlá nenávistí

     V závěru slavnostního  aktu v Památníku četaře Hrada předseda Východočeského klubu celních veteránů emeritní celní rada Bohumil Brandejs předal Muzeu čs.opevnění z let 1935-1938 Pěchotní srub K-S 14 „U cihelny“ a jeho knihovně, která nese jméno gen. Mašína rukopis a podepsané výtisky knihy Poupata ožehlá nenávistí klubového příznivce pana Josefa Havla z Ústí nad Orlicí.

                                                     lipovy_listek.jpg

     Výchozím bodem knihy je období tzv. Heydrichiády, ale zejména čas po ní, které patří mezi nejtragičtější období českého národa během složitých let II. světové války.

     Vlna nebývalých represálií zasáhla celý tehdejší protektorát, stovky přímých i nepřímých účastníků atentátu na zastupujícího říšského protektora byly popraveny. Unikátní je ucelené zachycení téměř neznámé historie věznění 46 dětí, sirotků po obětech Heydrichiády.

     Kniha Poupata ožehlá nenávistí vyšla ve dvou vydáních, když druhé vydání vyšlo vstříc nečekanému zájmu čtenářů, kteří knihu v prvním vydání nesehnali. Toto nové vydání navíc dokládá jak rychle plyne čas a vše je pomíjivé. Řada z těch, kteří svými vzpomínkami i soukromými materiály dopomohli k sepsání práce o životě za plotem svatobořického internačního tábora totiž nenápadně a nenávratně opustila tento svět.

     A tak je i jejich osudy dnes připomínají pouze stránky knihy, která mapuje internaci rodinných příslušníků tzv. "nepřátel říše" v táboře ve Svatobořicích, pronásledování a těžký osud nevinných lidí a dětí a také statečnou práci těch, kteří se snažili, aby tuto dobu pronásledování přežili.

                                                      lipovy_listek.jpg

     Manželé Havlovi rukopis této knihy věnovali Východočeskému klubu celních veteránů a klub jej předal místu, kde bude možné myšlenky této knihy prezentovat široké veřejnosti.

                                                                            -Bran, pnš-

 

Náhledy fotografií ze složky Poupata ožehlá nenávistí - 09.04.2016